Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.04.18. 11:49 emmausz

Vonzás és taszítás

Gyerekkorom óta egyik megunhatatlan játékom a mágnes.
Már egészen kiskoromban megismerkedtem a patkó mágnessel.
Később tudatosult bennem, hogy létezik állandó mágnes és elektromágnes.
Aztán az, hogy nem vonzza a fémeket általában a mágnes, csak a vasat.
Aztán meg az, hogy különféle anyagokból préselnek mágnest. Ezek közül legerősebb a neodim mágnes. Alighanem nekünk is van egy téglácskányi. Alig lehet levakarni a fridzs oldaláról.
Máig meglep, ha valaki kidob egy fülhallgatót vagy hangszórót anélkül, hogy kioperálná belőle a mágnest. Másokat nyilván az lep meg, hogy engem ez lep meg. Ebből kiviláglik, hogy én csodadolognak tekintem a vonzó-taszító fémdarabot. Szívesen szórakozom vele, hogy azonos sarkukat kényszerítem egymás mellé, s élvezem, ahogy eltaszítja egyikük a másikát. Vagy az asztal lapján próbálom meg ezt a taszítást eljátszani. Maga előtt tolja a szabadon mozgót az, amellyel „nyomom” a másikat. Vagy próbálom az egymást vonzó mágneseket megtartani anélkül, hogy összevágódjanak. Ezek mind-mind önmagukban is érdekesek, de jelképeznek is társadalmi valóságokat, viszonybeli állapotokat.
Gondoljunk csak arra: Ha egy pasi szerelmével egy nem hozzávaló valakit ostromol, amaz folyamatosan menekül előle. Nem is lehet ez másképp, merthogy taszító hatású rá nézve. Vagy gondoljunk arra, hogy egy fülig szerelmes párban olyan feszültségek támadnak, mint abban az egymást vonzó két mágnesben, melyeket megpróbálunk egymástól bizonyos távolságban tartani. Nem lesz könnyű. Menthetetlenül összevágódnak. Szerencsés esetben ez úgy zajlik le, hogy addig-addig ficeregnek, mígcsak meg nem házasodnak.
Ma reggel pedig az evangéliumot hallgatva ismertem fel: A jó pásztor, aki az út, igazság és az élet, úgy vonzza azokat, akik nem ellenkeznek vele, mint mágnes a vasreszeléket.
Valóságos allegória található ebben a képben.
A mágnes bizonyos távolságon belül magához vonzza a vasreszelékeket. Hatása azokra is van, amelyeket már nem képes magához vonzani. Mágneses erőtere megérinti amazokat is. Ha újra közel jön, talán „törekednek” kedvezőbb helyzetbe kerülni, hogy vonzása ellenállhatatlanul bekövetkezzen. Ugyanez áll a Mesterre is.
Ha azt mondod: Nincs is itt a Mester a maga testi valóságában, akkor ezt válaszolom: A mágnes akkor is vonzza a vasdarabkákat, ha nem látszik a maga valóságában, csak közvetve van jelen. A Mester a konszekrált kenyér és bor színeiben, ahogy mágnes egy papírlap mögött. Nem látszik, de hatása csillapítatlanul jelen van.
Mindenkit/mindent vonzani kíván, aki/ami nem taszító oldalával helyezkedik el közelében. Még ha csak semleges is, mint a vaspor, akkor is magához vonzza a mágnes. És miként a semleges vasreszeléket a mágnes, a semleges (nem ellenséges érzületű) embert a Mester. Gondoljuk meg, hogy mit mondott: Aki nincs ellenem, velem van. Ha hagyjuk magunkat, magához rendel, magához vonz, mert affinitásunk van hozzá. Miért? Mert az Isten képére vagyunk teremtve. Ahogyan a vaspor reagál a mágnes vonzására, mi is reagálunk a Mester hívására az előzőek miatt.
Azt hiszem, máris túl szájbarágósan ragoztam a párhuzamos képeket. Nem tehetek róla: ennyire megihletett. Mindenesetre most sürgősen abbahagyom abban a reményben, hogy másoknak is ennyire evidensek ezek az analógiák, mint nekem. Akkor nem is szólt ez a néhány sor más egyébről, mint a fentiek tudatosításáról.          

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr665167911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2008.10.07. 00:08:18

Nagyon jó ez az összehasonlítás! akárcsak egy példapeszéd! Ilyen összefüggést még nem hallottam, de nagyon tetszik! Engem pedig az foglalkoztat h melyik az az anyag ami hatalmas teherbirású és nem vonza a mágnes?? és hogy van e olyan szilárdságú mágnes ami nagy teherbírással bír! Kérlek próbálj meg választ adni nekem! Áldás békesség!

Ismeretlen_11533 2008.10.07. 11:25:54

Első kérdésedre csaknem nem tudom a válaszom. Ám nem egészen így van. A pókfonál többszörösen erősebb teherbírását tekintve, mint a legjobb acél. A kémia is tud összehozni erős kevercseket. A betont sem vonzza a mágnes, legfeljebb a vasbetont valamennyire. Nem tudom, hogy pl. a teflon nagy tömegben nem szívósabb-e az acélnál, vagy ha igen, miben áll ez pontosan. 2. kérdés: Igen, a neodimmágnes. Meglepően erős saját tömegéhez képest. Nem ismerem közelebbről az elektromágneseket, de róluk azt képzelem, hogy tervezhetően lehet erejüket fokozni, és azt is, hogy ennek a határa csaknem a csillagos ég. Ég áldjon!

Zsombor 2010.10.12. 18:40:39

Helló, érdekes az, hogy mostanában nem sok embert érdekel a tudomány vagy csak keveseket. Ezt aztán lehet, hogy én látom rosszul azért mert finomanszolva is hülyékkel vagyok körülvéve. Na de térjünk a lényegre, megtudnád e mondani nekem azt,(már ha még szerkeszted ezt az oldalt)hogy van e olyan mágnes ami minden másra így például a vasra is taszító hatást fejt ki? Ha igen akkor nagyon hálás vagyok neked ha meg nem akkor pedig úgyis mindegy. Egyépként a cikked nagyon jó!
süti beállítások módosítása