Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.02.13. 08:47 emmausz

Zöngicse és etűd

A közmondások apropóján összetákolt alábbi etűdömet párom – nagyon helyesen – zagyvának ítélte. Az ember néha csak azért ragad tollat, hogy felgyülemlett zagyváit kiírja magából. Én ugyan hivatkoztam Karinthyra. Hát hogyne. Ő pl. a kalaptartó gumi kifejezéssel cirkuszol, fogást keres a komplikált szókapcsolaton és – miután kidühöngte magából a sokféle szórendi lehetőséget – imigyen szabadul a témától: Elszakadt a gumi, ott fújja a szél a kalapomat. Észrevételezem még, hogy J. Steinbeck is megkapta a magáét. Kritikusai – a kedves csirkefogók – utálták a leíró részeket. Azt kérték tőle, ha ilyen következik kisregényében s nem mozgalmas cselekmények sorozata, akkor írja a rész elé, hogy „zöngicse” jön. Ha tehát valakit nem érdekel a zöngicse, az lapozhasson anélkül, hogy a zöngicsét végig kellene olvasnia. Tehát figyelem! Zöngicse következik, melynek ezúttal – mint tapasztalhatjátok –  eléje írtam az iménti utószót. 

Közmondások: Magyar ember evés közben nem beszél (hanem nézi a tévét). Érdekes módon két szót alázöldített az ellenőrző program: az ember evést. Szerinte így kellett volna: A magyar emberevés közben nem beszél. Most jövök rá: milyen bolond ez a program. Mikor volt kannibál a magyar? A Káma és Bjelaja mentén, Levédiában, az Uzsoki-hágón vagy a Kárpát-medencében? Nem is bolond ez a program, hanem rasszista! Hungarofób. Antihungarista. Még hogy emberevők volnánk, vagy lettünk volna. Hm! Sőt: irgum-burgum. Hol is tartottam? Ja a közmondásnál. Hogy a magyar ember beszéd közben nem eszik. Hogy is enne. Elöl mind kipotyogna, amit addig magához vett. Nemde? Legfeljebb társalkodik ebéd közben az asztalnál. Ez szokás, méghozzá felnőtt szokás. Ám – Ha a felnőtt beszél, a gyereknek hallgatás a neve. Ezek szerint a gyerek magyar, mert hallgat, márpedig Magyar ember evés (már megint aláhúzta!) közben nem beszél, a felnőtt pedig nem az, mert társalog. Ha ez igaz, két oka is lehet: Vagy külföldön eszik a gyerek, ahol ő magyar volta miatt nem beszél, a többiek pedig azért beszélnek, mert nem magyarok, vagy noha a gyerek itthon hallgat, a felnőttek pedig azért nem, mert külföldiek. A gyerek tehát nem az ő gyerekük! Ha ugyanis az ő gyerekük volna, akkor beszélne, mert nem volna magyar. Ha a szülők magyarok volnának, ők se beszélnének, mert magyar ember ... Az ugyan előfordulhat, hogy már magyarok, de még nem egészen. A Tóth, a Németh, a Cseh, hogy csak a h-ra végződőeket említsem, ugyan magyarok, de nevük elárulja, hogy egykor nem voltak azok. Ők, ha akarnak, beszélhetnek. Persze akkor ők se beszélhetnek, ha három generáció üli körül az asztalt. Mert a nagyszülők jelenlétében a szülők hozzájuk képest gyermekek, márpedig gyereknek felnőttek között hallgatás a neve. A szülők csak a gyerekükhöz képest beszélhetnek, a nagyszülőkhöz képest pedig nem. Ám a legjobban teszik, ha mégis beszélnek. A nagyszülők süketek lévén, már úgyse hallják a szülők beszédét, a gyerekhez képest pedig ők a szülők, tehát beszélhetnek.
Legeredetibb mondandóm azonban nem ez, hanem az első zárójeles kijelentés. Azt viszont az életből veszem. Az élet felülírta a közmondást: Magyar ember evés közben nem beszél, hanem nézi a tévét. Ez csakugyan így van. Ha jó a film, még az evést is abbahagyja. A történetet falja.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr25167430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása