Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.07.12. 13:38 emmausz

Mise a XXI. században

POST
A XXI. század temploma olyan, mint a korábbi, de mégse.
Először is nem létezik, csak az agyamban.
A beérkezőt (este) szenzoros világítótest segíti a bejáratnál, hogy orra ne bukjon. A kerekes székkel, babakocsival közlekedőt lejtő és korlátok. A bejáraton belül kap egy pici permetet szenteltvízzel, majd keresztet vet a polgár, aki ezután meghajol vagy térdet hajt a tabernákulum felé. A székek állítható támlájúak és magasságúak. A hívő előtt az imakönyv helyén kis monitor közvetíti a misét, aki korábban érkezik, talál benne különféle beprogramozott imaszövegeket. De fülhallgatón akár egyházi zene is élvezhető. Relaxáló mondatok is választhatók, hogy a szemlélődésbe vigyenek.
És a mise.
Az ének szövege leolvasható a monitorról, vagy kivetítőn követhető.
Az elektromos orgona zenekart helyettesít akár.
A ministráns megnyomja a gombot, mire megszólal a bevonulást jelző csengő, a toronyban meg a harang.
A pap különösebb szolgálatot nem igényel a ministránsoktól, inkább csak a mennyei udvartartás részei a vonulók.
Mert az oltár műszaki csodákat is magában foglal. Szükség esetén előjön az oltár lapja alól a tálcácska, melyben megmossa kezét a pap. A kendő mellette hever. Egykarú csap is van az oltár szélén. Ezt nyitva előbb bort, majd némi vizet tölt a pap a kehelybe, majd könyökkel zárja a csapot. Az oltár lapjának a síkjából egy motor lassan megemeli a misekönyvet rézsútosra. A helyes dőlésszög elérésekor az emelés leáll. A misekönyv már nem az, ami volt. Igazában egy lapmonitor, melyek központilag programoznak. A „lapozás” pedállal történik. A pap felemelt karral képes imádkozni folyamatosan. A monitoron helyi szándékú és alkalmi misék is megjeleníthetők. Nincs keresgélés, nincs könyvjelző kiesése, legfeljebb áramszünet, de akkor a szünetmentes tápegység veszi át a főszerepet.
A gyertyák eredetiek, de nem kormoznak. Hogy ez műszakilag hogyan lehetséges, oldja meg más valaki.
A két szín alatti áldozás kapszulák kiszolgáltatásával történik. A speciális ostya nem ázik, és megőrzi magában a szőlőbor-sűrítményt. Mindenki steril körülmények között élvezheti a két szín alatti áldozás kellemes mivoltát. A pap áldozik egyedül hagyományos ostyából és folyó borból átváltoztatott matériával.
A mise vége kötetlen beszélgetésbe megy át. Ha a közösség jobban elfér másik helyiségben és az rendelkezésre is áll, akkor ott. Közben eszegethet, iszogathat, de soha ne érezze azt, hogy reggelizni jött vagy uzsonnázni. Ismerkedni, fórumra találni, ahol elmondhatja, mire volna szüksége, miben képes másokon segíteni, milyen csoporthoz szeretne kapcsolódni, mije vált feleslegessé, mit kér, van-e munkája, felajánl-e személyes tevékenységet, stb. A gyerekek játszhatnak, a felnőttek ihatnak egy kávét, teát vagy üdítőt, és ejtőzhetnek kedvükre. A körülményekről néhány ember gondoskodik, de végig a háttérben marad. A pap fél- háromnegyed óra múlva rövid ima elmondásával bocsátja el Isten kegyelmébe ajánlva a társaságot.
PRE
Abszurd – vagy nem? – a világ
Ha a történéseket önmagukban tekintem, akkor meglehetősen abszurdnak tűnik. Pl. A Pasarét fölött lakik Mica osztálytársa. Kb. 22 éves. Még meg lehet érteni, amit mond. Sclerosis multiplexes. A szívem hasad meg, ha eszembe jut. (Azóta meghalt, Isaten nyugosztalja!)
Az ausztrál tévé videofelvételeket mutat arról, hogy amerikai katonák hogyan kínoztak meg gyerekeket, férfiakat, s erőszakoltak meg iraki lánygyermekeket, nőket. Iraki videón látjuk, ahogy brit katonák vernek agyba-főbe iraki fiatalokat. Kissé kontrasztosok a látottak és a hirdetett szövegek között. Az USA demokráciát visz Irakba. Deske szavajárása jut eszembe: hááát ... bizonyára, bizonyára.
Muszáj idecitálni a csaknem érthetetlen magyarázatot Nemeshegyi Pétertől: Az ártatlanok szenvedése – jobb híján – a szeretet ára. hááát ... bizonyára, bizonyára.
Talán inkább Jézus szavai igazítanak el ezekben az ügyekben: Takarodj előlem sátán! Emberi módon és nem az Isten tervei szerint gondolkodol. Persze, persze. Hiszen nem is vagyunk azok, csak Hozzá menni törekedünk. Ha egyszer belesimulunk Isten terveibe, az abszurd eltűnik. Az abszurd jelenléte viszont arra utal, hogy mindez szinte nyugtalanítóan messze van még. Csak a szeretet apró, mindennapos tetteivel közelíthetünk rá.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr375168024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása