Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.09.28. 21:17 emmausz

Tetézem a beszámolást

POST
Mai gyorsjelentés: T. körbejárta velem a házat, átnéztünk Makkosmáriára (csakugyan átnéztünk Makkosmáriára, odalátszik a völgyön túl a szemközti hegyoldal, ahol a templom áll.), majd visszatértünk az épület mögötti székekhez. Lerogytunk és megsültünk, amikor kisütött a nap és megfagytunk, amikor felhő takarta. Mondtam is T.-nek: Eddig tavaszi hűvösre meleg nyár jött, s tartott egy-egy negyedévig mindkettő. Most az évszakok a szerint változnak, hogy kiderül-e vagy éppen beborul az ég. A szúró nap legalább tíz-tizenöt fokkal többet produkál, mint amikor felhő takarja előlünk. Ott üldögélve T-re pottyantott egy száraz guanódarabot egy fakopács, az én trikómat meg letojta egy másik madár. Láttunk még két jégmadarat is.
Jól van T., akit mindennap meglátogattam, és aki eddig mindennap kért, hogy vigyek oda neki valamit vagy valamiket, amire még szüksége támadt az induláskor odacipelt dolgokon kívül.   

Egy válasz-e-mail a mai postából:
Kedves Csia!
Válaszom (ne filozofalj annyit a halalrol mert meg hosszu ut all elotted): A próféta szóljon belőled! Abbahagyom a halálról való filozofálást (bár roppant érdekes), írjon a halál az elmúlásról.
Tegnap gazdag program volt. Együtt voltunk, és ez megint szép élményképpen csapódott le bennünk. Örülök, hogy vettél és ittál egy kis gyorsítót. Most bekaptam magam is egy stampóval! Isten áldjon Titeket!

Az ünnepen készült fotókat megkaptam. Közülük kettő rejtvényt tartalmaz. Az egyiken egy kotta képe látható, mely nagyon egyéni betűtípussal készült vagy 40 éve. Csak kevesen tudják, ki a zeneszerző. A másikon három húgom összeillesztett kézfeje látható. Jeles évfordulójukon mind kaptak egy-egy aranygyűrűt. Azt mutatják meg a kamerának. (A három kicsi, így hívtuk őket, ha a nagyoknak előnyt jelentett ez az összegzés. És így hívták magukat ők, ha a kicsik számára kedvező tárgyalási pozíciót jelentett a kicsik közé tartozás.) A rejtvény: melyik kézfejnek ki a gazdája? Nem is olyan egyszerű a megfejtés. A post olvasóinak azért, mert csak a szövegemet látják, a többieknek meg azért, mert lehet, hogy rosszul emlékeznek a teljes alakos kép beállási rendjére.
Hogy ez a fajta rejtvényfeladat-kínálás nem teljesen őrült, annak illusztrálására álljon itt az amerikai vicc:
Joe elérkezik a kvízjáték utolsó kérdéséhez.
Nagy a tét.
Vagy nyer 62 000 dollárt, vagy elbukja az egészet.
A műsorvezető felkonferálja: Dear Joe, az amerikai történelemből kap egy feladatot, mely két kérdésből áll. Mindkettőre jól kell válaszolnia. Annyi könnyítést kap, hogy eldöntheti, az első vagy a második kérdéssel kezdi a választ.
Mire Joe: Mondjuk… jöjjön előbb a második kérdés.

Jó. Olvasom: Mikor történt mindez?
PRAE  
Azt írta a Népszabadság, hogy Anna Záborská szlovák képviselő asszony a 2003-as év végén egy lakossági telefon alapján arra vállalkozott, hogy egy hónapig minimálbérből éljen. Mint megjegyezte, az EU-tanácskozás alatt automatából vett levesen élt, és semmiféle luxusra nem tellett belőle, csak élelmiszerre. Ruhára nem.

Példáját követték cseh képviselők is. Egyikük 60 cigi helyett napjában mindössze egy pipára gyújtott, a legolcsóbb sört itta, reggelire vajas kenyeret evett tojással, ebédre talponállóban levest kért, vacsorára főzött magának valamit. Nagyon hiányzott neki a sízés és a színház, helyette könyvtárba járt és újságot olvasott.

– Ameddig el nem kopik ez az élmény, addig a parlamentben többet gondolnak majd a szegényekre. –

Anna Z. rájött arra is, hogy a szociális háló alapja a családi kötelék. Az állam feladata elsősorban a magukra maradtakról, fogyatékosokról és a betegekről való gondoskodás.

2004-ben a minimálbér nálunk 55 000 Ft, Szlovákiában 4500 korona (kb. 28 000 Ft), a cseheknél 6700 kr., (kb. 54 000 Ft) volt. A képviselők átlagjövedelme nálunk nem tudom mennyi, a szlovákoknál 36 500 kr., (kb. 238 000 Ft), a cseheknél 46 500 kr., (kb. 375 000 Ft) volt.

A cseh- és szlovákhoz hasonló hazai kísérletről nem tudok.   

Azt írták a korabeli napilapok május 11-én, hogy még 34 év kell ahhoz, hogy az EU-t utolérjük gazdagságban. Ez ugye nagy sületlenség.  Ha azt mondom, hogy ma akkora a különbség a Nyugat és hazánk között, melynek áthidalására 34 év szakadatlan fejlődése szükséges, még csak érthető volna, de azt jósolni, hogy 34 év alatt mi annyira gyorsan fejlődünk, hogy utolérjük Nyugatot, az azt is jelenti, hogy Nyugat-Európa trendjét ismerjük. És ez sem igaz. Sem a magunkét, sem az övékét nem lehet reálisan felmérni. Még úgy sem, mint az időjárást a meteorológiai intézetnek.
Persze a teknősbéka-hasonlat se igaz, miszerint a teknőst követő Achilles a távolságuknak mindig csak a felét tudja le, s ennél fogva képtelen utolérni.
Ezenkívül: Nincs más dolgunk, mint a Nyugat anyagi színvonalára kerülés? Biztos, hogy ez az értelmes cél? És a lélek, és a kultúra, és a közösség. Nem a materiális problémák visszaszorítása maga az üdvösség. Márpedig célunk az utóbbihoz való közelítés, itt és azonnal. 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr165168117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása