Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.08.06. 13:50 emmausz

Jézus első igazi tündöklése

Ma betekinthettünk a túlvilágba az írás ereje által. Bár a szentírás több helyütt kifejezetten kijelenti, hogy nincs ember, aki földi életében megtapasztalhatná a halál utáni életünk mibenlétét, lényegét, teljes szépségét, ragyogását. Mégis a mai nap olyan ünnep, mely a legfehérebb palástot igényli misézéshez, a legfehérebb alba fölött, a legfehérebb stólával a legfehérebbre ványolt oltárterítővel és kehelyterítőcskével. Mert a legfehérebb, a legfényesebb istenarcát mutatja meg Jézus a három kiválasztottnak, akiket majd magával visz a kitaszítottság helyére, az Olajfák hegyére is, hogy teljes emberi elhagyatottságának is tanúivá legyenek.
Hiszen Jézus itt a Tábor hegyen is elkövetkező haláláról beszélt Mózessel és Illéssel. Pétert és társait elnyomta az álom a Tábor hegyen. Egyikük sem bírta ki, és ugyanúgy később se az Olajfák hegyén, ahol párhuzamosan imádkozhattak volna Jézussal azok, akik megtapasztalták korábban átlelkesült, megdicsőült arcának le nem írható ragyogását. Micsoda ellentét feszül a két valóság között. A megdicsőülés szavakkal alig körvonalazható nagyszerűsége, és a vérrel verejtékezés szavakkal le nem írható gyötrődése. Mindenesetre ma az előbbi teljes szépségére és boldogító atmoszférájára emlékezünk. Nagyon karizmatikus valami ez, csak megtapasztalható, csak átélhető, de tudományos eszközökkel nem vizsgálható, mert minden mértéken túl van, egészen egyszerűen az elviselhetőség határain is túl. Ezért aludtak el a tanítványok, ezért nem bírták ki ép ésszel. Mi is ezt tennénk. Mégis várjuk a szépség szabadságában megmutatkozó szeretet teljes és mindent befogadó igazságát, valóságát. „Hiszen arca ragyogott, mint a nap, ruhája tündökölt, mint a fény (a vulgátában: fehér lett, mint a hó.)” – írja le Máté. Márk megfogalmazása szerint „ruhája olyan tündöklő fehér lett, hogy a világon semmiféle kelmefestő sem tudná fehérebbé tenni.” Érezni ugye a szavak erőtlenségét, semmiségét a valósághoz képest.
Nyomába szegődve akarom én ezt a Jézust látni. Nyilván mások is így vannak vele.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr785167586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása