Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.07.05. 10:47 emmausz

POST
Az idős szerzetesnek érzékeny gyomra van. Kerül mindent, ami felfújhatná. Első meglepetésem akkor volt, amikor elutasított néhány fajta gyümölcsöt. El a szőlőt, el a dinnyét. Ma már még szélesebb ez a kör. Kerülnie kell – mondja – a K-betűvel kezdődő ételeket, a káposztás, kukoricás, kelbimbós, kelkáposztás, karfiolos, karalábés fogásokat. Kávét sem iszik.
Akkor jövünk lázba, amikor a látszólag nem K-betűsektől is kíméli magát. Pl. nem eszi meg a babot, pedig az látszólag nem ká-s. Muszáj kitalálni, hogy miért kerüli akkor. És kitaláljuk. Karóbabot nem ehet. Ám lencsét se. Ezt azért nem, mert kerek lencsét nem ehet, és minden lencse kerek.
Az igazi meglepetést mégis azok az ételek jelentik, melyek K-betűvel kezdődnek, és ő ezek ellenére is megeszi. Pl. kenyeret eszik, a köménymagos levest is kedveli, pedig „ká”-s. Ahá, jön az újabb felismerés, házi kenyeret ehet, mert az h-val kezdődik, félbarnát is hasonló okból, zsemlét igen, mert zsé-vel indul a szó, de kiflit nem, mert K-betűs. A köménymagleves pedig tulajdonképpen rántott leves, ezért szintén ehető.
Kerüli hát a K-betűseket, nem úgy, mint Grätzer József, a SICC-könyv szerzője: Kedden kilenckor Károly körút kellős közepén két kínai katona keserves kínok között két kiló kukoricakását kajált. (Lehet, hogy az utolsó szót elírtam, de nem véletlenül, mert úgyse bírta volna a monitor, se a gép. Kiírta volna, hogy ilyen szavakat nem használunk, akkor meg minek erőltessem keserves kínok között.)
PRE
Rossz álom

Motto
Celanói Tamás:

Dies irae
(részlet
)
Bárányaid közt helyezz el,
bakok közé ne rekessz el:
jobbod felől várjon kész hely!

Néha álmomban éber vagyok, olykor meg ébren álmodom. Most is. Azt álmodom, hogy időm letelt, meghaltam, és az Úr előtt állok. És jön Jézus, hogy ítéletet mondjon fölöttem. Nem ül le az Isten trónjára, hanem áll a hatalmas sokaság előtt.
Mi sem vagyunk jobbak, mint a Zebedeus fiak anyja, aki arra kérte Jézust, hadd foglaljanak helyet jobbján, ha majd eljön az ő országa. Nem vagyunk jobbak náluk. Szembesülünk a Feltámadottal. Nagy a kavarodás, a helyezkedés. Mint Michelangelo képén a Sixtus-kápolnában. Tudjuk, mit fog kérdezni, hiszen elmondta, s nekünk számos esetben felolvasták a vasárnapi misén: adtatok-e ennem-innom, ruháztatok-e, befogadtatok-e, kiszabadítottatok-e, meglátogattatok-e? De hát–de hát ... mentegetőznénk.

Most azonban figyelmem arra összpontosul, hogy Jézus jobbjára kerüljek, mert – mint tudjuk – az utolsó ítélet során elválasztja a juhokat a kosoktól. A juhokat jobbjára, a kosokat baljára állítja.

Bár sose gondolkoztam rajta, milyenek a kosok a juhokhoz képest, a kos a mai magyarban hímjuhot jelent. Talán onnan ez a hasonlat, hogy a juhok szelíd kérődzők, szemben a kosok olykor izgága, durva, hőzöngő voltával?! Mindenesetre, szemre nem nagy köztük a difi. Mint ahogy a tolongás résztvevői közti különbség sem szembetűnő.
Egyre csak azon fáradozom, hogy Jézustól jobbra kerüljek. A kavalkádban sokakat felismerek. Ezek itt filozófusok, költők, ismert, megbecsült színészek, aktivisták, zeneszerzők, pártirányítók, de van köztük publicista, bíró, egyetemi tanár, kereskedő is bőven. Mintha amott, a másik oldalon inkább elgyötört arcú züllött tömeg verődne össze: szökött fegyencek, feslett erkölcsű nők, „vámosok”, részegek... Repedtsarkúak, kérges tenyerűek. Ők is keresik a helyüket, és ... Jézustól balra foglalnak helyet. Már éppen elégedetten dörzsölném össze kezemet a jó pozicionálástól, amikor ...
Jézus megfordul, és elindul. Mi meg követjük a Jó Pásztort.
Akik eddig a jobbján voltunk, most baljára kerülünk, akik pedig eddig a balján tömörültek, most a jobbján menetelnek. Az égből szózat hallatszik: „Bizony, bizony, mondom nektek, a vámosok és az utcanők megelőznek benneteket az Isten országában.” Ha láttad volna, milyen pánik tört ki ebben a pillanatban. Hisz ez olyan, mint egy rossz álom. Sőt, nemcsak olyan, hanem az is. Szerencsém van. Felébredek belőle. Összerázkódom. A biztonság kedvéért még megcsípem magam, ugye nem most álmodom, hanem az előbb történt ez velem.
Még „alfá”-ban ezt mondom magamban: Jézus, add, hogy hozzád térjek, Veled haljak, Veled éljek! Emlékezzél meg rólam, Uram, amikor eljön a Te országod. Ne engedd, hogy elszakadjak Tőled, ne engedd, hogy cselekedeteim szeretetlenségből fakadjanak. Kérlek, add, hogy akaratilag sose vonakodjam attól, amit meg kell tennem, s hogy elhatárolódjak mindentől, amit nem szabad megtennem, s mindig felismerjem, mi használ a te ügyednek, s mi van ellenedre. Teljes mellszélességgel azon szeretnék munkálkodni, amire teremtve vagyok, s ha meghalok, Veled közösségben élni az áldott Isten színe előtt. Köszönöm, hogy álmom nem a valóság, csak egy rossz vízió. Köszönöm szép világodat. Köszönöm hozzánk lehajló irgalmas jóságodat és kinyilvánított szeretetedet. Add felismernem tehetségeimet, add, hogy természetessé váljon kamatoztatásuk. Akkor jó reménységem lehet jövőt illetően.
Amit most magamnak kértem, mindenkinek kérem, mert velük együtt szeretnék Neked örülni.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr25168016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása