Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.08.11. 19:46 emmausz

Azok a szemek

Elolvastam az 1956-os forradalomra emlékező Egmont-nyitány c. Kairosz-kiadványt. Sok egymáshoz hasonló visszaemlékezés sorakozik benne. Képzeljétek el a forradalmat, ez áll a kép közepén, s a rá emlékezők körülállják. Mindenki máshonnan, másféle múlttal a háta mögött érzékelte az eseményeket, más életkorban élte meg a magyar nép akarategységét. A történetek ennek megfelelően konvergálnak, de mégis különböznek egymástól.
Több emlékező említ egyfajta jelenséget, egyikük különösen is, álljanak itt most az ő szavai: 

Fél kettő tájban ültem fel egy negyvenkilencesre, szoká­som szerint megálltam a peronon. Rajtam kívül egy fiatal, 19-20 éves fiú állt csak kint, gomblyukában piros-fehér-zöld szalag. Egy­szerre láttam, hogy felvonulásra igyekvő diák, azt azonban nem gondoltam, hogy egy-két napon belül majd milliók fognak hasonló kokárdákkal sétálni. Egy darabig néztem a fiút: szőke, markáns arcú, olyan, mint sok más vele egykorú fiatal, de a szeme valahogy olyan különösen csillogott.
Akkor ez szokatlan volt számomra, nem csoda, hiszen az elm~ílt években nemigen volt módunkban lelkesülő, csillogó-szemű fiata­lokat látni! De ezekben a percekben még nem tudtam, hogy az elkövetkezendő órák és napok több égő tekintetű fiút és lányt mu­tatnak fel, mint bármely más korszaka a magyar történelemnek. Néztem a fiút, és végül megszólítottam: „Lesz tüntetés?" Ő vissza­nézett rám, úgy láttam, végigmér, vajon beszélhet-e velem, végül megszólal: „Igen, bár lehet, hogy nem ott és olyan formában, ahogy terveztük."
Beszélgetés közben én véletlenül megkérdem, hogy hányadika is van ma, ő azt mondja, 23-a. És hozzáteszi: lehet hogy ezt a napot még sokszor meg fogjuk emlegetni. (H. István emlékei)
A férfi tehát szinte hűvös korrektséggel mesél a történtekről. Érdekes élményként rögzíti, hogy a fiú arca mosolygós, szeme különösen fényes, tiszta és önérzetes. Meglepi az elbeszélőt a gyerek szeme. Évtizede nem találkozott ezzel az optimista tekintettel, ezzel a tenni akarást kifejező tekintettel, ezzel az értelmes, jövőképpel rendelkező, derűs szempárral. Alig tud betelni vele. Meg kell jegyeznem, hogy én még egyszer találkoztam vele, az ezredforduló környékén, a polgári párt vezette négy év alatt. Ez nekem azt jelenti, hogy ha az embereknek van értelmes jövőképük, mert a jogi keretek szilárdak, ha értelmes munkához jutnak, ha munkabérük értéke nem ugrál hektikusan a gerjesztett infláció miatt és a mérhetetlenül megnövelt és szemtelenül ellehetetlenítő adóterhek miatt, ha az egészségügyi ellátásának semmivé levését nem kell megélniük az embereknek, akkor talán újra találkozhatunk a pozitív jövőképtől sugárzó tekintetekkel.

Ezt a kis írást is sokkal pozitívabbra szerettem volna venni, de abban a körben, melyből merítettem, nem látszik semmi, ami indokolná optimizmusomat.
A tömegközlekedési eszközökön utazva tapasztalom a szemlesütő arcokat, akik még az ablakon sem látnak ki, mert sok üvegablak össze-vissza van karcolva.
Hogy miért?
Mert amikor nincsen értelmes cél, akkor az értelmetlenség felé fog kitörni az ember. Ha nem énekelhet, hát akkor kiabál és sikítozik. Ha nem alkothat, hát rombol, önpusztításba kezd, a fejét a falba veri, vagy szétrúgja a telefonfülkéket. Akkor rombolni és szemetelni kezd.
Nem kellene ennek így lennie, mert a borús kedvből csak további pesszimizmus születik. Öngerjesztő folyamat ez.
Nagy a nemzet sorsáért aggódók felelőssége, hogy mégse ez a pesszimizmus üljön rajtunk. Több szeretet, több humor, több simogatás, több odafigyelés, több kitörési lehetőség, több pozitív példa megmutatása, több érték megjelenítése szükséges az értékekre elkötelezett írott sajtó, a médiacsatornák, rádióadók részéről. Élménybeszámolókra van szüksége ennek a meggyötört népnek arról, hogy hová fordulhat vigaszért, hová átmeneti megszorultságában, hová jó szóért és támogatásért. Azt hiszem, eleget lovagoltunk már a támasztott keserűségforrások elemzésén. Csak úgy tudunk kitörni ebből a szellemi sivárságból, ha nem sokat időzünk a negatív jelenségeknél, hanem megmutatjuk, hogy van másik út is, a szeretet útja, a szeretet civilizációjának az építése, a szolidaritás útja. Ezeknek az eseményeiről kellene beszámolni az értékeket megbecsülő nyilvánosság munkatársainak. Miközben mentenünk kell, ami menthető, önmagunkat is felül kell múlnunk, hogy felemeljük a csüggedőket.
Muszáj sikerülnie. Az ember ugyanis örömre és mosolygásra van teremtve, de ezt meg kell csinálni, mert magától nem megy.
;–)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr935167594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása