Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.10.15. 08:59 emmausz

A taizéi sámli

Elmélet
A taizéi sámli olyan ülőalkalmatosság, mely két trapézből áll, ezek lábakként szolgálnak, és áll még egy ferde síkban a trapéz éleire fektetett téglalap alakú ülőkéből, mely vagy túl alacsony, vagy magas, de ha épp elég magas, akkor nem jó szöget zár be a vízszintes síkkal, így szinte biztos, hogy le akarsz esni róla. Pedig igen hasznos találmány. (Ez a kijelentés később kell.)
A taizéi sámlihoz kétféle módon közeledhet az ember.
1. Úgy, mint én. Szeretnék ráülni, de nagyon keservesen megy. Ha előrefelé lejt, lecsúszok róla, ha hátrafelé lejt, óhatatlanul hanyatt esek. Mégis előrefelé kell lennie az alacsonyabb résznek. Mindenki így használja. Nos, sikerül valahogy megkapaszkodni rajta. Most jön a neheze. Valahogy mindkét lábadat át kell fűzni a két székláb között. Ez elég nehéz és macerás feladat, mert lábujjaid ellenállnak. Ha jó vagy spiccelésben, akkor könnyebben boldogulsz. Mégis az az érzésem, hogy e mozgás közben kitekeredik a láb megszokott formájából. Jobb volna, ha „pipálhatna” lábfejem, ahogy ez fiúknál általános. Ám akkor perceken belül elhalna a nagyujjam. További megoldásként kínálkozik még, hogy egy segítő megfelelő átmérőjű (fa)hengert csúsztat a rüsztöd alá, hogy átvegye a terhelést az ujjaid hegyétől. Ha belegondolok, azért elég macerás dolog egy másik embert mozgósítani azért, hogy természetes pózban leleddzenek a lábaim. Mindeddig persze sovány emberekről beszéltem. Aki kövér, közismert, hogy még rendes széken se tudja összezárni lábait. Hát még szűk helyen. Zárójel következik. Ezért remeg a lába a kövéreknek a kettős buszüléseken, a hátsó ülésén, nem azért, mert nem fér el az ülésen. Dehogynem, de szétálló lábainak nincs elég helye. Zárójel vége.            
Tehát aki kövér, további hendikeppel bír, ha szeretné meglovagolni a taizéi sámlit.
2. Úgy, mint más normális ember. Letérdelne, de tudja, hogy kikészül a térde a hosszú idő során, melyet térdelve töltene. Ezért legszívesebben ráülne a sarkára, ami szintén kikészíti a térdét, no meg a sarkát is. Úgy segít hát magán, hogy letérdel, majd maga mögé vet egy fa ülőalkalmatosságot – nevezzük taizéi sámlinak –, hogy térdeljen, de mégse, sarkára üljön, de mégse, kényelmetlen ugyan, de mégse igazán, hiszen most már huzamos ideig képes el-lenni rajta. Ide jön az, hogy a taizéi sámli igen hasznos találmány. (Sokakon azt látom, hogy inkább még maradnak tíz percet, csak föl ne kelljen kelniük a sámliról, mert idő teltével óhatatlanul elgémberedik mindenki deréktól lefelé, ezért a felkelés elég bajos.)
Gyakorlat
Ennyi szemlélődés után nem volt bátorságom megpróbálni a sámlit a gyakorlatban. Inkább a valaha Alois Bergertől hallott módszert követem. Ha térdelek, akkor térdelek, ha állok, akkor állok, ha ülök, akkor ülök. Mert ha térdelek, akkor egyenes derékkal teszem, ha állok, akkor két lábbal a földön állok, ha ülök, akkor jó széket próbálok választani. Nekem ez jött be eddig.
Összegezés: jó a taizéi sámli, csak mi – ő, meg én –
nem felelünk meg egymásnak.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr955167670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása