Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.01.11. 12:11 emmausz

E-mail eva carter- (unokatestvérünk)nek

Kedves Éva!
Szinte véletlenül találtam meg email címedet Ancsától kapott postámmal. Nem tudhatod, hogy publicista vagyok vagy 15 éve egy jezsuita lapnál, s friss nyugdíjas, aki életfogytig dolgozni kíván. Hobbiból blogot is írok, ennek hozzáférése: emmausz.freeblog.hu. Ott találni néhányszáz rövid írást. Mindenesetre most úgy gondoltam, hogy megidézem azt a kort, amikor Te talán épp csak gimnazista lettél, mi meg még azok se. Visszaugrok jó ötven évet gondolatban s leírom, amire kapásból emlékszem. (Ezt az emailt is ráteszem blogomra, mert tartalma megengedi.) Neked jó szórakozást.
1956-ban tíz éves voltam. Gábor 12., Ildi 8., Csia 6., Ancsa 3. Apánk 45. (Csia is kapcsolatban volt Horváthékkal, mert az ő mezítlábát kapta be a bicikli hátsó kereke, mikor Iván [Lapát] megbicikliztette. Ő kiáltott fel, s lett ez közmondásos: Áj, fáj bükköm! – azaz: jaj, fáj a bütyköm. Utóbbi valószínűleg bedarált öregujja volt szegénynek.)
A felsorolás azért érdekes, mert kb. ebben az összetételben vettünk irányt néha-néha a Puskás Tivadar utca felé. Kimentünk az Albert utcán a Csurgói útig, ott balra a Mohai útig (A Mohai út ma Rátz utca). Azon vagy a Tétényi úton tovább a Bornemissza térig, Ott válogathattunk a Major utcát elhagyva a Boglárka, az Estike avagy a Kankalin utca között. A Puskás téren billegtünk egy keveset a mérleghintán, szemeztünk a sárga egyemeletes házzal, melynek ablakát betöltötte Rizik néni (mint később a római Szent Péter téri ablakot a pápák), s onnan intézte intelmeit az ifjúsághoz, amely sohasem viselkedett az öregasszony kedvére. Még a téren maradok egy mondat erejéig, mert volt ott egy apró közért is. Egy alkalommal Dudu nénitől kaptam ötven fillért azzal, hogy gyűjtsem a pénzt, s tegyem a spórkasszába az alumíniumpénzt, melynek a hátán egy üllőn sztrájkoló melós ücsörgött. Nos nem ezt tettem, hanem a kis boltban vettem érte egy kiflit (jó, csak 40 fillérbe került) s azt tettem a számba. Ilyenformán nem kezdtem gazdagodni, s azóta sem érdekel a meggazdagodás. Nos az alacsony kőkerítés mögött húzódott a ház. Alighanem zárva volt a lépcsőház, bár ezt nem állítom biztosan. Mindenesetre elhaladtunk Beckerné ajtaja előtt, aki rekedtre cigarettázta hangját. Majd egy jobb kanyar után becsengettünk az ajtón. Érdeklődésre beszóltunk, hogy megérkeztek a „Junker(?) gyerekek”.
Bementünk. Azonnal illat-, hang- és viselkedéshatások érték a belépőt. Keveredett a Marvel-kölni illata a jobbról, a konyha felől érkező felmosórongy szagával, de sejteni lehetett a feketetea illatát mixelve a hozzáadagolt St. Hubertus gőzével. A hangok közül a legjellegzetesebbek a pianínó hangja, Laci bácsié, akitől sűrűn hallottunk: „Vár' te, megááá', ismered ezt?” És azt játszotta, amit ő szeretett, nem pedig a kért darabot. A második hang egy nekem akkor nagyon újnak ható eszközből ütötte meg fülünket: lemezjátszóról szólt Mozart g-moll szimfóniája. Máig a fülemben van sercegésestül. A harmadik hang Éváé, aki jól zongorázott. Talán Corellitől, talán Scarlattitól egy gyors darabot. Azóta annak dallama kiment a fejemből, de annak idején mind a darabot (szonátát?), mind Éva játékát nagyon vonzónak találtam. Ő maga kék köpenyt visel fehér gallérral, haja mintha kontyba fonva volna a tarkóján. Ági bordó, [a melle részén raffolt, a bársony szabályos összehúzása által keletkező mintázatról van szó] húzott tűbársony ruhában (szintén fehér – de talán csipke – gallérral) ünnepelt. A többiek öltözetére nem emlékszem. Laci (Iván) akkor kezdett hegedülni, de sem ő nem volt lelkes, sem akkori tudása nem akkora, hogy elbűvölt volna. Rá tréfás képregénye miatt emlékszem. Csakugyan nagyon vicces volt mind képanyagában, mind szövegében.
Hallhattuk volna még a falon lógó spanyolgitár hangját. Talán hallottuk is egyszer. Azt inkább messziről csodáltuk. A közös éneklés viszont élményszerűen ismétlődött. Ádventben a Mikulás- később a karácsonyi nótákat „zingölték”-„zingöltük”. Voltak közöttük olyan nóták, amelyeket kifejezetten csak a Gyorgyovichok vagy a Horváthok ismertek. (Ezekről már írtam 2006. jún. 26-7 körül a blogomban. Megnéztem, tényleg akkor írtam róluk, most ide másolom az inkriminált részt:
... És volt egy Duduséktól hozott nóta, Ancsának hála, megvan az egész:

Csitt csendesen, itt az angyal
szól a csengő csing-ling-ling,
lám mit hozott, mennyi szépet,
zöld fenyőn hány gyertya ég!!

a fa csúcsán, fényes angyal
tán mennyből jött egyenest
mennyi játék, milyen öröm,
ó áldott karácsony est!

A nóta dallama:

s,dtrdmdl, s,dtdrmr
s,dtrdmdl, s,dmrl, t, d

rr m r rr m r
rdtdrmr
s,dtrdmdl,
s,dmrl, t, d)

Visszatérően énekeltünk viszont népdalokat, magyarnótákat, virágénekeket. Pl. Ha kimegyek a budai nagyhegyre... Vagy pl. egy másik, amelynek ide írom a szövegét, dallamát, mert sokszor énekeltük, szerették a felnőttek:

Ej, haj, gyöngyvirág, teljes szekfű, szarkaláb,
Bimbós majoránna!
Ha kertedbe mehetnék, piros rózsát szedhetnék,
Szívem megújulna, Szívem megújulna.

Ej, haj, gyöngyvirág, teljes szegfű, szarkaláb,
Levendula virág!
Ha kertedbe mehetnék, ha ott kertész lehetnék,
Mindjárt meggyógyulnék, mindjárt meggyógyulnék.

dallama: l l sfm mrmfsfm mdr,t, l, l, mrds,drm mrds,drm dl,t,si,l,r dl,t,si,l,l
A hangokról szólva megjegyzem: gyerekfejjel az volt a benyomásom,
hogy itt mindig vidámság honol valamelyes anyagi biztonsággal párosulva. Itt sűrűn kacagnak vagy legalább mosolyognak a család tagjai.
Sokféle élmény kavarog bennem. Hiszen hol kinn csavarogtunk (Laci Módli nevű stb. barátjával) hol benn játszottunk. Nagyon tetszett a játékos című nyelvi mókákat tartalmazó könyv, a SICC. (Gätzer József) Szórakoztató Időtöltések Cseles Csalafintaságok.
Volt aztán hervasztó élményem is. Egyszer legalább három család jött össze. A háziak, mi és az Egonék. Ez nekem abból nyilvánvaló, hogy birkóznom kellett a korosztályomban. Tehát Anikóval és Ágival. Ancsa hamar megadta magát, Ági szívós volt. Talán végül ugyanaz lett a helyzet,
hogy győztem, de ha így esett, ha nem, nagyon kellemetlenül éreztem magam ebben a szituban. Lányokkal megmérkőzni! Mindegy, túl lettünk rajta. Fülemben cseng még a biztatás is: Vágd oda! ZAMEK! Ez a zamek olyan tótos hangzású. Lehet, hogy a „grószi” (aki Szvetkó Mária volt lány korában) hozta még Komáromból. Mindenesetre használtuk ezt a hangutánzó szót. (Hát nem tudom. Utánanéztem: a lengyelek és csehek ismerik, a szlovák szótárban nem találtam: erődítmény, vár a jelentése, de zárszerkezetet is jelent.) Annyira meglepett engem is saját ötletem, hogy valakihez „szóljak” jó ötven év eltelte után újra, hogy elbúcsúzni is elfeledtem a mail-ben. Most pótolom: Ölelek minden élő rokont, az elhunytakra pedig jó szívvel emlékezem: Miklós

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr735167399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása