Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.06.22. 08:51 emmausz

Péntek

A tegnapi kánikula pianissimójára hangos égi válasz érkezett. A hidegfront fortissimója. Igazi égi háború vette kezdetét késődélután. Előbb az előőrs könnyűlovassága fújta ki a meleg port, majd az előkészített terepre jött az eső, a fákat derékba meghajtó-alázó s megfésülő szél. Később villámok rajzoltak sosemvolt ábrákat az ég bakacsinjára, rá a mennydörgések trombitáltak fogadj Istent. Akkora vihar kerekedett, hogy a Hóreb hegynél érezhettem magam, amikor Mózes eltűnik a fergetegben, s a nép csak a különös természeti jelenségeket tapasztalta meg. Hogy az eső be ne vágjon, egy darabig csukva tartottuk az ablakokat őrizve tovább a kánikula legalább tíz fokkal melegebb levegőjét. Hogy is bírtuk ki ezt a levegőtlenséget eddig? Alig vártuk, hogy alábbhagyjon az eső. Majd kitártuk az ablakokat, hogy teljes legyen a lehűlés okozta örömünk.
Mikor vihar van, azt szoktam kérni a minden viharok Urától, hogy mutassa meg nagyszerű erejét, de a vihar ne tegyen kárt – ha lehet – ebben az amúgy is megnyomorított országban.
Reggelre elvonult a fergeteg. A park olyan volt, mintha egy elefántcsorda csörtetett volna végig rajta. Az ágak egy részét leselejtezte a szél.
Ma reggel tehát barátságos friss időre ébredtünk. Péntek van, Morus napja. Nem nagypéntek, csak a kis péntekek egyike. Nagypéntek szigorú böjti nap. A hatvan éven felüliek ettől kezdve többször is ehetnek, csak a hústól kell tartózkodniuk. Nem emlékszem, hogy az öregek közül bárki is élt volna ezzel a könnyítéssel. A többi péntekek is Jézus halálának emléknapjai – valaha hústilalommal. Ma bővültek a lehetőségek: jócselekedetekkel és/vagy imával is megemlékezhetünk róla. Mi tagadás, a magamfajta gyarló ember leginkább azt jegyezte meg, hogy nincs hústilalom. Pedig egyszerű az imával emlékezés is. Nagyon sok szöveg emlékeztet bennünket ennek a napnak a mondandójára. Néhányat ideidézek: Áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus, akit érettünk keresztre feszítettek (üdvözlégy). Kínzaték Poncius Pilátus alatt, keresztre feszítették, meghala és eltemették (hiszekegy) És itt van pl. Schütz Máté-passiója. Egyik kórusbetétjében ezt énekeljük (Nádasdy Alfonz fordítása): Téged áldunk, Jézus, aki érettünk fenn a kereszt fáján kínhalált szenvedtél... Ott ülsz az Isten trónja jobbján, Krisztusunk. (Mert a kereszthalálra jön a feltámadás.) Hát nem is túl nehéz szépen emlékezni a pénteken egykor volt eseményekre. Ma pedig Morus Tamásnak, a diplomaták védőszentjének a közbenjárását kérjük a mai politikusokért, hogy tanuljanak az egykori lordkancellártól stílust és tartást, szellemességet és határozottságot, hogy amikor értékeiket (értékeinket) támadás éri, műveltségüknél és értékeket képviselő voltuknál fogva eredménnyel szálljanak szembe a hitványsággal.
Ma még kétfélére emlékezünk azokra a Tamásokra, akik ma tartják névnapjukat, pl. vejem Gulyás Tamás, aki Zsuzsával ezen a napon kötött házasságot ezelőtt négy éve. Az itt említetteket Isten áldja (és az itt nem említetteket is persze). Isten nem személyválogató. Valószínűleg tetszik neki hát az a Party-meghívó, melynek a végén ez a kitétel áll: Aki ezt a meghívót felmutatja, annak a fogadó mellett ingyenes a parkolás, és aki nem mutatja fel, annak is.
Kedves olvasóim. Még a szökőnapra is jut egy blog, mert ez a mai a 366. számú bejegyzés. Összesen épp annyi, mint a napok száma a szökőévben. Ha tehát most abbahagynám, elmenne Mickey breviáriumnak. De nem hagyom abba!


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr225167559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása