Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.09.26. 09:30 emmausz

Ország-város

POST
Melyik várost, országot tartja a legszebbnek? – szól az újabb kérdés, nem is egy kérdés, hanem mindjárt kettő. A válasz első fele: Budapestet. Azért azt, mert elég jól ismerem, és megismerni kicsit annyit is jelent, mint interiorizálni, megszeretni. Érzem Budapest „lelkét”, és most piszkos az. Ez a város lotyó lett. Pedig már csak fekvésénél fogva is gyönyörű. Teli ellentétekkel. Jobb (Buda) és baloldal (Pest). Liberális oldala természetesen nincs, és mégis van. Hegyvidék és síkság. Egy város és kettő, mert a Duna kettévágja, a hidak meg összekötik. Nem véletlenül a világörökség része a budai sziluett, és ami adja ezt az egyedüli árnyékot. Ám aki rozoga kinézetét látja, joggal hiszi, hogy ennek a városnak nincs gazdája, nincs házmestere, nincs építésze, nincs karbantartó brigádja, kicsit Havannára emlékeztet. Ott is gyönyörű épületeket húztak a gazdagok, majd jött a pocsékabb korszaka, és hamvába holt minden, ami egykor ragyogott. Ez a város is szétpolitizálódott. Sztálin szétromboltatta, Hruscsov is 1956-ban. Nem köszönöm meg nekik. Ma politikai hisztéria áldozata. Hétköznap még csak elvan valahogy, de ünnepek környékén csatatérré válik.
Csak képekről ismerem Párizst. Azt még De Gaulle gatyába rázatta. Minden házát felújították lemosták. Olyan, mintha élne. Budapest szebb lehetne, de a házakat jobbára csak a graffitisek mázolják – szörnyű pocsékra. Ez a település az anarchia vonásait mutatja. Többet érdemelne. És azok is, akik széppé tették hajdanán, és ma is.
A másik kérdésre felelni pimaszság volna részemről. Alig voltam más országokban. Hogy ítélhetném meg, melyik a legszebb.
Franciaország szebb és változatosabb, mint Magyarország. Ám ha a történelmi Magyarországot tekintjük, már nem olyan biztos, hogy igaz ez.
Svájc olyan ápolt, mint egy angol főnemes parkja. Szentföld méltónak bizonyult arra, hogy az Isten Fia lakja.
Mit mondjak?
Hogy ítélhetném meg, hogy Haiti szebb-e mint Honduras, esetleg a Réunion-szigetek.
Egyiket se ismerem.
Ha már ország-várost játszunk, hozzátehetem, hogy repülőgépről szépek és békések a tájak, űrhajóból nézve szép ez egész kék bolygó (amíg tönkre nem tesszük).
PRAE
Valódi
A virtigli echt német szó. Kb. annyit jelent, hogy echt.
Az echt német szó. Kb. annyit jelent, hogy eredeti, valódi.
A mindig eredeti Lovas István kedvenc szava a virtigli.
Forgalmazni kellene egy VIRTIGLI márkanevű feketekávé-port.
A fél ország ezt venné, inná. Mindenki, aki szereti a virtigli kávét.
Borokról, szeszekről
Mintha a szeszeket maguk a részegek osztályoznák.
Mint tudjuk, van világos sör, de nincs sötét sör, csak barna.
Van vörös bor. S tényleg van.
De fehérbor nincs, hiába hívják így az átlátszót, az csak transzparens.
Továbbá létezik édes bor. Valóban. Ellentéte a keserű lenne, ám olyan nem létezik.
Csak száraz van, amely fizikai képtelenség, mert a bor folyadék: ha tehát bor, akkor nem száraz.
A száraz borral szemben állna a nedves, de nem annak, hanem édesnek nevezik.
Hozzá kell tennem, hogy töményital van, híg azonban nincs.
A szürkebarát nem szürke, a kéknyelű üveg nyele zöld stb., stb.
Aztán egészségükre kívánják az ivást az emberek, miközben tudják, hogy berúgni teljesen egészségtelen.
Még cifrább, hogy egyes helyeken cukrozzák a pálinkát, és aki vezet, annak azt ajánlják, hogy édeset igyon. Hogy miért? Úgy vélik: a szonda a cukorral tompított töményet nem jelzi.
Most figyelj, aranyapám! A múltkor megkérdeztem a haveromtól, kérsz egy kis Villányit? Mire egészen kikelt magából: Na neeee, inkább egy nagy pohárnyit!  

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr505168113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása