Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.01.11. 10:17 emmausz

Találkozások szép időben

Néhány mondat a posztok címéről. Egy poszt olvasottságát nagyban befolyásolja a címe. Statisztikáim bizonyítják, hogy így van. Szamárinduló c. posztomat sokan olvasták. Ha azt írom, hogy Klimpírozás, talán fele annyian se olvasták volna, noha ugyanazt a tartalmat kapták volna. Ugyanígy, ha angolul írom pl. Let it be, többen rákattannak, mintha azt írom: Legyen! Amikor a poszt témáján gondolkoztam, arra jutottam, hogy a tegnap estéről írok néhány mondatot. Ám mi legyen a poszt címe: Vcsera vécserom, Yesterday, avagy tegnap este? Végül kapta a fenti címet, melyet az előzőek folytán vélhetőleg nem fognak túl sokan olvasni. Nem világrengető a tegnap esténk, de nekünk olyan emberi. Két okból. Szép időnk volt, és találkoztunk egymással mi, a Paks, Salgótarján, Bp. háromszöget lakó testvérek, abból az alkalomból, hogy kedves papunk három A-betűs hozzátartozónk intenciójára mondott misét: apánkért (Antal, †1960), anyánkért (Anna, †2000), tesónkért, (Anikó, †2013) RIP. A „hazaiak” mind elmentünk erre az alkalomra, s az utána következő búsnak egyáltalán nem nevezhető torra. És akkor a részletek.
– Szép időnk volt. A januári +12 fokban indultunk. De mert a Szent Margit-templom nagy, és biztosan őrzi a tél fagyos leheletét, dzsekit vettem a télikabát alá. Az utcán olyan melegem volt, hogy nekigombolkoztam. A templomba érve zártam a rajtam lévő hacukákat, de nem volt rá igazán okom. A padokat fűtik, egyébként se tűnt dermesztőnek az idő. Majd kijőve az istenházából kellemesen érintett a tavaszias lágy szellő. Ma reggel olvassa Tücsi, hogy jön vissza a tél. Egy rossz szavam se lehet ellene. Január 11. van.
– Találkoztunk egymással. Találkoztunk azzal a mérnökemberből lett pappal, akit legalább 30 éve ismerünk. Örömmel beszélgetett velünk: kedvesen, humorosan, lényeges témákról. Emlékezett rá, hogy „elloptam” egyik megfogalmazását. Igen, ez történt, kértem tőle, hogy engedje. Nem tiltakozott. Említettem neki, hogy beszéde mennyire megérintett. Megerősített abban, amit többször leírtam, hogy mennyire általános érvényű az emberi méltóság, mint kategória. Azért az, mert az ember istenarcú. Méltóságát a Feljebbvalótól kapta. El nem vehető tőle, mint a külső szabadság. Lényegének része. Lapozok. A társaság bőségesen terített asztal köré gyűlt.
Voltak itt bizonytalanságok. Pl. ki tudja megmondani, hogy január 10-én milyenek lesznek a hóviszonyok. Lesz-e kedvünk együtt maradni, vagy a hideg okán mindenki hazaigyekszik minél előbb. Mindenesetre, jó volt, hogy így volt. Örömteli párbeszélgetések alakultak ki, készült néhány fotó, a fb-ra felteszem őket. 
Összefoglaló a 2Kir 12-höz. Joás, Achaszja fia (ur. 873-796). Olyat tett, ami kedves az Úr szemében. Kéri a papokat, hogy a hozzájuk befolyt pénzből javíttassák meg a templomot. 23(!) évig nem történt semmi. Akkor azt parancsolta, hogy a ne fogadjanak el pénzt, hanem a kapott pénzt szolgáltassák be egy alapba, mely a templom renoválását célozza. A papok nem fogadtak el pénzt, de a templomot nem javíttatták ki. Jehoda pap ekkor fogott egy ládát, s a templombejárata mellett felállíttatta. A templomnak ez volt a „perselye”. A király írnoka megszámolta a pénzt és gondnokot fogadtak, hogy fizesse, szervezze az ácsok, kőfaragók stb. munkáját. A gondnokokat viszont nem számoltatták el. Az áldozatbemutatásért a pénzt továbbra is a papok kapták. Hogy mi lett a tatarozásból, nem tudni a fejezetből, mely arról számol be, hogy Hazael megtámadja Izraelt s Jeruzsálem ellen fordul Joás minden befolyt összeget, aranyat, kincset elküldött Hazaelnek, aki elvonult Jeruzsálem alól. Joás sem kerülhette el sorsát, szolgái összeesküvést szőttek ellene, ketten leütötték, meghalt s eltemették. Fia, Amacja lett helyette a király. Közöm. A jó törekvéseket célzó jó rendelkezések csak akkor érnek célba, ha szigorú ellenőrzés támogatja őket. Az emberi mohóság ösztönösség esetén oda vezet, hogy meghiúsulnak a központi akarat törekvései. Volt egy időszak az életemben, amikor kineveztem egy fiókot banknak, hogy felnövekvő gyermekeim onnan kivehessék kisebb kiadásaikra a szükséges pénzt, s ne kelljen minden szamárságért hozzám fordulniuk. Néhány hónap működés után megbukott minikommunizmusunk. Nyúlkáltak bele okkal, ok nélkül, mivel nem ellenőriztem kiadásaikat. Amikor a havi megélhetésünk kezdett veszélybe kerülni, visszaállítottam a régi rendet. Ha problémájuk van, forduljanak hozzám, s ha jogosnak ítélem kérésüket, kapnak pénzt. Máig nálam van a kasszakulcs. Ha jól számolom, ezt a jámbor királyt krisztusi korban, 33 évesen ütötték le.       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr507060583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása