Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.07.09. 12:49 emmausz

Fél perc bölcsesség

Elolvastam egy csontváztöménységű elméleti füzetet, a Magától. Bevezetés a Természetes Közösségfejlesztésbe c.-t. Megállapításaival lehet egyetérteni és lehet őket kétségbe vonni. Elsősorban azok használhatják eredményesen, akikben a ráció képes felülmúlni a megszokásokat és az ösztönös válaszokat, a szokásokat képes legyőzni a belátással.
Ízelítőül egy gondolatsort hozok ide a legvégéről:
A szerző, Ch. A Schwarz találkozott egy idős bölccsel, Donald McGavran-nel. Az öregúr a következő kérdést tette fel Schwarznak: Schwarz barátom, mi az almafa igazi gyümölcse? Ő habozás nélkül felelte rá: Természetesen az alma.
McGavran pontosan erre a feleletre számított.
– Tévedés! – kiáltott fel. – Az almafa igazi gyümölcse egy új almafa.
Igaza volt. A házasság gyümölcse a gyermek. Nem a petesejt, nem az ondószál, nem is a zigóta. Emlékeztethetek még arra is, „ha a búzaszem nem hull a földbe, és hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz. (Jn 12,24)  
Ízelítő a Jeremiás 9. f.-ből:
Júda erkölcsi romlása 
... minden testvér Jákob szerepét játssza, és álnokul jár el minden jó barát. Az egyik becsapja a másikat, s nem mondanak egymásnak igazat. Nyelvüket hazug szóra idomították; teljesen megromlottak, s már megtérésre is képtelenek... próbának vetem őket alá. ...

Siratóének Sion fölött
... Romhalmazzá teszem Jeruzsálemet...mert elhagyták törvényemet, ... nem hallgattak szavamra ... olyan nemzetek közé szórom szét őket, amelyeket sem ők, sem atyáik nem ismertek. ... tanítsátok meg egymást ezt a gyászéneket mondani: „A halál bemászott ablakainkon, behatolt palotáinkba. Letarolta csecsemőinket az utcán, és ifjainkat a tereken. A holttestek ott hevernek, ... nincs, aki összegyűjtse őket.”

Az igazi bölcsesség
... aki dicsekedni akar, azzal dicsekedjék, hogy van benne értő lélek és ismer engem, mert én vagyok az Úr, és én kegyelemben, igazságban és hűségben kormányozom a földet...

Hiú reménykedés a körülmetélésben
Jönnek majd a napok – mondja az Úr –, amikor majd megbüntetem mind, aki csak test szerint van körülmetélve; ...mert ...Izrael egész háza a szívében körülmetéletlen. Közöm. A szövetség Isten és népe között egyoldalúra sikerült. Hivatalból él a szövetség, de a nép szíve elhidegült attól, akinek mindent köszönhetett. Akik Istenhez tartozunk, naponta kontrollálnunk kellene: hivatalból vagy szívből tartozunk-e hozzá és egyetlen parancsához, mely az isten- és emberszeretetet írja elő.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr158876586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása