Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.02.11. 14:02 emmausz

Lemondott a pápa

A Magyar kurír mai híre: XVI. Benedek lemond. Azonnali értékelések követték ezt a döntést. A hír igaz. „…2013. február 28-án este 8 órától a római szék, Szent Péter széke üresnek nyilvánítandó. Az illetékeseknek konklávét kell összehívniuk az új pápa megválasztására.” (MK)
Ilyen többször előfordult már az egyháztörténelem során, de soha nem volt igazán jellemző. Persze XVI. Benedek idősen vállalta Krisztus földi helytartójának egyáltalán nem könnyű munkáját. A közel évtizedes munkálkodása során a világ békéjén, a keresztények oly régóta kívánatos egységén dolgozott, és az isteni erények tolmácsolására fektette a hangsúlyt. Elég csak kiadott enciklikáira gondolni: Deus caritas est, Spe salvi. Meghirdette a hit évét. Íme tehát a három erény: A hit, a remény és a szeretet. Hallatlanul sokszerű feladatai ellenére megvalósította tervét: megírta a Krisztus életét feldolgozó trilógiát. (Magyarul még meg sem jelent a harmadik kötet, a Jézus gyermeksége.)
Plébánosunk Joseph Ratzinger megválasztásakor mosolygósan említette: „Jó kis pápánk van.” Valóban jó kis pápánk van, s lesz is a hónap végéig.
Szerettem mindenkihez való barátságos közeledését.
Szerettem igazságos megfogalmazásait. Szavaival – igen tehetséges és művelt teológusként – is követte a Mestert. „Beszédetek legyen: Igen, igen; nem, nem.”
Mindig néven nevezte a dolgokat: az erényt erénynek, a bűnt bűnnek.
Engem azért érint annyira személyesen ez a bejelentés, mert a héten többször is írtam egy általam korrektúrázott könyv kapcsán a pápáról, aki a kötet címe szerint célkeresztben élte végig nyolc éves vesszőfutását. Igen, kénytelen vagyok ezt írni. A média a pápa beszédeit sok ízben szétszedte, és úgy idézte, hogy gyűlöletet keltsen az iránt, aki megszólalt. Csak egy példát említek. Újmisés áldást osztó fotójáról letakarták kitárt balkezét, így mindjárt náci karlendítés lett az áldó mozdulatból.
Más se hiányzott egy infarktuson már átesett, tiszta lelkű, idős főpapnak. A megjelenés előtt álló könyv oknyomozást folytat, azt elemezve, hogy hiába ítélték meg szalagcímekben az újságok a pápát, utóbb minduntalan kiderült, hogy nem volt igazuk.
Ám a vádak elhárítása esetenként lényegesen visszafogottabb volt és tisztességes, szemben a támadókéval.
Nem látok bele XVI. Benedek lelkébe. Feltételezhető, hogy helyében más is azt tette volna, amit ő. Vegye át a stafétabotot tőle olyasvalaki, aki Krisztus szemével látja a XXI. századot, megérti a roppant komplikált folyamatokat, s ebben az információs dzsungelben eredménnyel tapogatja ki: hol tartunk, merre tovább, mit tegyünk, mit ne tegyünk.
Adja Isten, hogy rátaláljanak a választó bíborosok arra a valakire, akiről ugyanilyen jó szívvel kijelenthetjük mindnyájan: Jó kis pápánk van.          

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr25170025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kati123 2013.02.11. 18:13:37

Szépen írsz Benedekről. Szeritnem is nehéz a XXI.sz-hoz igazodni,- a szabadon választható, ám percenként változó trendekhez és valási irányzatok egyvelegeihez csatlakozó népeket megszólítani. Bár Ratzinger atya ezért élt, kár hogy megválasztották Pápának, mert lehet, hogy így kevésbé igyekezett azon lenni, hogy gondolatait minél többeknek hirdesse. Hát nem könnyű a vezetők sorsa, azmábizti :) tényleg ebben az esetben hogy él tovább egy pápa? milyen címen?

emmausz · http://emmausz.freeblog.hu 2013.02.11. 18:59:50

Köszi. Annyit lehet tudni, hogy 28-án este 8-kor lemond. Visszavonul Castel Gandolfóba, majd egy apácarend fogadja be tudomásom szerint. Ott fog elmélkedni, imádkozni, legalábbis ezt szeretné, így nyilatkozott. Pusz apa
süti beállítások módosítása