Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.09.11. 10:26 emmausz

A rendetlen embereknek pontosabb az értékrendjük?!

A rendkívül szabályos életet élő D. írja blogjában – idézem: A villamoson azon gondolkodtam, 
hogy a rendetlen embereknek valahol pontosabb az értékrendjük. Ha nem is automatikusan.
Igaza van. Tinikoromban a piarista M. egyszer megemlített, hogy kétféle kémiai laboratórium van. Az egyikben állandóan takarítanak és példás a rend, a másikban dinnyehéj és fuszekli hever a padlón, de ez nem nagyon zavarja a kutató kémikust, aki rendületlenül dolgozik. Neki is igaza van. Noha a 100%-os választ nem tudom, magam mégis azt gondolom, hogy a rendetlen embereket nem kötik a maguk támasztotta legkülönfélébb elvárások, így jobban képesek a lényegre irányítani figyelmüket. Nevezhetjük őket bizonyos fokig jó értelemben vett egy-ügyűnek, mert értékrendjük biztos alapokon áll, s nem kell százfelé koncentrálniuk. Jó esetben sziklára alapozzák az életüket, s nem homokra. Mit értek homokon? Mindent, ami kilöki helyéről a sziklát és betolakodik a házunk alá. A Biblia bálványoknak nevezi ezeket. Ezek rendetlen vágyak, kívánságok. Önmagukban egyikük se rossz, csak akkor válik azzá, ha eszköz mivoltuk céllá kíván előrukkolni. Igen sok minden lehet bálványunkká. Meg se próbálok a teljességre törekedni, de sorolok azért néhányat. Némelyikük bevallom, engem is vonz:

Cselekedetek, amelyeket mindennap „meg kell tenni”
kényszeres zenemánia,
az irodalom mindenek fölé helyezése, a versek (hányan mondják, hogy versek nélkül az élet élhetetlen)
a fotózás (különösen a digitális technika bűvölete óta)
a makulátlan rend, tisztaság
a sterilitásra való törekvés
a család istenítése
az állandó rettegés attól, hogy egészségünket elveszítjük
a sport mindenek elé tétele
saját hivatásunk fanatizált megélése
a munkamánia
elismertségünk hajszolása
a pénzimádat
 a mértéken felüli spórolás
a magunk szabta szertartások kötelező elvégzése
szenvedélyeink
evés-ivás kontroll nélkül
küllemünk állandó csinosítása
a nyilvánosság előtti szereplésünkhöz való ragaszkodás – nehogy „leírjanak”.
Általában a siker hajszolása...
Jól beszél Balczó András arról, hogy miért hagyott fel az élsporttal. Maga gyötrése meghozta gyümölcsét. Egyik világbajnoki címet a másik követte. Egyszer csak rájött, hogy értelmetlen újabb és újabb trófeákat begyűjteni. Minek? Mikor lesz elég? S hátat fordított az öttusának. Igaza volt neki, miként a filmbeli Forest Gumpnak is, aki addig szelte keresztül az USA-t, ameddig rá nem jött annak hiábavalóságára. Hazatért. Hát így vagyunk valamennyien. Jól tesszük, ha elengedjük bálványainkat, és a lényegesre koncentrálunk.
39. ZSOLTÁR. AZ EMBER KICSISÉGE (A karvezetőnek Jedutuntól – Dávid zsoltára.) Így szóltam: „Megmaradok utaimon, nehogy vétkezzem nyelvemmel... Minden ember olyan, mint a fuvallat, az ember elenyészik, mint az árnyék. Olyan a vagyona is, amit gyűjtött, mint a fuvallat, s nem tudja, ki örökli majd.” Uram: Reményem egyedül benned van. Szabadíts meg minden bűnömtől... Hallgasd meg imámat, figyelj könyörgésemre ..., hogy egyszer még föllélegezzem, mielőtt elmegyek, és többé nem leszek! Közöm. Dávid egy-ügyű volt. Lényével próbálta „súrolni” az Istent. embernek való ez a szimbiózis.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr227777640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2015.09.11. 13:39:59

Vicces összefüggésekre találtál, az biztos. :)

emmausz 2015.09.11. 13:58:44

Elég életszerű. Arra gondolok most, hogy a migránsok is egy-ügyűek ilyen értelemben: mindent odahagynak, kaját, pelenkákat, sátrat, takarót, szemetet. Egy cél lebeg a szemük előtt: Deutschland. Igaz, hogy amikor odaérnek, akkor sokan váltanak: Malmö. a kérdés: vajon Malmö után mit fognak skandálni? Merthogy utána már csak a pólus van.

emmausz 2015.09.11. 15:00:41

Most találtam: Ha egy rendetlen íróasztal rendetlen elmére utal, akkor egy üres íróasztal mire utal? (A. Einstein)
süti beállítások módosítása