Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.04.26. 12:23 emmausz

Jóreggelt, Magyarország!

Egyik francia filmvígjátékban fordul elő ez a jelenet, epizód: A szerény körülmények között élő zöldséges, egy idős házaspár hálószobája egy térben leledzik a zöldséges standjukkal. Ott éri őket a hajnal. A napsugár már bekandikál a rozsdaette redőny likain. Az öregasszony ettől felébred, és egy nagyot sóhajt: Jaj, de szép időnk van! Mire a férje: Akkor használja ki, mama! És egy rántással „kinyitja” a boltot. Felhúzza a redőnyt, párja meg egy szál pendelyben tiltakozik eme agresszió miatt.
Éltet engem ez a szamárka mondat: Ma szép időnk van. Tegnap is az volt, s várhatóan holnap is alkalmas időnk lesz. Mire? Isten tudja. Mindenesetre arra, hogy használjuk ki. A nóta is ezt mondja: „Fényes nap, Úr adta ékes nap, az Úr adta nékünk, ezért örvendezzünk. Fényes nap, Úr adta ékes nap.”
Ezekkel a gondolatokkal reflektálok egy ma reggel kinyitott emailre, melyet Ancsa küldött, és amelynek a témája egy spanyol városka ünnepe. Arról szól ez az ünnepük, hogy egykor a konkvisztádornak (honfoglaló) titulált Aragóniai Jakab magyar feleséget vett magának, az Árpád-házi II. András lányát, Jolántát, akitől kilenc gyermeke született, s akivel tartósan boldog házasságban élt. Mind a királyt, mind a királynét ünnepelik, de az asszonykát jobban. Máig királynét választanak a városka leányai közül, akik maguk varrják, hímezik ünnepi, történelmi öltözéküket, és aki egy évig királyné lesz, annak ez élete végéig szép élménye. A legutóbb magyar együttesek táncoltak: huszár fiúk és népviseletbe öltözött lányok. Nagy tapsot kaptak. Tudni kell, hogy egyetlen külföldi uralkodóház képviselőjét se süvegelik meg, csak Jolántát. Így érthető, hogy zajos ünneplésben részesítették a magyarokat.
Lehet, hogy nagyok nem tudunk lenni, de ha akarunk, önérzetesek igen, öntudatosak igen, tiszták igen, dolgosak igen, és összeszedettek is tudunk lenni; alkotni, tanulni, értéket teremteni is képesek vagyunk. Más dolgunk meg nincs.
Ma szép nap van, csupa sugárzás, futkosnak a kutyák az árokszélen, és mindenki remekül tölti az időt, még a rabkocsiból is nóta hangzik – írta versében Weöres Sándor.
Fényes nap, Úr adta ékes nap. Az Úr adta nékünk, ezért örvendezünk! – énekli az egyház.
– Szép időnk van!
– Akkor használja ki, mama! – mondja a francia zöldséges.
Én meg csatlakozom hozzájuk.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr365167925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása