Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.09.14. 14:26 emmausz

Az életviszonyok fejlődése

Ma nagyon húzós témát választottam. Sajnos, gondolkodásom véges, mint magam is az vagyok. Legalábbis olyan, mint egy adott ponton induló görbe az Isten koordinátarendszerében, különféle módokon jellemezhető szakaszokkal, mely valahogyan oly sok másokkal együtt asszimptotájává válik Istennek a végtelenben. Hú.
És ezek csak a bevezető mondatok.
Ez az írás azt kívánja kifejteni, hogy a világ teremtett létezői milyen viszonyokba szervesülnek. Az élettelenek az anyagvilág jellemzőinek felelnek meg, igen korlátozott szabadságfokkal bírván. Követik a fizikai, kémiai kiderített és eddig még ki nem derített törvényeket. Nos ettől kezdve lesz látványosabb a dolog.
A tévé előtt üldögélve egy hobbikertész érdekes mondatára lettem figyelmes. Ahhoz, hogy répát termeljek, naponta több száz nem répát kell kiirtanom.
Ez mozgatott meg. A struggle for life nemcsak a hasonló fajok között megy végbe, hanem a minőségileg különböző fajok között is. Arra gondolok, hogy nemcsak a növény próbálja a másik életterét elhódítani, hanem pl. az ember is a neki nem tetszőkét. Mert a létért való küzdelem csakugyan megfigyelhető. Növényfajok nyomják el egymást. A réten akad olyan szúrós, széles levelekkel terpeszkedő akármi, amely maga alá tapossa a többit, s elszívja a napot, el a vizet, el a tápanyagokat mindazoktól, amelyek nála „gyengébbek”. Az erdő fái között hasonló versengés folyik. Az akvárium halai is megeszik egymást, pontosabban az erősebb eszi meg a gyengébbet.
Aki olvasta a Legyek urát, tudja, a gyerekek, az éppen kamaszodók miféle kegyetlenséggel nyomják el az ellenkezőt, a gyengébbet. S akik felnőttek megtapasztalhatták vagy láthatták, mi folyik október 23-án az ünneplők ellen az egyenruhába öltözött akárkik részéről. Mind-mind azt sugallják, hogy nem lehet saját magának a mércéje egyetlen élőlény sem. Kell, hogy feltekintsen valakire, akitől eligazítást remélhet. A törődést még a növény is meghálálja. A kutya pedig alapesetben hálásan néz fel gazdájára. Így van ezzel az ember is. Ha csak magára tekinthet, egymásnak farkasává válik. De ha Istent ismer, nem kell, hogy zavarba jöjjön döntései meghozatalakor. Elvileg tekinthetne az angyalokra is, de azokkal baj van. Valamiért szabadságukkal visszaélvén egy részük a lázadás angyalává lett. Nem így az Isten, aki egyedül nem teremtmény, és szerencsére tökéletes, mégpedig a tökéletes közösséget éli meg, éli elénk. Csakugyan ez a mi szerencsénk. Ma a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén könnyű felidézni: Úgy szerette Isten a világot, hogy Fia (ezáltal a maga) életét adta érte. Máshol (Pálnál): Krisztus isteni mivoltát nem tekintette zsákmánynak, hanem emberi testet öltve kiüresítette magát, és engedelmes lett a halálig, mégpedig a kereszthalálig. Az ember az Isten szeretetére ráeszmélve nem köteles már a létért való küzdelem kesztyűjét felvenni, hanem elég, ha szeretetbe burkolózva várja testének megváltását a halálból, várja átszellemült testének megjelenését, hogy csakugyan Isten asszimptotájaként legyen ábrázolható élete végső és örök szakaszában a test feltámadása után. S mindezt csupán azért teheti, mert képes felismerni teremtett mivoltát és követni – még ha töredékesen is – Teremtője egyetlen szeretetparancsát.                   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr335167640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása