Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.11.20. 17:59 emmausz

Osztálykirándulások

A gimnazista reálosokkal voltam én már buszkiránduláson ugyanerre vagy negyvenöt évvel ezelőtt. Reminiszcenciák ébrednek bennem és azonnal megindul az összehasonlítás kényszere bennem. Akkor Ikarus 55-sel mentünk, és azt véltem, hogy fenemód korszerű busz. Most MAN-Ikarussal mentünk s hasonlómód éreztem. Akkor osztályfőnökünk szervezte, most a társosztályok vezetői. (Osztálykirándulás volt ez is: munkaügyi, műszaki osztályok, általában a gazdasági főosztály noch dazu, Kinder und so weiter.)
Aggtelek 1963-ban is így nézett ki. Semmivel sem volt feketébb a fáklyafüstös mészkő, sem vörösebb a vastartalmú kisózódás, sem fehérebb a letört cseppkőcsonk. Akkor már elkészült a „hangversenyterem” most még működik korabeli technikával. Ahogy a barlangban mászkáltunk, a csoportvezető barlangász elmesélte a szokásost. Már vártam az obligát és kihagyhatatlan kérdést: Na, mi a különbség a sztalaktit és a sztalagmit között? Hát ugye a cseppkő felső lógó-csüngő része a slankabb, mint a t-betű. Az alsó pedig szétterül mint az m-betű. Persze nem ezért hívják így, illetve amúgy. Egyébként is eccer csak összeérnek és megszűnnek -tit és -mit lenni: sztalagmáttá szervesülnek henger alakban. A csap elzáródik, a folyamat megáll és kész.  Aztán jöttek a fantázianevek. Amit én cetnek láttam szilástul, azt ők teknősbékának kocsányon lógó szemekkel. Kedvem lett volna rímbe szedni a képzeletszülte alakzatokat, hogy énektanárok használhassák utóbb. Ilyesvalamire gondolok:

Ez a béka, ez a hangya, ez meg itt a bölömbika,
béka-hangya-bölömbika
Ó de stőr, ó de stőr (= oh wie schön)
ez a derék üreges kő.

Ez a Mikulás ez a krampusz, ez meg itt a tatár bajusz,
Mikulás-krampusz-tatár bajusz   
Ó de stőr, ó de stőr
ez a derék üreges kő.

Ez a kőszőr, ez a sonka ez meg itt a lovas szobra
kőszőr-sonka-lovas szobra …
Ó de stőr, ó de stőr
ez a derék üreges kő.
És így tovább, és így tovább.
A barlang igen sok lélektani tanulsággal is szolgál. Az első adódik: Mikor a barlangász végigsorolja a természet adta szobrokat, poén elcsodálkozni: Nahát, tényleg. Azt hittem, hogy cseppkövek ezek.
Aztán azonnal adódik a másik immár komoly vonatkozás. A barlang a legkiválóbb terep terapeuták és lelki betegek számára. Csak sétálnak, s a páciens sorolja, hogy mit lát. Szörnyet, lepkét, tintapacát vagy sárgadinnyét a kövekben. Feltárulhat könnyedén egész tudatalattija. Még csak kézenfekvő is volna ez a terápia földalatti barlangolás a tudatalattiban.
De most aztán menjünk tovább. Egyébként is egy valamirevaló buszkirándulás olyan, mint a birkaiskola. Utóbbiban három tárgy volt (a 60-as évek vicce szerint): bemenetel az ólba, kijövetel az ólból és orosz. A mi variációnk esetén pedig beszállás a buszba, kiszállás a buszból és program. Persze közben rengeteg országutat látunk. Lefelé tehát szinte mindig minden szürke, oldalt zöld, mint a Petőfi-versben a föld, feljebb kék, mint a Petőfi-versben az ég. Itt-ott rekettyés, erdődődődődődő, (így suhannak el az ültetett fa-sorok a busz ablaka előtt), feltűnik néha-néha egy-egy fácán, egy-egy őz, egy-egy biomacska.
Én itt irkálok mindenféle általánosságot, meg Aggteleket, pedig nem is így volt. Miskolcra mentünk a Fényibe. Este indultunk, sötét este, s alig vártuk, hogy feltűnjenek a Fényi fényi.  Panoráma emeletes buszon ültünk. Elefántperspektívából szemléltük az alánk gördülő tájat. Társacskáink (óvodás, kisiskolás gyerekek) hamar felfedezték a mikrofont, s még hamarabb rászoktak.  Akkor megérkeztünk. Már előre tuttuk, hogy nem úgy lesz, ahogy volt, s némileg mindenki máshol szállt meg, mint ahogy terveztetett. Ez a poénos rögtönzés végigkísérte a hétvégét, nem unatkoztunk egyáltalán. Most viszont itt abbahagyom, még akkor is, ha sose fogom folytatni, mert hosszabb lesz, mint maga az út.
De már csak annyit jegyzek, amit a metrón hazafele gondoltam, mert el fogom felejteni. Egy nő mobilozott. Nem sok mindent értettem, de ennyit igen: hihihihi, igen itt vagyok a metrón, a Nyugati teret hagytuk el. Hihihi. S ami eszembe jutott, egy Adamis-slágerszöveg, mely így igazodott a helyzethez:
„Itt is vagyok, ott is vagyok, jaj de nagyon fontos vagyok.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr675167357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása