Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.12.17. 10:48 emmausz

Utolsó nap

Legyártottam a holnapi blogot, így már ma olvasható. Most is személyes lesz, mert apámról emlékezik halála kapcsán. (Illene tehát egy bekezdésnyinek lennie, de rájöttem ez a formális cél nem éri meg az értelmetlen sűrítést. Álljon itt minden, amivel az utókor tiszteleg a hét életet útnak indító apánk emléke előtt.)
Mindenki életében eljön az utolsó nap, az utolsó óra, az utolsó perc, az utolsó pillanat (közvetlenül utána az utolsó ítélet, hiszen kiesik az időből). De senki nem gondolja, míg él, hogy nincs tovább. Ez az életösztön műve. Hátha van még remény, hátha van még esély kijönni a gödörből. Így volt ez apánk életében is. Szegény papa, túl három agyvérzésen, betegállományban töltötte napjait, s érezhette, tudhatta, hogy nincs tovább, mégis tele volt élni akarással. Szinte megrendítő, hogy egyesek, akik ugyancsak 1911-ben születtek, napjainkban fejezik be életüket, ő pedig immár 47 éve halott.
Rettenetes furcsa, hogy mik bukkannak fel az ember emlékezetéből. Az egyik, hogy 1960. december 18-án nálunk göngyölt marhaszelet volt ebédre a szokásos makarónival. Pontosan érzem a mustáros-szalonnás hús ízét a szaftos csőtésztával, s azon igyekezettel, hogy a tekercseket összekötő cérnaszálakat kipiszkáljuk a tányér szélére.
Jó étvággyal ettünk, mint mindig. Aztán egy szieszta, majd egyszer csak betoppant Aurél, apánk öccse. Igen, betoppantott, mert telefonja sem neki, sem nekünk nem lévén nem tudott értesíteni érkezéséről. Meglepetés volt minden vendégség az én gyermekkoromban, hacsak előre nem egyeztettek időpontot az érdekeltek. (A mobilok korában elég érthetetlennek tűnhet, hogyan nem lehetetett vonalas telefonhoz jutni a Rákori-korszakban. Pedig egyszerű az oka. A telefon stratégiai eszköznek számított, melyen összeesküvéseket lehetett volna megbeszélni, és egyáltalán. A komfortosság eme kegye csak a párttagokat, párthű elvtársakat illette meg. Őket is lehallgatták. Mert akkoriban minden gyanús volt, még az is, ami nem.)
Nos, közeledvén a karácsony, talán keresztapai kötelességének (is) eleget akart tenni, mindenesetre eljött Aurél, és hosszasan beszélgettünk a nagyszobában. Egyszer csak „zingölés”-be kezdett a társaság. Karácsonyi nótákat szedtünk elő, a Stille Nacht is eldúdoltatott. Aurél általában tercelt, amikor a dallam úgy kívánta. Emlékezetem szerint a grószi-féle (apai nagyanyánk) magyar nóták is előkerültek. Ha felmegyek a budai nagy hegyre és társai. Tehát egyfajta nosztalgiázás folyt, humorral, jókedvvel töltött este. Majd Aurél elbúcsúzott. Egy darabig csendesen tettünk-vettünk, alváshoz készülődtünk. Mintha Gábor nem lett volna otthon, csak megérkezett a piaristáktól, ahol alighanem énekkari próba az ünnep előtt. Mindenesetre ez már nem egészen világos. A létszám sehogy se volt teljes, mert Csia fiú Galyatetőre utaltatott erdei iskolába vagy ilyesvalamibe. Ő tehát csak karácsony után érkezett közénk. [Amikor a hóhért akasztják, avagy hazudj költő, csak rajt ne fogjanak! Csia  is olvasta a blogot, és dec. 29-én skype-on pontosított, miszerint nem Galyatetőn, hanem Parádfürdőn „telelt”. Így lett korrekt az anyag.]
Azt hiszem, mire Gábor hazaért apa elkezdett nyugtalankodni. Állapota egyre súlyosbodott, s mi meglehetősen tehetetlenül lestük, mit tehetnénk érte, hogy jobban legyen. Nem volt ez öt, tíz percnél hosszabb idő. Egyszer csak teljesen elcsendesedett. Szíve megállt. Azt se tudtuk, mit csináljunk. Anyám mellette maradt, mi meg elszaladtunk a villamosmegállóba, hogy az éjszakai orvosi ügyeletet kihívjuk telefonon. Nem sikerült velük kapcsolatot találni. Ha minden igaz, ketten villamossal mentünk el végül a Május 1. úti rendelőbe (azóta megint Hermina út), ahol ígérték, hogy jönnek. Telt múlt az idő, már otthon voltunk, amikor megérkeztek. Apánk akkor már szederjes volt. Az érkező mentők a szemreflexet vizsgálták zseblámpával, majd kijelentették, hogy nem tehetnek semmit, apánk halott. Kiállítottak erről egy hivatalos papírt, majd elmentek. (Hogy mi okozhatta apa halálát, nem igazán tudom. Keringési zűrjei voltak, az egyértelmű. Korábban számos alkalommal „meg akart fulladni”. Ezek a fulladási rohamai tíz-húsz másodpercesek lehettek. Arra gyanakszom, hogy súlyos szívritmuszavarai voltak, s esetenként huzamosabb időre megállt a szíve. Ez okozta a félelmetes tüneteket. Nem vélem, hogy a rekeszizma kapott görcsöt, s emiatt volt képtelen lélegezni. Ezeket csak azért említem, mert csakugyan előfordultak. Bár meglehet, hogy egy újabb agyvérzés vitte el, hiszen emlékezetem szerint arra panaszkodott, hogy nagyon fáj a feje.)
Tehát a mentősök elmentek, egyik néhány éves húgunk, talán Ancsa, meg odakuporodott apa vaságya mellé, és keltegette. Ne aludj, apa, kelj fel! – ismételgette. Én meg elloholtam a plébániára, hogy jöjjön valaki utolsó kenetet adni neki. H. Frigyes jött velem sietve. (Meg kell itt említenem, hogy előtte való vasárnap nála volt a később püspökké lett Bagi István, aki megáldoztatta.) HF ilyesvalamit mondott anyánknak: Asszonyom, legyen erős, s ha lehet, mondja a rózsafüzért az elhunytért, és az itt maradt családért. Így is lett. HF el, anyánk tényleg kézbe vette az olvasóját, és végigmondta. Hogy oda tudott-e figyelni rá, nem tudom. Ebben a szokhatatlan, felfoghatatlan szituációban, a sors kemény kihívása idején, azt hiszem senki nem képes tárgyilagosan vagy elmélyülten figyelni. Apát leterítette egy lepedővel, az arcát is.
Ezen az estén minden megváltozott.
Később többször eszembe jutott, hogy mindössze 49 éve volt rá, hogy kimondja önmagát, elmondjon minden fontosat okulásunkra. Amit addig nem kérdeztünk meg tőle, többé nem mesélhette el.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr445167742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása