Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.01.27. 17:47 emmausz

Minden csak hiábavalóság?

Napok óta dolgozom Jakubinyi érsek könyvének korrektúráján: A könyv címe: Minden csak hiábavalóság? A hosszas munka a Prédikátor könyvének összehasonlító elemzése, magyarázata. Nagyon visszhangzik bennem a mű. Aki ismeri, attól bocsánatot kérek, aki nem, az képzeljen el egy ószövetségi könyvet, mely elejétől a végéig sorolja, hogy mi minden – legalábbis látszólag – céltalan. Itt van pl. a mai erősen szeles idő. Hol fúj, hol meg nem. Nem mindegy? A felhőből esik az eső, előbb-utóbb a tengerben köt ki, hogy újabb felhővé alakuljon. Nem mindegy? Ő üres szélkergetésnek nevez szinte mindent. Ilyesmiket ír: A bölcsesség növekedésével növekszik a bosszúság, és aki a tudást gyarapítja, a fájdalmat gyarapítja. [Egyik konfliktus megoldása újabbak keletkezését vonja maga után, és még csak több konfliktus keletkezik – fogalmazhatnánk meg némileg joggal manapság]. Meg ilyet: Mi haszna van a munkálkodónak abból, amin fáradozik? Költői a kérdés úgyszólván. Vagy: Minden porból lett és minden visszatér a porba. Persze nem fogom ide citálni a könyvet, olvasd el az Ószövetségben. De még egyet idézek, mert igen pikáns: Óvakodj: A sok könyvcsinálásnak nincs vége, és a sok tanulmányozás a test kifárasztása.
Namármost.
Mica fiú az egyetemi szemeszter
utolsó szakdolgozatán (tanulmányozás) dolgozik (fáradozik) két napja. Éjjel-nappal. Alig alszik. Ha tudná: Mindez hiábavalóság és szélkergetés. Néha már erősen biztattam: Most már borulj föl! Majd folytatod, ha magadhoz tértél. Én meg ugye éppen egy könyvcsináláson fáradozom napok óta. Az érsek előttem még sokkal hosszasabban fáradozott rajta, a Prédikátor pedig – noha a könyvcsinálást semmibe veszi, éppen egy könyvcsinálás végénél tartott, amikor – megfogalmazta, hogy a könyvcsinálás mekkora öngól. Hát humora biztos volt neki. Olyannyira letargikus egyebekben a Prédikátor könyve, hogy állítólag az utolsó mondatán múlott, hogy mindezek ellenére beválogatták a Bibliába. Ez pedig arról szól, hogy egyedül az Isten félelme és parancsainak megtartása nem hiábavaló és nem szélkergetés. Elképzelheted: mekkora ívű kanyar ez egy könyvnyi letargia végén. 180 fokos fordulat. Szinte ordít! Ezért maradt meg ez a drámai mű az ószövetségi könyvek sorában. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr515167797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása