Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.09.25. 21:48 emmausz

Csoda

POST

Gyorsjelentés. T. jól van, de csak jövő szerdán jön haza. Itthon is kímélnie kell a térdét, mert értelmetlen a protézis műtétig erőltetni. Jó fél év múlva lesz ez, és azért lesz, mert a legkopottabbnak (4-es fokozat) minősítették a lábát. Gyógytornász segíti a sebgyógyulást és a mozgást. Azért fent járkál, és mozog annyit, amennyi az önmaga ellátásához szükséges.   
Az interjú folyt.: Ha csodatévő hatalmat kapnék, mire használnám?
Erről egy másik kérdés jut eszembe. Valaki egy vidéki kiszállás során az autóban felvetette, mi lenne, ha öt találatom lenne a lottón? Azt mondtam, nem is tudom, hogy mire költeném el nagy hirtelen. Alaposan fel kellene mérnem, mire van szükségem, stb. Még a mondatot végig se mondtam, amikor az egyik osztályvezető odavágta: Nahát, én egy perc alatt el tudnám sorolni, mi mindenre van szükségem. Még kevés is lenne az az ötös.
Így vagyok a csodás dologgal is. Még az egyik mese is óvatosságra int. Ugye a szegény ember első kívánsága valami ostobaság volt, mely miatt az asszonya pörölni kezdett vele. Megmérgesedett a szegény ember, és mérgében azt kiáltotta oda neki: Nőjön kendnek az orrára egy kolbász. Ekkor ocsúdott fel, hogy ez immár a második kívánság. Harmadiknak pedig ezek után kénytelen volt a kolbász eltűnését kívánni.
Nem vagyok egyedül a csodakérdésre mutatott zavarodottsággal. Miközben számos szép ötletem van, (szegénység felszámolása, az embertelen kínok megszűnte, az igazságtalanságok kiküszöbölése, az ember azon kiteljesedése, mely által felismeri a Gondviselés tervét vele kapcsolatban stb.).

Nos az a helyzet, hogy a magam esetlegességét, esendőségeit világosan felismerem. És ez nagy óvatosságra int. Amikor csoda történik, akkor Isten nyúl bele a történésekbe, aki látja a változás minden következményét is. Én nem.
Ebből több dolog következik. Csak az tehet csodát, akinek gondolkozása együtemű a Mesterrel, vagy még egyszerűbben, maga az Isten. A csoda a természet rendjének átlépése a teremtő részéről. Végtére is minden csodát Isten tesz. Én nem vagyok Isten, tudomásul veszem, hogy az ő gondolatai nem a mi gondolataink, és azt is, hogy igaza volt Jézusnak, amikor Pétert lehordta: Távozz mögém, sátán, mert ember módjára gondolkodol! – vagy a mennydörgés fiait: nem tudjátok, hogy milyen lélek lakik bennetek. Ezért mondatja az imádkozókkal: Mi Atyánk, legyen meg a Te akaratod.
Csatlakozom hozzá: Legyen meg az Ő akarata.
PRAE
Áthallások

– Nem halt meg

valamennyi őse?

– Nem. És ő se.

***
– Hogy van Béla?

– Él a’.

***
Harcsa van a kvízben.

Tapasztalataimból maximákká tömörödött sűrítmények:

1. Mindenkinek megvan az arra kialakított saját módszere, amellyel magán tartja mások figyelmét, érdeklődését.

2. Megfigyelésem szerint egy határon túl csak hülyeségekre költi az ember a pénzét. Ezért nem jó meggazdagodni azon a mértéken túl, amekkora összeget még normálisan el lehet költeni.

3. Eredményesen csak a soványak tudnak fogyókúrázni, azért soványak. A kövérek nem tudnak, azért kövérek. De próbáld csak rábeszélni a soványt, hogy hízzon meg, éppoly nehezen menne neki, mint a kövéret rávenni, hogy fogyjon le.

Ez annak ellenére igaz, hogy orosz hadifogságból soha nem érkezett dagadt ember vissza.

4. Egy embert rábírni, hogy változtassa meg elveit kb. olyan könnyű, mint egy FTC-drukkert rábeszélni, hogy ezután szurkoljon az MTK-nak vagy viszont. Nem lesz túl egyszerű. Csupán egy esélyed marad rá: Ha alig várta a te buzdításodat, ha csak erre a pöccentésre várt. Ugyanez lehet a térítéssel is. Ha benne dolgozik a kegyelem, nyert ügyed van, mert csak erre a pöccentésre várt. De csak akkor.  

5. Szeretni roppant egyszerű és roppant nehéz.

Egyszerű, mert csak az aranyszabályt kell követni, a szeretetparancsot. Nehéz, mert tele van a kezünk – magunkkal, és amit birtokolunk –, és nem tudjuk, nem akarjuk kiengedni a megszerzett javakat markunkból. Így pedig nem megy. Csak akkor, ha képesek vagyunk elszegényíteni szívünket, ha képesek vagyunk elfelejteni saját magunkat, s nem is akárhogy. Örökre. Nem vehetünk vissza semmit, csupán kaphatunk mástól. Ebbe Krisztus belehalt. Nekünk sem könnyebb. 

Műfordítás

Az első bajom az, hogy minden fordítás szükségképpen torzít, mert nincs két egyforma felépítésű nyelv. Megkérdőjelezem még azt is, hogy lehet-e fordítani magyarról magyarra. Ha lehetne, gyakrabban szót értenénk. De ez nem így van. Olvastam olyan kutatási eredményről, miszerint az információk átadásának rátája 13% körüli. Ennyi megy át a szövegből, beszédből. Nem túlságosan jó ez az arány.

         
 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr475168112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2008.09.26. 08:34:39

És most tulajdonképpen mit csináltak/csinálnak T. térdével, ha csak később fogják operálni???

Ismeretlen_11533 2008.09.26. 11:15:56

Ún. feltáró műtétet végeztek. A térdkalács alatt egy nyíláson szondát veztettek vízszintesen, hogy lássák, mi történt. Látták, ezért felvágták hosszában oldalt kb. tíz cm-en, kitisztították a porcok maradványait a csontok közül. Kevesebb lett a fájdalma járáskor, de a kopás kopás maradt. Nem értek hozzá, miért nem lehet egy füst alatt elvégezni minden munkát, de oka lehet. A fog protézis is időigényes. Hát ez is az, ha nem is annyira.
süti beállítások módosítása