Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.09.25. 10:00 emmausz

Színek, sportok, szavak

POST
A következő interjús kérdésre: Melyik szín fejezi ki a leginkább az Ön egyéniségét? – válaszom: A nyers fehér. Azért nyers, mert nem vagyok tökéletes. Hol tisztább, hol piszkosabb vagyok. És azért fehér, mert nem vagyok monokróm, de kétszínű sem kívánok lenni. Sokszínűnek szeretnék mutatkozni. Noha vannak ismétlődő témáim írásban, valójában azt szeretném, ha nem volnának. És azért nem, mert az élet hatalmas változatosságot mutat térben, időben, eseményekben, kalandokban, nézetekben, észrevételekben, lehetőségekben, megvalósulásokban. Csak egyet hadd említsek. Csaknem végtelen a megkülönböztethető számok sora. Ehhez a csaknem végtelenhez jön még vagy ötmillió magyar szó. Összesen ennyi szavunk van.
Tehát szeretném azt hinni, hogy a rám jellemző szín a fehér, és én (is) olyan prizma volnék, amely a rá vetített fehér fényt a szivárvány színeire bontja. Ezeket néven nevezi, ezeket keveri, ezekkel szép dolgokat formál. Kívánom, hogy így legyen. Kívánom, hogy színes írások kerüljenek ki ujjaim alól.
Álljon itt még a következő kérdés is:
Kedvenc sportja, kedvenc sportolója?
Vallok: Tőlem maximum a sakk telne, de utálok veszíteni, így az sem jöhet számításba. Hiába köntörfalazok, nincs kedvenc sportom, sőt olyan m sincs, melyet művelek. Utoljára kerékpároztam, és kedveltem is addig, míg kellemes erőfeszítést jelentett. Most levegőmet zabálná el előlem, és én ezt nem hagyom. Inkább gyalog megyek vagy autóval. Nem azért, hogy utánoznám Churchillt, aki állítólag arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka, ennyit válaszolt: Csak semmi sport! (Rosszmájúak szerint azért a „súlyemelést” gyakorolta, mellé pedig szivarozott.)
Azért nem ilyen rossz a helyzet. A kitűnő sportolók előtt mélyen fejet hajtok. Pl. Egerszegi Krisztina előtt, amiért ifjúságát a medencében töltötte, és olysok érmet szerzett. Még mélyebbre hajtom előtte a fejemet, amiért az anyaság miatt egyszer s mindenkorra hátat fordított korábbi mesterségének. De ugyanezért szeretem Balczó Andrást is, aki rűájött, hogy nem teszi boldoggá a világ legjobbjának lenni, viszont megházsodván tíznél több gyermeknek adott életet, nevelte fel őket tisztességben, és szeretetben.
Becsülöm, és bizonyos mértékig sajnálom az élen járó futballistákat. Korunk jól megfizetett gladiátorai ők, akiknek a tehetségükért sokat fizetnek, de a legtöbbet, a saját életüket kockáztatják a felgyorsult és vad játék során. Hányan haltak meg közülük, hánynak lett sportszíve a másfél órák alatt rendszeresen lefutott tíz-tizenegy kilométer miatt. Hányan tették tönkre fejüket, végtagjaikat és nyomorodtak el a kíméletlen küzdelem során.
Mostanában az postok netre tételéből űzök sportot. Legalább egy anyagot megírok naponta, ha gép közelében vagyok. Néha többet is. Noha jól elképzelem, hogy egyszer abbahagyom.
Beszélgettem egy 88 éves szerzetessel. Mondom neki, hogy ha még egyszer ennyit élnék, 124 évesen halnék meg. Hozzátettem, hogy feleségemtől olyan karórát kaptam, melyet tíz éveig működő elem stimulál. Amilyen fösvény vagyok, le akarom élni az órámban lévő, tíz éves időtartamot. Mire jót nevetett, és megjegyezte. Még 30 évet kívánok erőben, egészségben, Isten áldásával. Nem volna rossz, ha jó volna. Ám a sors nem amolyan „előre tudható” ügy, ez ügyben senki nem tud semmit.
Szójátékok:
N. szereti, ha semleges témákról gondolkodunk evés közben. Már többször rá akart beszélni minket, hogy a -li végű szavakat hordjuk össze. Sámli, nokedli és hokedli. Akkor azzal leptem meg, hogy ott van például Bruce Lee. Legközelebbi alkalommal bővítheti a listáját: pl. nyelvújítási -nc-re végződőekkel. pl. nyomoronc, virgonc. Ha ez elkopott, jöhetnek a -tyú-ra, -tyű-re végződők, a -dalom-ra, -delem-re stb végződőek. Sokféle van.
Újabb gyűjteményt applikálok ide a tükörszimmetrikus mondatokból. (Elvileg lehetne végszimmetrikus mondat is, de ilyet nem ismerek, csak szavakat. Pl. mozi - izom.)

Régi gép, égig ér.
A gyáva Mari! Sebes iram a vágya.
Nénicsók kell-e picik? Kicipellek kocsin én.
E teke fekete.

Kunszery Gy. három alkotása:
E két répát - na - vedd Agárdi: drága, de van tápértéke.
Lapp alak merev, távolsági, konok igáslovát verem kalappal.
Ön, Agárdi Anikó, icipici ókínai drága nő!
Grétsyé: Ön ejtette ki talán már a kisadi-hidasi karámnál a tikettet, Jenő?
Érdekes játékot kínál a most olvasott könyv. Megismertethető egy nyelv zenéje úgy is, hogy szövegei értelme nem vonja el figyelmünket. Igaz, hogy a nyelv negatívját kínálja a játék. Lényege, hogy az i hangzó kivételével a mély- és magasrendű magánhangzókat felcseréljük.
Pl. Foltémedött e tangar, e nápak tangara
ijasztva agat foldat,
szilej hüllémöket vat,
rámisztő araja!  ...
PRAE
Áldott-átkozott gének
A Kalifornia Egyetem kutatói megállapították, hogy egy Alox5 jelzésű gén a szívroham és az agyvérzés okozója. Akinek ilyenje van, annak erei falába lerakódnak izék, amik a gázt okozzák. Ezek állati zsírokból és tojásból jönnek elő. Ellenszere az az Omega3-nak nevezett zsírsav, mely a tonhalban és lazacban van benne.
Ide veled, régi tonom, ide veled, rozsdás lazacom! Ilyesmit kell enni, nem vínersniclit!
A magyarok istenére esküszünk, esküszünk, hogy lazacot és tont eszünk!
Áttűnések
Adva a két szembenéző ikerpofa avagy egy serleg középen. Vagy a pofákat látom, vagy a serleget.
Ám van ilyen kettős értelmű mondat is. Majd megzavarodtam, mert nekem kellett felolvasni. Apró hangsúlyeltérés okozza a zavart. Íme a mondat:
Add, hogy szentéletű testvérünk életáldozata és az egyház megosztottsága miatt szenvedők szenvedései teremjék meg a hit egységének a gyümölcsét!
Első variáns:
Add, hogy szentéletű testvérünk életáldozata és az egyház megosztottsága miatt szenvedők (tehát e két dolog miatt szenvedők [ami fából vaskarika, mert miért szenvedne bárki is szentünk életáldozata miatt]) szenvedései teremjék meg a hit egységének a gyümölcsét!
Második variáns: Add, hogy
– szentéletű testvérünk életáldozata és
– az egyház megosztottsága miatt szenvedők szenvedései
[együttesen] teremjék meg a hit egységének a gyümölcsét!
Helyesen tehát valahogy középpontozással kellene értelmessé tenni ez a kétértelmű zagyvaságot.
Add, hogy szentéletű testvérünk életáldozata (és az egyház megosztottsága miatt szenvedők szenvedései) teremjék meg a hit egységének a gyümölcsét! Vagy:
Add, hogy szentéletű testvérünk életáldozata – és az egyház megosztottsága miatt szenvedők szenvedései – teremjék meg a hit egységének a gyümölcsét! Ámen.
De még jobb lenne a felsorolás második tagját mondattal helyettesíteni:Add, hogy szentéletű testvérünk életáldozata és mindazok szenvedése, akik az egyház megosztottsága miatt szenvednek, teremjék meg a hit egységének a gyümölcsét! Ámen, ámen.
 – Mit kíván a Magyar Nemzet?
– Szerintem naponta egy kolumnás hirdetést promptinkasszóval kiegyenlítve.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr685168111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása