Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.09.20. 11:22 emmausz

Az ördög a részletekben van

Remélem, hogy Szeghy Ernő másik könyvét olvastam korábban, a Gondolatok az élet alkonyán címűt. No, mert most az Emlékeim c. életrajzi könyve került a kezemben, és a feltehetőleg létező párhuzamosságok miatt kicsit elbizonytalanodtam. Ám akárhogy van is, az itt következő epizódra nem emlékszem. Azt írja a ciszterci szerzetes, hogy volt neki egy osztálytársa, aki „azt tartotta a legnagyobb csodának az édes Jézus életében, hogy az Olajfák hegyén járt. Értsd: az olajfák koronájának csúcsán, a leveleken”. Jót mosolyogtam rajta. Mint ahogyan elég komikusnak találtam egy intézmény feliratát is, amelyet aztán tegnap le is fotóztam. Aszongya: BETEG GYERMEKRENDELŐ. Attól komikusabb a szokásosnál, hogy éppen tatarozzák, új cserepeket kap az épület. Ilyen értelemben okkal, hiszen „beteg” a gyermekrendelő.
A gyerekeknek meg kell bocsátani furcsa megfogalmazásaikat, elképzeléseiket. (Ámbár Jézus járt a vízen, miért ne járhatott volna az olajfák hegyén is? – Mert nem akart ott járni.) Tehát az ún. „gyerekszáj”-nak irodalma van, a szorgalmasabb szülők is összegyűjtenek egy csokorra valót ezekből, míg csak bele nem unnak (azaz ki nem nő gyermekük abból az ártatlan korból). Nem igazán akarok belemenni a témába, mert se vége, se hossza.
A templomi előfordulások köréből azonban ide írok néhány közismertet:
Még latinul folyt a szertartás, amikor a közgyónás (confiteor) mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa (én vétkem, én vétkem, én igen nagy vétkem) szövege helyett a kis ministráns azt skandálta: mögájj pulyka, mögájj pulyka, mögájj nagyszömű pulyka.
A másik áthallás: A „Hozsanna (segíts(ég) értelmű szó)  a magasságban” hozsannája teljesen idegen a gyerek fülének, nem úgy az a szó, amellyel lecseréli: uzsonna a magasságban. Ez így már magyarul van, bár eléggé szürrealisztikusan hangzik.
Egy harmadik sűrűn előforduló gondot pedig szegény Szent László király okozza, akiről a nóta szövege ez volna: „László királynak vitéz lovagságát. Ó ha csak ezt látnád.” A gyerek ennek hallja: „László királynak vitéz lova sánta, ha legalább látna.”
Összefoglaló a Józs 22-höz. „Akkoriban” Józsue letelepítette a törzseket a nekik kisorsolt helyekre. Gád, Manassze és Ruben fiai még Mózestől kérték és kapták a Jordántól keletre elterülő földeket. A többség a Jordánon túl telepedett le. Ott is emelt oltárt az Úrnak. Ám egyszer csak látják, hogy a Jordán túlsó (keleti) oldalán is oltár emelkedik. Majdnem kitört a testvérháború. A keletiek kimagyarázták a dolgot: Nem mutatnak be rajta égőáldozatot, csak emlékoltár akar lenni az övék, hogy az egységükre emlékeztesse a törzseket, akiket a Jordán választ el egymástól. Közöm. 1. A Vulgatában ez áll a fejezet elején: Eodem tempore... Meglehetősen hasonló indításúak a miséken felolvasott szentírási szakaszok is, amelyek latinul így szóltak: In illo tempore. Ezek tükörfordítása: Abban az időben... Magyarul elég értelmetlen, mert ha „rámutatok” a történtek idejére, a hallgatóságnak tudnia kellene, hogy melyik időről van szól. Ám ez nem áll. Szerencsésebb szófordulat volna ez az indítás: Egyszer... Egy alkalommal... Ez azt jelentené, hogy nem tudjuk, pontosan mikor esett a történés, de hát nem is ez a lényeg. Az „Akkoriban” kezdés ugyanígy elbizonytalanít: azt sugallja: Tudnom kellene, hogy mikor is volt az az akkor. 2. Majdnem kitört a testvérháború elvi okokból. Közmondásos, hogy az ördög a részletekben van. Ma nem ugyanígy? A muzulmán az ördög hazájának tekinti az USA-t, s vele azonosítja a keresztényeket. A Krisztus-követők pedig a muzulmán öldöklést látják úgy, hogy sötét kegyetlensége túlmutat az emberben lakó rosszon. Nem lehetne, hogy szeressük végre egymást? Tiltja a vallásunk?
A miénk biztos, hogy nem.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr226714221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása