Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.01.21. 12:26 emmausz

Pauza

Most abbahagyom a versírást, mert eszembe jutott valami – írja Karinthy. Mi van akkor, ha fordítva érzem: „Most elkezdem a blogbejegyzést, mert nem jut eszembe semmi.”
Ilyet nem lehet, nem illik írni, mert ha nem jut eszembe semmi, akkor nem szabad az olvasó figyelmét hasznos dolgairól elvonni.
Ám most többféle pauza ugrik be.
Az első egy bohózat, a Szőke Szakáll-féle Vonósnégyes. A zenélni nem tudó négy ember végső kétségbeesésében úgy dönt, hogy a darabot szünettel kezdik. Ám ez csak elodázása a kakofóniának.
A másik hasonló, amikor a zeneszerző szabad teret ad az előadóművész alkotó fantáziájának, és kottafejek helyett odaírja neki, improvizálj itt saját tetszésed szerint. Pl. kadencia 124 ütem. Ha lapról olvasná a zongorista, feltehetően izzadni kezdene, ugyanis ebben az esetben ilyesmiről van szó: Mondjuk Haydn stílusában elindítani a benne élő azon zenei gondolatokat, melyekre a korábbi ütemek ihletik. Ehhez ismernie kell a századokkal korábbi zenei stílust, különösen is a szerzőét, és ezekhez hozzáadni saját fejlesztésű örömzenéjét ritmusban, dallamvariációkban, megfelelő dinamikával és azonnal, mindenféle meggondolás nélkül. Ugye ez már valami! Kb. olyan nehéz, mint talpon maradni a sílécen, ha a lejtő végén a kanyar mögött észleled, hogy innen elhordták a havat, felsózták a helyét is, s a flaszteren pedig nem túl jól csúszik a léc. Ez ám a meglepetés.
Van egy harmadik féle pauza is, amikor magának az újságírónak nem jut eszébe semmi. Megint Karinthyhoz fordulok. Azt írja, hogy a rejtvényrovatot vezette, de lapzártáig semmi nem jutott eszébe. Kínjában lerajzolt egy házat úgy, ahogy a gyerekek szoktak. Bekeretezte, és fölé írta, hogy képrejtvény. Mint írja, elég jó megoldások érkeztek rá. (A legprózaibb ez lehetett: egyház.) Ne reménykedj, nincs még vége. Negyediknek említem egykori hittanárunk javaslatát. Ha a dolgozat soron következő kérdésére semmiféle értelmes választ nem tudsz, rajzolj oda egy elefántot. Addig sem zavarsz mást. S ha még mindig marad időd, írd alá: Itt az öreg elefánt, ha nem bántod, ő sem bánt.
Rövid munkámból láthatod, hogy a szünetről is lehet írni. És még beszámolhatnék néhány fajtájáról, de legyen itt, most ennyi elég – azután szünet. . .

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr145167787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása