Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.11.29. 14:11 emmausz

A fény és az árnyék

Az idő múlása nem fejlődés, csak egy visszafordíthatatlan folyamat eseményekkel: teljesítményekkel és mulasztásokkal. Az előírások megváltoztatása nem reform, csak elmozdulás a korábbiaktól. A reform eredeti értelmében visszaállítás, visszaalakítás, igazából az értékek deformálódásának kikalapálása, az eredeti jó visszaállítása. Ha a reformkori értelmét tekintem, egyfajta fejlődés, semmiképpen sem jelenti a társadalmi méretű lecsúszás valamiféle szinonimáját, inkább a lassú kibontakozás útját jelöli – szemben a revolúcióval, a forradalommal, a gyors változással.

A forradalom se ellenforradalom, hanem a radikális új kikényszerítése, legalábbis egy erre tett kísérlet. A forradalomra emlékezés se rendőrök randalírozása, nem is provokatőrparádé, némi trükközéssel fűszerezve. Nekem az emlékezések esszenciáját egy lengyel plakát adta, mely röviden összefoglalja 1956 értékek visszaállítására irányuló törekvését, s a megtorlás miatti gyászát is. Ez ihletett meg, hogy párba állítsam ezt az idén a tévécsatornák által közvetített otromba erőfitogtatással, és kifejezzem az egykori kép máig ható aktualitását mondandójának sajnálatos időszerűségét.

Az eredetit egy Franciszek Starowieyski nevű lengyel úr jegyzi, én meg megpróbáltam tükrözni, hogy az inverze keletkezzen. Ja. A címe: Síró galamb 1956. Utóbbinak u.az csak 2006. a vége.

A fény és az árnyék

Ma nem is erről akartam írni, hanem arról, amit a Janó vezetett elő reggel az evangéliumból. Persze így este felé már meglehetősen nagy tömbökbe állnak össze a reggel még változatos részletektől tarkállt történetek. Mindegy. A lényeg nem veszett el.

Az utolsó idők fenyegetéseiről prófétál Jézus övéinek. Többek között az üldöztetésükről, amikor is minden szorongatás ellenére megőrizhetik könnyedségüket, mert a kellő időben ékesszólókká teszi őket az Isten. A fejtegetés középpontjában egy francia teológus kijelentése állt. Ő kb. azt mondta, hogy a fenyegetésekre nem jó ellenállással válaszolni. A gonoszok harcot provokálnak, s azt várják, hogy vegyük fel a kesztyűt, s viszonozzuk gonoszságukat. Ezzel tennének cinkostársukká minket is. A francia azt mondja, hogy jó az Isten, és megsegíti a benne bízó igazakat.
Végül is mások máshogy, de mégis ugyanezt mondják: Prohászka azt írja, hogy aki a fény felé fordul arccal, az maga is fényben fog élni, aki pedig az árnyékban jár mindig, az maga is „árnyékos” életet fog élni. Pontosan is idézhetem, mert megtaláltam a Soliloquiában 1924. jan. 1. Uram, mutasd meg arcodat! Látni akarlak s többet venni tőled s meríteni belőled, mint eddig. Aki csak a maga fogalmaihoz ragaszkodik s nem fogadja el a másét, az olyan, mint akinek a nap hátulról süt, s így mindig saját árnyékába lép. Nem lelkünk s énünk vetületeit akarjuk, hanem a közvetlen fényt! Ezt add, Úr Jézus!

Megint máshogy fejezi ki Jézus egy helyen, mikor azt mondja: Ne álljatok ellen a gonosznak. Vagy másutt: Aki elveszi ruhádat, annak add oda köntösödet is, stb., megint másutt: ha kölcsönt adsz, ne kérd vissza.
Pál ezt úgy összegezi: Elég neked az én kegyelmem.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr375167364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása