Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.10.18. 11:31 emmausz

Főtéma

A napokban egyik megbeszélésen többek között arra tértem ki, hogy érdemes az emberi méltóságról írni, mert napjainkban a szokott bálványok mögött elsikkad maga az ember. Mintha mindennek nagyobb méltósága volna, mint az embernek. Mintha több volna a hivatalnok, mint az ember, aki lehet, hogy hivatalnok, vagy éppen munkanélküli. Mintha több volna a kapcsolati tőke, mint az, aki rendelkezik vele – vagy éppen egészen magányos. Mintha több volna maga a pénz, mint aki birtokolja – vagy éppen nem birtokolja. Mintha az ügyeskedés többet érne, mint az ember, aki vagy ügyeskedik, vagy csak egyetlen ügyre, mondjuk a szeretetparancsra teszi fel az életét. (Ezt az összehasonlítási fordulatot alkalmazta Jézus már ezelőtt kétezer évvel.)
Ma elkezdtem a Távlatok korábbi számainak a témajegyzékét összeállítani. Csaknem meglepődtem, mikor szemem elé került egy 2001-es cikkem, melynek témája éppen az emberi méltóság. Ej, a kutyafáját, nincs más téma, mint ez? Biztos, hogy újra erről kell írni? Nemcsak belőlem bőg valaminek a hiánya, ami felszínre kívánkozik?
Talán nem. Hiszen társadalmi méretekben hiánycikk a polgárság tagjainak kölcsönös megbecsülése. Hiányzik a bizalom belőlünk. Ezért a megelőző bizalmat kellene gyakorolnunk. Az ártatlanság vélelmét, de okosan, mert palimadarak se lehetünk; annál talán még a bizalmatlanság is jobb.
Párhuzamot találtam visszatérő témáim és VD festészete között. Deske évtizedek óta műtermeket fest, a saját műtermét. Többször szerették volna eltéríteni egyetlen témájától, mindeddig sikertelenül. Miért ez a témaszegénység? – kérdezhetné valaki. De vajon tényleg az-e? Ő valahogy azt írta egyszer, hogy nem a témával van baj. Hiszen mindig magát festi, aktuális lelki állapotát, teljes emberségét. És hitvallása szerint egy képnek olyan gazdagnak kell lennie, hogy a róla szóló részletek csak egy 20 kötetes enciklopédiában férjenek el. Majd poénosan hozzáteszi: vagy két szóban.
Régóta él bennem is ez a témaállandóság. Végül is minden ember minden műfajban magát mondja ki és el, vagy éppen letagad mindent, de akkor köze sincs a művészetek egyetlen ágához se. A témát nemcsak nem tudom teljesen kifejteni, hanem számolnom kell azzal is, hogy előttem már számtalan esetben elmondták mások ugyanezt, vagy valami nagyon hasonlót. Lásd pl. Senecának azt az írását, amelyben méltatlankodik az ifjúság léhaságán, és bezzegezik (bezzeg az én időmben). Bizony-bizony alig van új téma, új megközelítés, új mondandó. Ez még akkor is igaz, ha elismerem, az értékek felmutatása alig elégséges mértékű (az állandó ismételgetés ellenére sem az), tehát nem abbahagyható. Csakugyan variálni kell, mint az emlegetett festő teszi műterem-témájával.                 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr75167674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása