Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.06.07. 13:11 emmausz

Jöttek – mentek

Ez most nem a pejoratív értelmű jöttmentet jelenti, azt, akit húsz év helyben lakást követően is idegennek éreznek a törzslakók.    
Nem is azokat, akiről Gárdonyi Egri csillagok c. regényének lélegzetelállító mondata így szól: Elmentek. Elmentek, akik kéretlenül jöttek Törökországból, és elfoglalták a Balkánt, el Magyarország harmadát.
Nem is azokról szól, akiknek a jövésmenésére alkalmazzák a gyüszmékel igét. Ugye ők azok, akik ide-oda járkálnak.
Saját magamról és rokonaimról van szó, akik mostanság eléggé utazgatós kedvükben leledzünk.
Az úgy volt, hogy értesítést kaptunk arról, hogy a kaliforniaiakból ketten hamarosan megérkeznek két hét itt tartózkodásra.
Aztán úgy is volt: K&R kiruccantak Rómába.
Aztán a kaliforniaiak egy napra Szentendrére, utóbb napokra el Salgótarjánba, onnan Egerbe, onnan Veszprémbe, onnan Bp.-re, hogy onnan Visegrádra menjenek. Értelemszerűen nem maradt már arra idejük, hogy a Parlamentbe ellátogathassanak.
Közben mi ketten Mosonmagyaróvárra, s még aznap haza.
G&K közben egy hetet töltöttek Brüsszelben.
Szép vándorlások ezek, tele élményekkel.
Az amerikaiak reggel a reptérre indultak, s onnan haza.
Á&Z Paksra.
Két napja még jól hátba veregettük egymást és hatalmas ölelések is estek.
Próbáltam elhessegetni magamtól azt a makacs gondolatot, hogy még most láthattuk egymást, még most megkérdezhettük egymástól, hogy hogy is volt az akkor régen. Ez megy addig, ameddig, azután már nem.
Éppen olyan, mint hogy Aigner Szilárd előrejelzését évtizedeken át hallgathattuk. Most már nem.
Olyan is a szituáció, mint amikor az esti himnuszban naponta ismételgetjük: ...A gonosz álmok fussanak, és minden éji képzelet, az ellent kösse meg kezed, testünket hogy ne rontsa meg...  etc. Ha minden éjjel és minden nappal sikerülne megkötni az ellen kezét, mindörökké épek maradnánk, testünket nem rontaná meg soha semmi. Ez jó volna, csakhogy képtelenség.
Van, akitől ideiglenesen búcsúzunk, van, akitől e világból való eltűnése okán hosszabb időre.
Közben jövünk-megyünk, s mások is jönnek-mennek.  
Ízelítő az Izajás 43. fejezetből:
Izrael megszabadítása
Most hát ezt mondja az Úr: Ne félj, mert megváltalak; neveden szólítalak: az enyém vagy. Ha tengereken kelsz át, veled leszek; és ha folyókon, nem borítanak el, ha tűzön kell átmenned, nem égsz meg, és a láng nem perzsel meg. Mert én, az Úr vagyok, a te Istened, Izrael Szentje, a Megváltód. Váltságodul odaadom Egyiptomot, Kust és Szebát, mert drága vagy a szememben, mert becses vagy nekem és szeretlek... Ne félj hát, mert veled vagyok...

Egyedül az Úr az Isten
... „én vagyok”. Előttem isten nem alkottatott, és utánam sem támad soha. Egyedül én vagyok az Úr, rajtam kívül nincsen szabadító. ...Nincs senki, aki elkerülhetné kezemet.

Babilon elpusztul
... Elküldök értetek Babilonba, leverem a börtönök zárait, és a káldeusok jajkiáltásban törnek ki. ...

Az új kivonulás csodái
... utat csinálok a pusztában, és ösvényt a járatlan földön. Dicsőíteni fog a mező minden vadja, a sakálok és a struccok, mert vizet fakasztok a pusztában... hogy inni adjanak népemnek, választottaimnak. A nép, amelyet magamnak alkottam, hirdetni fogja dicsőségemet.

Izrael hálátlansága
Nem hívtál segítségül, Jákob, és nem törődtél velem, Izrael! ... Csak bűneiddel terheltél, és gonoszságaiddal fárasztottál. Én magam vagyok az, aki ezeket mind eltörlöm, és bűneidre nem emlékezem többé. ... Ősatyád vétkezett, tanítóid fellázadtak ellenem, fejedelmeid meggyalázták szentélyemet. Ezért adtam Jákobot pusztulásra, és Izraelt gyalázatra. Közöm. Izajás Isten trombitája, aki a választott nép tudtára adja szabadulásuk bekövetkeztét, és azt, hogy miért kellett annyit szenvedniük. Messiási cselekedetek: Megváltalak, neveden szólítalak, enyém vagy, drága vagy a szememben, becses, szeretlek. Ne félj!. Csupa (faj)súlyos kijelentés, amelyeknek életet meghatározó következményük van. Az Iz 43. megannyi hangsúlyos kategóriája szinte minden lelkigyakorlaton előjön. Hogyne jönne elő. Ha ugyanis Izajás igazat beszél, akkor szava nem hagyható figyelmen kívül. Az itt soroltak mind az emberi méltóság részei – szíves mihez tartásunk végett soroltatnak. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr298786342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása