Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.04.24. 18:11 emmausz

Genocídium egykor és a XXI. sz.-ban

Minap közölte az Info rádió „Szentté avatták április 23-án délután az 1915-17-es örmény népirtás 1,5 millió áldozatát az örmény egyház székhelyén, a Jerevántól mintegy 20 kilométerre található Ecsmiadzinban.  Az ünnepélyes szertartást az örmény egyház feje, II. Karekin katolikosz celebrálta a világ legrégebbinek tartott keresztény székesegyházában. Korábban sem a katolikus, sem pedig az ortodox egyház nem avatott kollektíven szentté ennyi embert.
Az örmény egyház a maga részéről nem számszerűsítette az új szentek számát. Minden áldozatot szentté avattak, »aki a hitéért és keresztény identitásáért vesztette el életét« – mondta szerdán a KNA német katolikus hírügynökségnek Hovakim Manukyan püspök, aki az örmény egyház ökumenikus kapcsolataiért felel. II. Karekin katolikosz szerint az áldozatok szentté avatásával az »egyház nem tesz mást, mint elismeri a tényeket, vagyis a népirtást«.”
Eddig az idézet. Mint ismeretes, Tayyip Erdogan török államfő pedig – mint minden elődje – tagadja a török népirtást. Az ész megáll. A tagadás szelleme képes-e a tényeknek ellenállni? Hiteles-e annak az állami vezetőnek bármiféle nyilatkozata, aki a leghatározottabban állítja a fehérről, hogy fekete, és viszont? Persze nincs egyedül ez a politikus, csak sokan mások diplomatikusabban fogalmaznak. Én meg azt mondom, nagy gesztus volt Ferenc pápától, hogy egész egyértelműen néven nevezte az 1915-ben kezdődő genocídiumot. Lehet Jorge Bergoglióval (Isten éltesse a Jorge [György] névre hallgató pápát neve napján!) vitatkozni, de Ferenc pápa Krisztus földi helytartója. A Mester pedig nyíltan kijelentette: „Én vagyok a szegletkő, melyet az építők elvetettek... [Ám] aki e kőre esik, összezúzza magát, s akire rázuhan, azt összemorzsolja.” (Mt 21,44) Vajon kellenek-e ennél keményebb, ütős, közérthetően megfogalmazott, figyelmeztető szavak? Miért packáznak vele mégis oly sokan? Gondolják, hogy büntetlenül megtehetik? Isten irgalmas szívű, könyörületes Isten és hosszan tűrő. De igazságos is. Ami 100 éve megtörtént, mintha ma is ismétlődne. Vajon meddig pimaszkodhat az igazsággal az aljasság kemény retorzió nélkül?
Könyvajánlat: Franz Werfel: A Musza Dag negyven napja. 
Összefoglaló a Jud 5-höz. Holofernesz tanácskozást hív össze, mert fülébe jut, hogy az izraeliták szembehelyezkednek vele. Kérdése: Miféle nép lakik a hegyekben? Milyen erős a hadseregük? Miért nem hódolnak be? Az ammonita vezér, Achior elmeséli az izraeliták életét a legrégebbi időkön kezdve. Igazolja, hogy amikor az ég Istenét imádták, soruk igen jól ment, de olykor elbitangoltak vallásuktól, s olyankor háborút vesztettek, száműzetésbe kerültek, sorsuk hányatottá vált. Ha tehát vétkeztek, Istenük romlásukat hozza, de ha nem, érdemes óvakodni tőlük. Achiort beszéde miatt majdnem széttépik a jelenlévők. Egymást hergelve hangoztatják: Vonuljunk csak fel ellenük, esélyük nincs a győzelemre! Közöm. Mintha csak Sztálint hallanánk: Hány hadosztálya van a pápának? – vetette fel a generalisszimusz, majd eltűnt ő, el a Szovjetunió, senkit nem érdekelnek Sztálin összes művei, romokban az általa terjesztett ateizmus. „Ez a világ elmúlik, de az én igéim el nem múlnak” – figyelmeztetett minket az, akit az Atya küldött.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr137396120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása