Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.04.12. 09:42 emmausz

Confessio

Reggel–kápolna–mise–átváltoztatás. „Test már a kenyér, a bor igaz vér, hiszem ezt...” – mondja az énekszöveg. Az emberi alakot öltött Istenfia jártában-keltében sok jót tett, „amelyeket, ha egyenkint mind megírnának, úgy gondolom, az egész világ sem tudná befogadni a könyveket, amelyeket írni kellene” – fogalmazza meg evangéliumának legutolsó mondatában János apostol. Én meg úgy gondolom, hogy ha azokat is összeírnák, melyeket a kenyér és bor színe alatt tett az azóta eltelt kétezer év alatt, akkor még sokkal több könyvet kellene megírni.
Pedig.
Az eucharisztikus Jézus nem jár-kel. Nincs keresztre szögezve, és akkora aktivitás sincs benne látszólag, mint a kereszten függő Jézusban volt. Látszólag tehetetlenül fekszik a paténán, s nem mozdul, csak ha mozgatják. Ha felmutatják, felmutattatik, ha magukhoz veszik, megétetik. Mintha csupán történnének vele a dolgok. Kiszolgáltatottabb, mint a tolókocsis béna, mint a mozgásra képtelen ájult. És mégis. Ezrek és milliók veszik, és élnek benne, élnek vele és általa. Úgy hat, hogy közben semminek látszik. Nincs átható tekintete, nincs tényleges gyógyító érintése, nincsenek bátorító gesztusai, nincs továbbá igazságokat hirdető hangja se, sem füle, hogy hangos szavaimat befogadja. És mégis gyógyít, befogad, hirdet, áthat.
Ha magamhoz veszem, teljesen feloldódik, teljesen átjár. Minden misén. Ezért nem jöhetek, és nem jöhetünk ki úgy a miséről, ahogy odamentem, odamentünk.  Hatóköre megbővült, mert a legátfogóbb titkos kenyérszaporítás folyik most már világszerte.
Valaki Rómában megkérdezte tőlem, hogy miért megyek naponta misére? Hiszen az egyház csak azt kéri, hogy az Úr napját szenteljük meg, azaz vasár- és ünnepnapon vegyünk részt misén. Azt válaszoltam az illetőnek, hogy azért teszem, mert szerintem az egész világ legfontosabb történése valósul meg a misén. Semmi sem olyan fontos, mint hogy Krisztus velünk legyen a világ végéig, s ez azon múlik, miséznek-e a világban. Fontosabb ez, mint találkozni bárkivel, mint hódolni egy szent ereklyéje előtt, ha szabad ilyeneket mondani, továbbá fontosabb, mint felkeresni zarándokhelyeket a genius loci miatt. Azért vagyok ott a misén, hogy részt vegyek a világ legfontosabb eseményében a magam módján közösségben az egyházzal és Istennel.
Mikor Jézust bemutatták a templomban két próféta is jelen volt: Simeon és Anna. Kicsit hasonló a helyzet. Megjelenítődik Jézus egyetlen áldozata az Atya és a Szentlélek jelenlétében, papok és hívek körében, gyűrűjében. Annyi fókusza van ennek a világon, ahány templomban miséznek a nap folyamán. Csakhogy ellentétben a világ fényeivel, melyek fényszennyeződést okoznak a Földön, az Eucharisztia életet, élő fényt hoz a világnak. Igaz impulzusokat gerjeszt a világ folyamatos teremtésében való együttműködéshez.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr215167479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása