Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.06.08. 14:28 emmausz

Régi kor árnya felé

Tegnap valaki átvette volna használt Retró szótáramat, de nem adtam. Pedig nem zavarták volna ceruzás bejegyzéseim, de engem igen, hiszen azzal lett teljesebb a szótár, hogy kiegészítettem saját megfigyeléseimmel, mert nagyon sok minden nem szerepel benne.
Pl. nincs benne az umbulda (trükközés).
Benne van a szocialista szerződés, de nincs benne az úttörő becsületszavamra. (Ezekben az az édes, hogy ugyan mennyit tett hozzá az úttörő mivolt vagy a szocialista erkölcs a személy adott szavához, megkötött szerződéséhez. Nem véletlenül találkoztam a 60-as években egy Ludas rajzzal: Gyárigazgatók egymás között – volt a címe: Elvtársam! – így az egyik, s kérdőn néz a másikra: Szocialista szerződést kössünk vagy csak simát?)
Hiányolom a taxiórát is, így nem lehet benne az sem, hogy leütlek, mint a taxiórát.
Benne van a Singer varrógép, de nincs benne: Meghajtja, mint Singer a varrógépet. Bakákra mondták, akiket a kiképző tisztes meghajtott néha.
Benne van a surranó, de nincs benne, hogy még a hatvanas évek végén is kapcát viseltek a magyar bakák a csizmához.
Benne van a gyufacímke-gyűjtemény címszó, és hogy egy gyűjteményért 20 000 ft-ot is megadnak, de nincs benne, hogy ki ad érte ennyit.Benne van a skálakópé reklám, de nincs benne
a Sajdik-féle bontottcsirke reklám.
Benne van a békeharc, de nincs benne a békeház. Pedig utóbbiról csasztuska is született:
Ez a ház a békeház
Nincsen villany, nincsen gáz.
A lakóknak nincsen vizük
ételeknek nincsen ízük.
Megnyertük a széncsatát,
bezártuk az iskolát.
Benne van a borotvakés, de hiányzik belőle a Bakony zsilettélesítő készülék.
A cigaretták közül a Symphonia és az ezüst Kossuth hibádzik.
Benne van a Commodore, de nincs a ZX Spektrum, Sinclair.
Benne a Czája birkózó, de nincs benne, hogy a húszforintos hátsó képét róla mintázták, ő a munkásalak rajta.
Nincs benne a nettodor, mely egyetlen minőségként csillapította a hónalj szagot uborkasavasszappanszerű anyagával.
Dongókerékpárról beszél, pedig segédmotor volt, a Székesfehérvári Vadásztölténygyár (Videoton elődje) kétes hírű terméke.
Nem ver az Isten bottal,
csak dongó segédmotorral.

***
Dongó motor drága kincs,
jó ha van, de jobb, ha nincs
***
gyalog akar járni?
Dongó motorra kell csak szállni,
hirdették a kínrímek.
Ír a felszabadulásról, de nem ír arról, hogy a valóságban egyértelműen orosz megszállás volt. A felszabadulás szót a ruszkik sose alkalmazták Magyarországra, csak az okkupácija (megszállás) kategóriát.
Kíméletlen harcnak nevezi azt, melyet a párt többek között az egyház ellen folytatott , de a valóság rosszabb volt ennél. Törvénytelenségek sokasága jellemezte a szocialisták politikáját.
Világhírűnek nevezi Che Guevarát, pedig rosszabb volt ennél: hírhedt, hidegvérű tömeggyilkos.          
Nem találkoztam a gokart szócikkel sem, pedig nagyon ide vonatkoztatható volna, mégpedig gyerekjátékként való előfordulásával együtt. Utóbbi falap volt (ülni lehetett rajta) kormányozási lehetőséggel, négy db golyóscsapágy alkalmazásával.
A kádárkolbász jellegzetes kifejezés a gumibotra. De legalább ennyire ismerték sűrített marxizmusként is.
Nem olvastam végig a könyvet. Látnivaló, hogy sok minden kimaradt belőle, de jó kiindulópont fantáziánk és emlékezetünk szárnyalásához. Pótlólag ide írom a széles körben ismert közönséges bökverset, mely matériául szolgált a korabeli ius murmurandihoz, a népség morgáshoz való jogához:
Tiéd az ország, magadnak sz.-sz
Ezt tanítja Engels és Marx,
Ha már nyakig ülsz a sz.-ban
Kapaszkodj a magas életszínvonalba.

(Forrás, az Óbudai Goldberger Textilművek (ffi) mellékhelyiségének fala. 1960-as évek.)
Én pedig megígérem, több análist nem írok!    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr715167983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása