Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.03.04. 10:17 emmausz

Hozott anyagból

Kopaszkás ember mesélte, hogy elballagott a fodrászhoz, igazítaná meg a frizuráját, mert kezd már lenőni a haja. Mivel nem voltak sokan előtte, hamar székbe ült, a borbély néhány ollócsattogtatás után jelentette, hogy elkészült a hajvágással. A hajnyírás árát leolvashatta az úr a táblázatról. Úgy érezte, hogy a kifizetett összeg és a végzett munkateljesítmény között is olló van, méghozzá nyitott olló, hogy stílszerűen fejezzem ki magamat, még ha másmilyen olló is ez. Észrevételezte hát a delikvens mondván: Ekkora munkáért ennyit fizetni. . . hm. Mire a hajszobrász megjegyezte: Uram, a hozott anyagból ezt lehetett kihozni, ennyi idő alatt, ennyiért.

***
Emlékszem rá, hogy az egyik legpatinásabb és kiemelt helyen pompázó fővárosi templomban csaknem vasárnaponként ismétlődött a jelenet: A mise megkezdése előtt öt perccel a kórustagok egy része megjelent, más részük nem. Ez a szám öt és huszonöt között szóródott. Derék karnagyunk öregedéséhez biztosan hozzátett valamennyit ez a hektikus ingadozás. Gyorsan felmérte: hányan vagyunk, és van-e rajta kívül orgonista. Összeadott, kivont, majd közölte az eredményt: ma a Kodály-misét fogjuk énekelni.
Kérdezték sokszor tőle: Miért ez az örökös rögtönzés? Ő visszakérdezett: Ki garantálhatja, hogy stabil létszám jön össze minden héten? De hogy is garantálhatná, ha nem tudja az énekeseket megfizetni. Ide mindenki önként és szabadideje függvényében érkezik, vagy éppen nem érkezik. Nekem az a feladatom, hogy a próbált darabok közül azt válasszam ki, amely a felhozatal képességeivel arányban áll. A hozott anyagból ezt lehet kihozni: egy egyszólamú misét, olykor pedig többszólamút. Mikor mekkora a kórus létszáma. Évtizedekkel később még mindig ugyanott topogunk, sőt talán még úgyabb. A létszám és a hangminőség esetleges, bizonytalan, kiszámíthatatlan.
Tovább is van. Az katolikus újságírószövetség legutóbbi konferencianapján a profizmus, dilettantizmus, amatőrség témáját boncolgatták, akik nyilván profiknak ismerik. Nem is vitatkozom velük, amiért panaszkodnak: a katolikus újságíróknak alig van valamilyen végzettségük, és ez visszatérően érződik a lapokban közölt cikkeken. Szerintem a probléma ugyanaz. Mitől lennének profibbak azok a szerzők, akiket a lapok alig fizetnek, mert nincs hozzá elegendő tőkéjük. A rendszerváltás alkalmával a szólásszabadság kezdett kibontakozni. A nyilvánosság számára megfogalmazódhattak azok a témák is, melyeket a pártállam tiltott. Ám olyan hirtelen jött – úgyszólván a semmiből – a lehetőség, hogy hirtelenjében kellett előteremteni névtelen, arctalan szerzőket, akik egyáltalán hajlandók voltak a közéleti szereplésre szóban, írásban vagy mindkettőben. Utóbb pedig azt tapasztalták, hogy a konzervatív, jobb oldali, avagy a felekezeti lapok újdondászai töredékét keresik annak, mint a balosok, a liberálisok. Egy közismert színész (Raksányi G.) fogalmazta meg költőbarátjának: Gyurikám, ha te a másik oldalnak írnál, ugyanezért a teljesítményedért a tízszeres gázsit kapnád, hidd el nekem, mert tudom, hogy így van. Nem tudom, Gyuri elhitte-e neki, én elhiszem.
A hozott anyagtól szerény elismerés mellett ez telik. Miközben elismerem, hogy az egyházi újságírás némiképp apostoli munkának tekintendő, mégis azt vélem: Nem fog a helyzet változni addig, amíg egy néhány gazdag mentor nem sóhajt egy nagyot és el nem kezdi megfelelő módon felhozni a gödörből az anyagilag lent lévőket. Ez iskoláztatást jelent, kiválogatást, nyelvtanítást és sok-sok ösztöndíjat az arra vállalkozóknak, akiknek a szárnypróbálgatása sikerrel kecsegtet.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr765167847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása