Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.02.06. 09:12 emmausz

Isa pur és chomuv

Meglehetős rendszerességgel pásztázom végig reggel azokat a blogokat, melyeket el szoktam olvasni. Ma is így tettem. És semmi. Mindenki alszik, mindenki nyugdíjas, mindenki arra vár, hogy felszálljon a köd, hogy kidugja képét a nap, ha egyáltalán kidugja ma.
Tehát bloghír sehol, helyettük egy cirill betűs emaillel kínozom magamat. Próbálom érteni, miről szól. Március 8–10-ig tartó szentpétervári húshagyó ünnepségekre hívja a tehetőseket 6500 rubelért az orosz nyelvű hirdetés. Tartok tőle, hogy üdülési csekket nem számítanak be. Ha az ortodox húsvét később van, akkor jogos a farsangbúcsúztató (maszlenyica) eltolódása. Nálunk mára szűnt meg hivatalosan a zsivajgás, hamvazószerda lévén.
Aki szokta olvasni blogomat, emlékezhet rá, hogy eltűnődtem rajta a közelmúltban, hogy a big bang alkalmával szétrobbant sűrűségből alakult ki pillanatok alatt az űrbe szétrepülve az a kb. százféle elem, amelyet azóta ismét és ismét használnak elevenek és holtak, az élő és élettelen természet résztvevői. A párából eső lesz, az esővízből patak, a patakból, folyó, majd tenger, s közben-közben fogyasztunk belőle. Mindből megint felszálló pára lesz és esővíz. De az eltelt évmilliók alatt alakult ki a humusz, a növényeket tápláló néhány méter vastagságú talaj szintén ennek a körforgásnak a része függetlenül az élő anyag szervezettségi fokától. Az egyik legnagyobb csoda, hogy az alig valami miért látszik teljes tömörségű valaminek. Pl. az asztalnak nevezett falapot összetartó minierők miként akadályozzák meg, hogy átessen rajta könyöklő karom. Miközben éppolyan akadálytalanul hatol át rajta a röntgensugár, vagy a korpuszkuláris sugárzás, mint Jézus megdicsőült teste a zárt ajtón.
Mindez csak azért foglalkoztat, mert a misén megkenték az én fejemet is porral, emlékeztetve rá, hogy mint az előzőekben leírtam, testem anyaga egyidős az univerzummal, és amikor leépül a beleprogramozott szervezettség, hamvába holttá lesz, és elidegenedik maradandóbb lelkemtől. Mindezt magam is jól tudom, ezért elég gyorsan letöröltem a hamut homlokomról, mert nélküle is tisztában vagyok esetlegességemmel. Lám, még a porunk sem egyforma. A barka elégetett anyagából nyert hamu nem pontosan olyan összetételű, mint az emberi test hamva. Ez nyilvánvaló. Persze a mindkét fajta hamut felépítő elemek ugyanazok, és ki tudja, hogy hányszor és hány emberhez volt köze annak a pornak (hamunak), ami utóbb faággá, vesszővé szervesült, majd levágták, hogy barkáját felhasználják kultikus célra a keresztények, s utóbb elégetése után homlokunkra kenjék por mivoltunk megerősítésére.
Láttyátok feleim, mik vogmuk? Isa pur és chomuv vogmuk!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr955167808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása