Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.05.12. 11:51 emmausz

Betűk, szavak, mondatok, fejezetek, könyvek

Ha azt kérdezed, van-e a Szent István könyvhéten valami kiugróan érdemleges, nehezen tudok rá jól válaszolni, mert idén kihagytam a hivatalos sajtótájékoztatót, melyet Sarbak Gábor igen jó színvonalon szokott tartani. Kihagytam továbbá a műanyagtasaknyi sajtóválogatást is. Ezek helyett nyitogattam a borosflaskákat, meg pezsgősüvegeket drótmentesítettem a díszterem előtti folyosón létrehozott műveleti területen. Végül a két Stephanus-díjas könyveiből vittem a Távlatoknak egy-egy darabot. Jelenits István hozza szokott színvonalát, a könyv egy csomó vele készült lapinterjút közöl, meg a Tótfalusi István név alatt megjelent saját verseit. Ehhez képest Kalász Márton verseskötete végig költeményeket tartalmaz. Hogy némiképpen tájékozódjam, végiglapoztam a katalógust is, ám sokkal okosabb így se lettem. Hogy van-e idén valami kiugró? Azt hiszem, nincs. De van kb. 80 féle új mű, melyben ilyen is, olyan is akad. Végül is mi érdekel? Van pl. új Schmidt Egon-könyv, unokánknak dedikálva, van Balás Béla és Seregély István interjúkötet nekünk dedikálva, Toldi Éva-kötet (Isten tenyerében) Tücsinek deikálva, és még egy csomó könyv, dedikálatlanul. Sokukhoz közöm volt: A Biblia mutatóit én hoztam össze évekkel ezelőtt, bár a második kiadásban töröltetett belőle a nevem. Magam vittem gépbe Szabó F. Összegyűjtött verseit, melynek tartalomjegyzékét a kiadó elkapkodta. Nagyon sajnálom. Ez volt a lehetőség, és olyan lett, amilyen. Az Ismerjük meg Torma Kálmánt c. mű elé magam írtam bevezetőt, J-W. O’Malley: Az első jezsuiták c. könyvét korrektúráztam. (Ez a könyv érdekes, persze elsősorban a jezsuiták számára. Fekete Antal (a Schwartz) tanított egykor, Keresztnevek c. gyűjteménye sokadszorra most is megjelent. A nyelvművelő kéziszótár (Grétsy–Kemény) számot tarthat mindazok érdeklődésére, akiket leköt az igényes nyelvhelyesség, stílus témája – 5000 szócikk szól ezekről. Hetényi Beszélgetés a Mesterrel még mindig klasszis, a hangos könyvek jó kezdeményezés mindenkinek, akiknek elfáradt a szeme, de szívesen végighallgatna egy-egy neki tetsző könyvet. Hajlok rá magam is, mikor már nem bírok a szemeimmel.
Jól jár idén, aki szereti Gárdonyi vagy Kodolányi verseit, aki ballagásra antológiát szeretne venni, aki Fekete István (ifjabbé is) és Wass Albert híve. A gyűjtők pedig a Magyar Kat. Lex. legújabb, XII. kötetét gyűjthetik be. (Tartalékoljanak még három vaskos kötetnek helyet a polcukon.)   
Végül még bevallom – miután végigfürkésztem a hiúság vásárát –, megkísértett a gondolat, mi lett volna, ha megjelentek volna saját imáim, (60. szül. napomra Tücsi kiadta egy példányban), vagy korábbi írásaim egy szelete, mely nagyjából egyberakva vár szebb időkre (Füveskönyv), s netán egy blogválogatásom, melynek az a sajátja, hogy minden darabja (immár 322 db) szól valamiről. (Mi is legyen a címe? Mondjuk Blogikus írások.)
Nem tudom, mi lett volna. Talán annyi, hogy egy-két könyvvel több jelent volna meg a piacon.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1005167514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása