Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.10.16. 08:21 emmausz

Én ezt másképp látom

VD írja naplójában az Új Ember okt. 15-i számáról: „ORSZÁGUNK EGY ELMEBETEG DIKTÁTOR TERRORJA ALATT ÁLL. Egy Kossuth téri beszédből kiemelt idézet. Aki katolikus hetilapban ilyen mondatot idéz, leír, valamint a szerkesztő, aki ilyet átenged, kiemel, nem alkalmas a feladatára.”
A cikkel nekem is van bajom, de nem az, mint VD-nek. Elsőre feltűnik, hogy Balogh Z. nevét h-val írja, pedig Balog nélküle. Balatonöszöd is B.őszöd helyesen, a mindenek előtt pedig mindenekelőtt egybeírandó. Hogy első – slamposságcsillapító törekvéseimnek eleget tettem, rátérek az érdemi dolgokra.

Az újságnak a tájékoztatás a feladata. S ha egy szerkesztő tudomására jut egy lényeges és közérdekű hír, kötelessége az olvasók tájékoztatása. Ráadásul V-vel ellentétben itt nem egy Kossuth téri beszédből emelt ki az újságíró valamit, hanem interjút közöl Ékes Ilonával, a Magyar Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának Elnökével, aki internetre tett levelében a tapasztalatait a következőképpen összegezi: „Felelősségem tudatában azt kell mondjam, hogy országunk egy elmebeteg diktátor terrorja alatt áll. Ez a terror bármikor bárki ellen irányulhat! A felelősség azokat is terheli, akik nemcsak elviselik, de támogatják és kiszolgálják azt.”

Velem ezek a mondatok más következtetést vonatnak le.
Újra meg újra feltolakodik bennem a kérdés? Miért van az, hogy bírálat rendszeresen azt éri, akinek feltűnik valamiféle súlyos gond, s miért nem az a problémája a bírálóknak, hogy valaki gondot okozott? Ha az ÚE nem írja meg, hogy nagy bajban van az ország, akkor vétkesek közti cinkos. Csak köszönet illeti a szerkesztőt, hogy felhívja a figyelmet egy állapot roppant veszélyes voltára. Szerintem minden lapnak ez a kutya kötelessége.

Hadd idézzem ide Prohászkát, aki éppen száz éve a sajtószabadságot erkölcsi értéknek nevezte. Mint hangsúlyozta: „annak leghalálosabb ellensége nem a zsarnok, a legnagyobb veszedelme nem a korlátozó törvény s a büntetés pallosát forgató hatalom, hanem legnagyobb ellensége a belső értetlenség, mely a sajtószabadsággal élni nem tud, s az erkölcsi hiány, mely azzal visszaél.” És még: „Összes javainkért a sajtóban kell síkra szállnunk; itt lehet megvédeni a jogot s igazságot, az osztályokat s egyeseket jogtalanság s elnyomás ellen; de itt lehet el is árulni a tisztesség s igazság ügyét, s akkor a sajtó nem a kulturális haladás zászlóvivője, hanem a jogfosztás alávaló zsoldosa és vérebe lesz.”
Akinek szeme van, olvassa el,
akinek agya van, fogja föl,
akinek szíve van, vésse bele,
akinek füle van, hallja meg,
akinek tolla van, írja le az igazságot;
akkor is, ha az ellenkezőjét díjazzák.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr205167331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása