Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.08. 09:54 emmausz

Világnapok

Hogy anyák napja van, OK, természetes és nagyon jó, hogy van. Még ha nem is egy napon ünnepelik világszerte  (ld. tegnapi posztom).
De hogy mi mindennek van világnapja, az valami elképesztő. Először is többfélének van napja, mint ahány nap van az évben. Így hát nemegyszer osztoznak az ilyen-olyan napok egy-egy dátumon.
Nem győztem összeszámolni, hányfélék, és különben is számlálhatatlan, mert mire a számolás végére érek, kitalálnak újabb apropót...
Hogy valamennyire képben legyetek, az év elejéről szemezgettem néhány érdekesebbet.
Január 2. introvertáltak világnapja. 1/15. a wikipédia vn; 1/30. lepra elleni  vn; február 2. vizes élőhelyek vn; 2/3, rejtvényfejtők vn; 2/21. az anyanyelv vn; 2/22. az áldozatok vn; március 3. az ima vn; 3/14. a gátellenes vn; 3/21. a planetáris tudat vn; április 8. az emberszeretet vn; 4/29. nközi táncnap; május 18. a nk vöröskereszt és félhold vn.
Nem írtam volna a témáról, ha tegnap a tévében nem hallom, hogy május 12. az egészséges fogíny világnapja, a FB-on meg nem olvasom, hogy május 6. a meztelen kertészkedés világnapja.   
Én azt szeretném, ha mindennap az ima és az emberszeretet napja lenne, és hagynánk a fenébe ezt a kaotikus szisztémát.
Olykor óhatatlanul elgondolkozom rajta: Egyáltalán normális-e még az emberi civilizáció.
És most ne kérdezd vissza: Mi az, hogy normális?

***
Tegnap hajószerető Ka&Ró (avagy Ró&Ka) Fa Nándor vitorlásversenyét láttatták az interenetről. Róluk fogalmazódott meg bennem:
a hajószerető magának

ha jót akar,
hajót akar.   
Ízelítő a János 9. f.-ből:
A vakon született meggyógyítása
Egyszer egy vakon születettről kérdezték: „Mester, ki vétkezett, ez vagy a szülei, hogy vakon született?” „Sem ez sem a szülei, az Isten tetteinek kell rajta nyilvánvalóvá válniuk. Addig kell végbevinnem annak tetteit, aki küldött, amíg nappal van. Eljön az éjszaka, s akkor senki sem munkálkodhat.... Amíg e világban vagyok, világossága vagyok a világnak.” Míg ezeket mondta, a sarat a vak szemére kente, majd meghagyta neki: „Menj, mosakodj meg a Siloe tavában.” Ez .... amikor visszatért, már látott... megkérdezték tőle: „Hogyan nyílt meg a szemed?” Elmondta nekik: „Az az ember, akit Jézusnak hívnak, sarat csinált, a szememre kente s meghagyta: Menj, mosakodj meg a Siloe tavában. Elmentem, megmosdottam és látok.” ..., szombat volt. A farizeusok is megkérdezték tőle, hogyan nyílt meg a szeme. Elmondta nekik: „Sarat tett a szememre, megmosdottam és látok.” A farizeusok közül némelyek így vélekedtek...: „Ez az ember nem Istentől való, hisz nem tartja meg a szombatot.” ... szülei: „...a mi fiunk vakon született. De kérdezzétek őt, hisz megvan hozzá a kora, mondja el maga.” A szülők azért beszéltek így, mert féltek a zsidóktól... a vakon született: Azt, hogy hogy bűnös-e, nem tudom. Csak azt tudom, hogy vak voltam, és most látok. ... az a különös, hogy Isten nem hallgatja meg a bűnösöket, azt, aki istenfélő, meghallgatja... Ha nem Istentől való volna, nem tehetett volna semmit.” Erre rászóltak: „Te akarsz minket tanítani, aki mindenestül bűnben születtél?” Ezzel kidobták. Jézus meghallotta, hogy kidobták, s amikor találkozott vele, megkérdezte tőle...: „Hiszel az Emberfiában?” „Ki az, Uram?” „De hisz látod, ő beszél veled.” Erre felkiáltott: „Hiszek, Uram!” Jézus: „Azért jöttem, hogy akik nem látnak, azok lássanak, és akik látnak, azok vakok legyenek.” A farizeusok: „Csak nem vagyunk mi is vakok?” „Ha vakok volnátok – felelte Jézus –, nem volna bűnötök. De azt állítjátok: Látunk. Ezért megmarad a bűnötök.” Közöm. Egyik nagyon jellegzetes vita Jézus és a farizeusok között. Hiába szólnak a próféciák Jézus mellett, hiába gyógyít vakot, ördögtől megszállottat, hiába van igaza, haragudni akarnak, rá ezért megteszik.  Piszlicsáré szabályaikra hivatkoznak, hogy beleköthessenek. Féltik pozícióikat, féltik megkövesedett intézményüket. Nem tudják, hogy Krisztus előtt nincs lehetetlen, nincs akadály, amely meggátolhatná a szeretet győzelmét, a szolgálat hatalmát.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4812489267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása