Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.01.04. 11:22 emmausz

Tétel: Egy emberélet értékesebb, az egész világegyetemnél

Ha én Háló volnék
Ahhoz, hogy bármilyen háló létezhessen, élni kell mindazoknak, akik a hálót horgolják, és akikért a háló horgoltatik. Korunk legfájdalmasabb hírei mind különféle halálfajtákról szólnak. Utóbb arról, hogy egy kisgyermek éhen halt itt, Európa éléskamrájában, Magyarországon! De szól arról is, hogy imitt, majd amott hajléktalanok fagynak meg. Aztán a közúti balesetekről, melyek már ezrek életét követelik évente, békében. Továbbá halnak most már az elégtelen eü. ellátás folyományaként parlamenti vezénylettel (szégyen!). A Háló értelme éppen az volna, hogy kihalássza az életveszélynek kitett személyeket ellehetetlenült helyzetükből.
Vegyük sorra.
– Az éhhalál kivédését a Karitászra bíznám, mégpedig ellátási felelősséggel, hogy ne forduljon elő folyamatos éhezés ebben az országban. Ez nem elsősorban anyagi kérdés. Meggyőződésem szerint akkora fölöslegeket pusztítunk el, mely sokkal több ember megfelelő színvonalú ellátását biztosíthatná, ha társadalmi méretű akarat mutatkozna ebben az irányban.
– A hideg elleni elrejtőzés, vagy nevezzük másképp a megfelelő melegben való alvás az emberi méltóság része. Erről majd tíz éve bőségesen írtam. Nem egyszerű a felszámolása. Pláne nem akkor, amikor mi a rendszerváltás hajnalán a munkásszállókat számoltuk fel, melyek felszívták az utcán őgyelgőket, hogy meg ne fagyjanak. A hajléktalanságot még olyan nemzetek sem képesek kezelni, mint a francia, amely legalább egyensátrakkal siet az ellehetetlenültek átmeneti megsegítésére. Itt ez kevés. A hazai klíma olyan, hogy a sátorba is bele lehet fagyni. Legalább fából ácsolt kalyibákra van szükség, melyek egyszerű módon fűthetők. Nem gondolom, hogy ez a közigazgatási feladat az enyém volna, de megoldásán dolgozni kell. Cziffra György írja, hogy az első világháború alatt segélyből épített faépületekben húzódtak meg az idetelepítettek. Ez ezelőtt száz éve volt! Persze a színvonala szörnyű volt, de a túlélést lehetővé tette. Ma mit épít ki, kinek?
– A halálos kimenetelű balesetek számának emelkedése nemcsak a motorizációs változásokkal függ össze, hanem a nemzet elerkölcstelenedésével is. Az életnek nincs értéke. Ha volna, akkor köteles óvatossággal használná mindenki azt az eszközt, mely oly mértékben képes veszélyezteti az életet. A másét és a sajátot. Mielőtt discóba indul valaki, és még normális, képes felmérni, hogy mi vár rá a bulin. Ehhez képest kell közlekedési eszközt választania. Nem oldom meg helyette eme problémáját, de a felelőssége fennáll.
– Azért hagytam utolsónak az ország jelenleg dúló eü. botrányát, mert lerágott csont. Akiknek beleszólásuk van a döntésekbe, akár szavazatukkal, a felelősségük fennáll. Akik pedig ezeket az emberéleteket követelő döntéseket meghozzák, azoké még fokozottabban fennáll. Hogy mivel játszanak, ide írom: Egy emberélet értékesebb, az egész világegyetemnél. Bárkié! (Ezt a rasszisták és mindenféle kirekesztők miatt írom. Bizonyos értelemben magam is kirekesztettnek tudom magamat. Mondja meg valaki, létezik egyáltalán olyan ember, akit más valakik nem rekesztettek ki még soha semmiből?) 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr585167762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása