Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.09.20. 09:38 emmausz

Szeretet kontra félelem

Elöljáró zöngicse
Aki csaknem napi gyakorisággal próbál valamit megfogalmazni, olykor zavarba jön, miféle téma az, amiről érdemes ma írni. Vajon sikerül-e olyasvalamit felfedezni, ami igényt tarthat mások érdeklődésére. Azt is megfogalmazhatnám, nem rabolom-e fölöslegesen az olvasó idejét, nem untatom-e?
Ritkán akadnak felkérések is, írj erről, írj amarról. Nos, ilyen lesz ez a mai.
Sokan talán nem tudják, hogy az európai nagyvárosok sorában ötödszörre éppen nálunk – Budapesten – tart ezen a héten a városmissziós akciósorozat a maga 1500 féle rendezvényével, előadásaival... A Ferenciek terén kérdezte valaki, mi az Isten-félelem. Miért kell félni tőle? Csakugyan miért?
Semmiképpen se szeretnék rögtönzött hittanórát tartani, mégis megpróbálom valahogy összegezni azt, ami bennem a kérdéssel kapcsolatban él. Ismereteim egy részét Nemeshegyi Péter cikkeinek köszönhetem. Az Isten-félelem (Úr félelme) az izajási felsorolás utolsó tagja (a próféta a Lélek hét ajándékáról szól). Eredetileg hat ilyent soroltak fel, de a különféle nyelvű fordítások a hatodikat annyira eltérőképp adták vissza, hogy hetedikként önállósult az úrfélelem. (Talán a hetes szent szám, s illett kikerekíteni az ajándékok számát?) Muszáj még ideírni, hogy bár ezeket az ajándékokat Izajás a Messiásra vonatkoztatja, érdekes módon a bérmálás előkészületei során ezeket sorolják, értelmezik, tanulják meg a szentség felvételére készülők. Mégis úgy vélem, nem vagyok eretnek, ha azt gondolom, hogy a Lélek „ajándékainak” se szeri se száma. Avagy pl. a pünkösd csodáját hova kell sorolni?

A bölcsesség kezdete és vége
Megemlítem még, hogy „az Isten-félelem a bölcsesség kezdete” (Példabeszédek könyve 9,10).  – Hozzátehetem: és a szeretet a bölcsesség vége. Az Ószövetség bűnbeesett, értelme elhomályosulásával küszködő, rosszrahajló természetű embere fokozatosan ismeri fel Isten jóságát, mindenkire vonatkozó meghívását a szeretetre. Isten megismerése gyakran kezdődik a végtelen nagy, hatalmas és erős valakiben való hittel. Érzékszerveinkre csakugyan a hatalmas csapások, erős ingerek hatnak jobban, s vésődnek be alaposabban. A Teremtő csakugyan végtelenül meghaladja (minőségileg több, más) a teremtettet. Joggal érezzük porszemeknek magunkat a Fölséges előtt. De feloldja bennünk a kiszolgáltatottak félelmét (s megvált tőle) Jézus, aki az Írások tanúsága szerint több százszor kéri: „Ne féljetek!” Miért? Mert Isten szereti teremtményeit.
Így a porszem-mákszem kiszolgáltatott kisgyerek félelmét a porszem-mákszem kisgyerek (és felnőtt) bizalma válthatja fel okkal, Jézus kifejezetten ajánlja: legyetek olyanok, mint a kisdedek, mert övék a mennyek országa.
Persze nemcsak gyerekekről van itt szó, hanem a rájuk jellemző bizalomteli lelkületről. Ugyanilyen jó kép erre a jegyesekről szóló hasonlat. A jegyes mindent a másiktól vár, és nagyon reméli, hogy nem csalódik. Reményünk alapja ez ügyben Jézus hitelessége, élete és halála.
S vajon nem féltek-e az apostolok? De igen. Pl. Péter, látva hogy Jézus szavára roskadásig telik meg a háló halakkal. Látva, hogy Jézus a vízen közeledik, hogy színében elváltozik, hogy kiszolgáltatja magát a halálnak. Egy kivétellel mindnyájan szétszaladnak nagycsütörtök éjszakáján. Félelmük majd csak a Feltámadást követően oszlik el. Majd csak pünkösdkor vált át szeretetté látva a Lélek működését az Atya gondviselését. stb.

Szeressetek!
Ne higgyük, hogy olyan könnyű szabadulni a kishitűségtől, s az ebből táplálkozó félelemtől. Nemrég változtatta meg az egyház a miseének szövegét: „boruljunk le, és rettegve imádjuk e Fölséget”. Persze jól tesszük, ha nem jutottunk tovább – el a szeretetig. De ha teljes bizalmunkat élvezi az Úr, akkor semmi szükség nincs erre a rettegésre, hiszen mindent tőle remélünk, s Őt egyetlen biztos vonatkozási pontunknak ismerünk el. Olyan érdekes, hogy nem ismerték fel ezt az ószövetségben, pedig nekik üzente prófétáján keresztül Jahve: „Mint ahogy nem hagyja el anyja a csecsemőt, én se hagylak el titeket, de ha ő elhagyná is, én akkor sem hagylak el (én népem)!”
Summa summárum, én se tudok jobbat: Ne féljetek, szeressetek!      

 

 

     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr665167648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása