Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.09.06. 10:34 emmausz

Igen, igen. De…

POST
Szami mondja a vele készült interjúkötetben: A művész ember sokszor depressziós, mert hátha rossz kritikát kap. (Jó kritikát kapott, de lehet, hogy nem hívják máskor. Meghívják. Igen, de mi lesz, ha szereplés közben kihagy az emlékezete? Nem hagy ki. De jöhetnének többen is. Jönnek. Csak néhány újság írt róla.  Több ír ezt követően. De lehet, hogy rossz kritikát kap…) Circulus vitiosus.
Az élet ezeket írja könyvében: E.-nek szép háza van, de az új helyen a suliban cikizik a gyerekét. Z. mondja: Elindult az óvodaszezon. De kisfia nehezen bírja az egész napot ott. A felet meg az óvónők nem szeretik. Minden szép különben, noha ő maga erősen virágpor-allergiás. H. csaknem boldog, de rendezetlen kapcsolat húzódik meg élete hátterében. Én is boldog vagyok páros napokon. Mert ezeken kirajzolódik a pozitív jövőkép. Szerkesztünk, dolgozunk, alkotunk, robizunk életfogytig. Ám páratlan napokon megszűnünk, csődbe megyünk, összeomlunk, munka és érdeklődés nélkül maradunk. Lehet, hogy nem is másnaponként van ez így, hanem más ritmus szerint. Melegfrontkor megmaradunk, hidegfrontra megszűnéssel reagálunk?
Igen, igen. De…  Tapasztalatom, hogy ez a világ nem az a világ. Ez a világ nem tökéletes. Az a feneség, hogy nem is lesz az soha. Akkor meg minek húzni, hiszen minden csak hiábavalóság. Éppen ezért fontos fix kapaszkodók után nézni. Ezt kínálják a vallások. Mind a maguk módján. Így jutok el a köv. interjúkérdéshez, hogy mit jelent az én számomra a katolikusság. Igen könnyen megválaszolhatom. Keretet. Életkeretet, út menti jelzőtáblákat és felfestést, terelőkorlátokat, hogy bizton célba érhessek. Mindenki azt mondaná erre, hogy miért pont a katolikusság ilyen nekem. Könnyen mondhatnám erre, hogy azért mert beleszülettem, és felcseperedvén még mindig rá tudok bólintani vonal- és útvezetésére, miközben elég közelről látom az élő egyház esendőségét. Mondhatod erre, hogy a többi vallás is épp ezeket a támpontokat fogalmazza meg. Nekem erről a mese – Jankó szerencséje – jut eszembe, aki a szolgálatáért kapott hatalmas aranytömböt kezdi egyre bóvlibb vacakokra cserélni. Ilyen sorrendben: Aranyát marhára, a marhát disznóra, a disznót libára, a libát köszörűkőre cseréli, melyet utóbb véletlenül belelök a kútba. És úgy véli, végig a szerencse fia volt. Én a magam világképét úgy élem meg, hogy megbízható módon eligazít az élet legfontosabb kérdéseiben, ezért úgy élem meg, hogy enyém az aranytömb. Mondhatod erre, hogy te is úgy éled meg, és az én képemmel összevetve tied az aranytömb. Nem zavar. Próbáljunk meg hitünk szerint pozitív életet élni, és odaát majd megbeszéljük a részleteket. Sok mindenben hiszek, de abban nem, hogy lesz egy keleti vallások mennyország, lesz egy katolikus, egy ateista és egy muzulmán. Csakugyan azt kívánom, hogy találkozzunk Isten kegyelméből odaát.
PRAE
Nem tökéletes ez a világ
Évekkel ezelőtt valamit kerestem a Google-keresőn, de akkor még nem volt rajta.
Ma már biztosan rajta van, de most már nem jut eszembe, hogy mit is kerestem akkor. 

* * *
Szeretnénk, ha tisztelnék világnézetünket.
Egyelőre nem tisztelik. Tesztelik. 
Arányok és aránytalanságok
A sírrongálók vandalizmusa nekem olyan, mintha őrültek egy nagyobb parkoló összes gépkocsiját dorongokkal vernék szét. Azt hiszem, meg kell keresni őket, az okozott kárt bevasalni rajtuk, amennyire egyáltalán lehetséges, és prevenciót alkalmazni, hogy többé ilyen ne fordulhasson elő. Lesittelni őket, és a kár erejéig dolgozzanak ott. Mondjuk szobabiciklizzenek, és a rászerelt dinamókkal termeljenek áramot.
Ám nem ez a közepe a történetnek. Előfordult már, de hányszor, hogy vandálok megállóhely
üveg szélfogóját, telefonfülkét vertek szét, padokat törtek össze. Ezek „hős” anarchistáit nem sikerül általában elkapni.
Sőt rendszeresen előfordul, hogy falakat, műemlékeket és műtárgyakat mázolnak össze hívatlan festők – büntetlenül –, noha minden arra járó ízlését irritálja minden alkalommal a sok képzőművészeti giccs.
Ezek külön-külön elítélendők, mi több megakadályozandók, megbüntetendők.
Mégis.
Hasonlítsuk össze az emberélet értékével ezeket a károkat. Hasonlítsuk össze azzal, hogy mekkora a siránkozás, ha egy csecsemőt a szeméttárolóba dobva találnak holtan.
Pedig írva van: mennyivel többet értek ti a verebeknél. Csak egy kicsivel vagytok kevesebbek az Istennél.
Nagyon vigyázni kellene az arányokra.  
Mert – folytathatnám a gondolatsort – hogyan bánunk az emberrel? Mivel etetjük, miképpen becsüljük a társadalom tagjait? Milyen hazugságokkal tömjük naponta? Hogyan tesszük tönkre szeretetlenségeinkkel lassú halálra ítélve társainkat? Nagyon vigyázni kellene az arányokra, nagyon a hangsúlyokra.

Julius Gaspar meghívójából (Torontó):
„Sétálgathatsz a tó partján, miközben a hullámok és a cápák nyaldossák a lábad... Távozáskor számoljátok meg kétszer is a gyerekeket. Annyit vigyetek, amennyit hoztatok. Ha többet, az nem vészes, csak kevesebb ne legyen. ... Este nyolckor tűzgyújtás, a szalonna felnyársolása (sic!) ki mint vet úgy arat, ki mit hoz, úgy falat.
Ui.: Ingyenes parkolás, ha felmutatod ezt a meghívót! Ha nem mutatod fel, akkor is.”

Meccsoda különbség
Olvasom: be-legyezés - javítom: beleegyezés.

  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr565168079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása