Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.01.17. 09:16 emmausz

Ébresztő

Jó reggelt, Magyarország!

Ilyen egyszerű jót kívánni egy országnyi embernek. Valójában hallatlan gazdag tartalmú ez a kijelentés. Mert mi az hogy jó? A pozitív, az előremutató, a közérdeknek megfelelő, az altruista valami, a szerető magatartás, a kapcsolatok keresése-ápolása? Mi a jó? Az űrben lévő háttérsugárzás 2,7 K foka jó, mert ha 20 C fok volna, ami jó egy öltönyt viselő embernek, tönkretenné az egész univerzumot. A Nap 6 millió fokos felszíni hőmérséklete is jó. Ott. Itt rossz volna. A jó tehát nagyon relatív dolog és ilyen relatív jót kívánok? Természetesen igen. Mert ami jó az egyik magyarnak, az rossz a másiknak. Amikor jót kívánok mindenkinek, akkor különféle dolgokat kívánok. A gyereknek egészséges mozgást, az idősnek kíméleteset, a gyereknek játszást, a felnőtteknek értelmes munkát. Az időseknek megbecsülést és türelmet kopásaik elviseléséhez, a felnőtteknek viszonos elismerést, a gyerekeknek simogató szeretetet. A hajléktalannak meleg ételt és takarót, az irodistának parfét. És mindjárt most, reggel. Amikor pirkad, azaz pirosodik az ég alja, mert lassan felkel a Nap. De mi meg öntudatunkra ébredünk, s megpróbáljuk helyére tenni a dolgot. A Nap marad, ahol volt, de bolygónk felé fordul felszínének ama gömbszeletével, mely bennünket hordoz. Nevezhetjük ezt a gömbszeletet akár Kárpát-medencének is. S a Teremtés könyvében már nagyobb világítóként szereplő csillag megkezdi osztani áldását tekintet nélkül arra, hogy működik-e avagy sem az ózonpajzs. Ez meg arra int bennünket, hogy nemcsak evésben ivásban kéretik böjtölni, hanem kipufogógázok termelésében is. (Annak ellenére, hogy a tömegközlekedés erősen drágul, az üzemanyagárak meg lefelé mennek. Ki érti ezt?)
Aki pedig reggel megköszöni Istennek saját létét, és részt vesz egy misén, sok más mellett ilyesmiket hallhat: Szentséges Atyánk (ez az Isten), minden művedet bölcsességgel és szeretettel alkottad. A magad képmására teremtetted az embert, és gondjára bíztad az egész világot, hogy csak neked, a Teremtőnek szolgálva uralkodjék minden teremtményen. Amikor pedig engedetlenségével barátságodat elveszítette, nem hagytad őt a halál hatalmában. Mindenkinek irgalmasan segítségére siettél, hogy aki téged keres, rád találjon...Újra meg újra szövetséget is ajánlottál az embereknek, és tanítottad őket a próféták által, hogy várják az üdvösséget. Úgy szeretted a világot, Szentséges Atyánk, hogy amikor elérkezett az idők teljessége, Üdvözítőt küldtél nekünk: egyszülött Fiadat. ... Örömhírt hozott: üdvösséget a szegényeknek, szabadulást a foglyoknak, vigasztalást a szomorkodóknak. Hogy pedig üdvözítő akaratodat teljesítse, halálra adta önmagát, majd feltámadásával legyőzte a halált, és újjáteremtette az életet. És hogy ezután már ne önmagunknak éljünk, hanem annak, aki értünk meghalt és feltámadt, elküldte tőled, Atyánk, a híveknek első ajándékul a Szentlelket, hogy befejezze Krisztus művét a világban, és mindent megszenteljen.
Most képzeljük magunkat a HÉV-re, ahogy a Duna-parton halad a város felé. A zárt ablakon át balra nézünk. A jegenyék között át-átvillan a felkelő Nap, villog folyamatosan, mint egy stroboszkóp, és úgy, mint ahogyan gyalog mentünkben a kerítéslécek között ritmusosan változik a fény. S az elképzelt jelenet mögött a misekánonnak az előbb vázolt imádságai hangzanak el. Milyen más ez a napindulás. Milyen más, ha még „veszem Krisztus testét”, milyen más, ha kiegészítem a pap jókívánságával: Áldjon meg Benneteket a Mindenható Isten, Az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Tehetem, mert minden reggel, minden mise mindenkiért szól, mindenkire áldást kér, Isten irgalmát és szeretetét.
Jó reggelt, Magyarország! Ébresztő!    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr285167404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása