Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.09.01. 09:51 emmausz

Kincsem

POST
Mi a legnagyobb kincs az életemben – hangzik az interjúkérdés az ismert személyiségekhez. Válasz. Azonnal az életre gondoltam, mint legnagyobb kincsemre. Nemcsak a saját életemre, hanem mindenkiére, merthogy csak a többiekében füröszthetem meg arcomat. És ezzel mindenki így van. Az lét csakugyan a legfontosabb, mert az VAN. Nekem kétféleképpen is kötődik a jézusi tanításhoz. Ő magát nevezi életnek, de Péter apostol is megerősíti levelében: Nincs másban üdvösségünk (azaz örök létünk) mint Krisztusban. Mert nem adatott más név az ég alatt, rajta kívül. Isten Mózesnek így mutatkozik be: én vagyok, aki van. Hiszem, hogy egy társaság az Isten: Atya, Fiú, Lélek. A legfontosabb tehát relatív saját életemhez képest az a fix kapaszkodó, az a sziklaszilárd meggyőződésem, hogy van egy abszolút biztos vonatkoztatási pont, a Mester, aki nem csal meg, aki nem zúzható porrá, aki ura a teremtésnek, aki maga az élet. Ennek tudata a legnagyobb kincsem. Mert próbálok belőle élni, és hozzá térni, ha véget ér futásom.
PRAE
    Az író ír
Eszegetünk, beszélgetünk.
A főmunkatárs így szól: A COMECE egyik tagja ma érkezik a rendházba. Az illető külföldi: ír. Közbeszólok: A főszerkestő is
ma jön vissza a Felvidékről. Ő belföldi, és ő is ír.
Párhuzamos történetek

Egyes számú történet
A párhuzamos történeteknek se szeri se száma. Íme a legfrissebb.
Feleségem meséli, hogy FO meséli, hogy felesége meséli, hogy csőtörést szenvedtek otthon. Az asszony kihívta a biztosító kárbecslőjét, s – helyesen – úgy érezte, hogy a számukra kedvező érték megállapítása érdekében részesedést kell biztosítani az eljáró szakembernek. Tépelődött egy darabig, mennyi is az a mennyi, majd 8000 forintot borítékolt, s amint az illető fiatalember munkához látott, megkísérelte a zsebébe csúsztatni. Ám a szakbecsüs éber volt, s tiltakozott. – Még korai az a boríték – mondta.
Osztott szorzott, mért, jegyzetelt, majd azt mondta. – Kérem a borítékot.
Kinyitotta, megolvasta, mennyi az a mennyi, s csak ennyit szólt: – Még kétezret kérek.
Kapott. Cserébe átnyújtotta a kifizetésre jogosító igazolást 101 000 forintról.
Nagyvonalúan, nem egészen 10%-ot kért a kölcsönös előnyök figyelembevételével.
Hm. Nem is rossz jövedelem az övé, tíz perc munkáért, egy jkv. kitöltéséért, ha figyelembe veszem,
hogy jó alapbére lehet, s kocsihasználatért is pénzt markol fel.
Kettes számú történet.
Próbálom rövidíteni, amit korábban az Új Emberben olvastam:
A költő meséli. Valahol vidéken 20 éve előadott a kisiskolásoknak. Egyik gyerek udvariasan érdeklődött,
hogy hogyan születik a vers? Ő elmondta, s boldog volt. Ígérte, hogy máskor is eljön rendkívüli irodalomórát tartani. Telt-múlt az idő. Idén tért vissza hozzájuk. A kis Dominik érdeklődött: mennyi pénzt kap egy versért? Hát, hímelt-hámolt, és megjelölt egy szerény összeget, talán száz forintot, hozzátéve, hogy miért is ír a költő verset.
Dominik újra jelentkezett: Ne tessék haragudni L. bácsi, de jó nagy hülye tetszik lenni, ha ennyi pénzért verset ír!
Ennyi.

Anekdoták
Egy
– minimum ötven éves – német anekdota, melyet már rég le akartam írni.
Budapest-bécsi gyorsvonat fülkéjében
Két nő ült egymással szemben a fülkében a csukott ablaknál. Az egyik unottan lapozgatta újságját, a másik terítőt horgolt. Egyikük hirtelen felpattant és lehúzta az ablakot. A szemközt ülő másik ráförmedt: – Húzza fel gyorsan azt az ablakot, mert menten megbolondulok! Ki nem állom a huzatot.
Nagyon sajnálom – felelte a másik –, én viszont nem viselem el ezt a fertelmes hőséget, mindjárt megüt a guta.
Észrevette a kalauz a veszekedést, s érdeklődött,
hogy miről vitatkoznak. Megismételték: Megőrülök, ha nyitva van az ablak, és a másik: A guta üt meg, ha be van csukva!
– De kérem, hölgyeim! – mondta a kalauz –, ez nem lehet probléma, azonnal megoldom, csak nyugodjanak meg. Először lehúzom az ablakot, ettől ön megőrül, majd felhúzom, amitől magácskát megüti a guta, mi többiek pedig mindnyájan visszanyerjük a lelki békénket.
Emlékezetből írom ide a másikat is egy másik német nyelvkönyvből.
Egyszer a cirkusz egyik elefántja megfázott, s nagyon köhögött. Az idomár hosszas tépelődés után egy üveg whiskyt öntött egy vödör vízbe, s megitatta a nedűt az elefánttal.
Másnap az összes elefánt köhögött.

  


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr455168073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása