Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.01. 10:23 emmausz

Ó, a szárnyas idő...

POST
Olvastam a bloggerek tízparancsolatát. A 4. szerint Tiszteld az Úr napját, és hetente egy napon tartózkodj a blogolástól. Hát lehet. Bár a napilapok is megjelennek mindennap. Még meggondolom. Lehet, hogy szabadszombaton kétszer annyit termelek, és a hetedik napon megpihenek. Ám a benyomások folyamatosan érnek, és a postok azon frissiben tájékoztatnak ezekről. Még meggondolom magam.
Ma kora reggel szokatlanul tisztára mosta a Szépvölgyi utat egy csőtörés áradata. A víz valahol a Pusztaszeri út beszájadzása felett tört a felszínre, és áradt töretlen szorgalommal a törött csőből. Ha megemelkedik a Fekete-tenger szintje, nem kell tovább keresni az okát, az Óbuda határán szétpattant cső okozza.
Tegnap egyszuszra végigolvastam az Újbuda Albertfalváról szóló mellékletét. Hát mit látnak szemeim! A kőkeresztről egy képet, mely a Rózsika kisközértje előtt állt. Továbbá láttam az OTI-házakról szóló képet és cikket. Mindkettőről megemlékeztem magam is. Lám másnak is feltűnt. Kétszer is olvastam a Csercsicsről. Először Csercsisnek (el)írták. Az Albertfalva út sarkán álló krimó gazdája volt Csercsics, Grószi a Csercsicshöz küldött egy korsó sörért. Néha ugyan nem korsót mondott, hanem ampát, Hozz egy ampa sört. Az ampa egyebekben hajós szakszó, és könnyen meglehet, hogy apánk hozta a házhoz, aki 17 évesen önkéntes folyamőr lett. Bár az sincs kizárva, hogy a Komáromból származó grószi ismerte a vízmerő vödörjelentésű ampa szót.
Visszatérve Csercsicshez és Albertfalvához, a Kábel-pálya mögött volt a Mahunka Imre utca. Nem tudtam, hogy ki is ő. Mint kiderült kontinenshírű asztalos volt, sőt az amerikai elnöknek is gyártottak bútort albertfalvai manufaktúrájukban. 
Tudatosult bennem a mellékletet olvasgatva, hogy az 1956-os forradalom a XI. kerületből indult, hiszen a Műegyetem csakugyan a Lágymányoson van, és a diákok felvonulása indította el az akciósorozatot. Meglepő, hogy mindmáig keresik a forradalomban részt vevő bajtársak egymást. Ennyire nyomás alatt volt maga a téma, hogy nemigen merték előhozni, és a forradalmárok jó része emigrált, s ma is a nagyvilágban él.
Érdemes elolvasgatni ezt a négyoldalas mellékletet, mert csakugyan megelevenednek azok az élmények, melyek ott értek bennünket.     
PRAE
Egy ósdi technikát búcsúztatva
1960 környékén a felhúzós óra dívott. Jó órának az számított, mely finombeállítás után nem tért el többel a valóságos időtől naponta néhány másodpercnél. (Ma ezt a legtöbb filléres óra teljesíti.)
A legsmucigabb karóra, ami csak volt valaha is a világon, kétségtelenül a LED-kijelzős (Light emitting diode) volt. Nálunk az emberek többsége még a hetvenes években is mechanikus szerkezetű karórát hordott. Villamoson utazva a kapaszkodó kezek csuklójáról le lehetett olvasni: mennyi az idő. Az első generációs elektronikus karórák számlapja fekete plasztikból készült, nem is látszott rajta más. Úgy nézett ki, mint a vakszemüveg lencséje. Ha viselője maga felé fordítva megnyomott rajta egy gombot, felvöröslött a digitális kijelző, s mutatta az időt. Ám ezt a többi ember nemigen látta-láthatta. Hát ezért volt a legsmucigabb a LED-kijelzős karóra. Nem lehetett lelesni róla ingyen a pontos időt.
Azóta két generáció múlt el. Először ugyanolyan digitális órák dívtak folyadékkristállyal működtetve. Ezt már jól – inkább rosszul – más is láthatta, illetve gazdája sem látta jól. Majd ezt követte az analóg mutatókkal felszerelt kvarcóra. Ma is ez divatos, bár – gondolom – forgalomban van már a GPS-szel (Global Positioning System) összekapcsolt atomóra karórás változata is, sőt az időt – s mint hallom-olvasom – a pulzusszámot és vérnyomást is kimutató mobiltelefonok kora jött el.
Mindezt a civilizációtörténeti kitekintést csak azért írom, mert nagy öröm volt látni, hogy hogyan múlik el a LED dicsősége.
Így aztán Bornemisza Péter után szabadon:
nem „siralmas énnéköm „tetű LED”
megválnom, smucig egy karóra,
tűled elbúcsúznom.
Vajon, s mikor lészön
GPS órámon.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr465168122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2008.10.01. 13:19:05

Igaz, ma már én is mutatókkal ellátott, azaz hagyományos számlapos, de kvarcórát hordok, ettől függetlenül megvan még két régi, "felhúzós" órám. Mindkettő szovjet gyártmány. Semmi bajuk sincsen, remekül és nagyon pontosan járnak, csak naponta föl kell húzni őket, ugye. Az egyik életem első karórája volt, 1964-ben (!) kaptam. Sok-sok éven át hordtam, nagyon szerettem. Már csak ezért is eltettem. A másikat a 70-es évek végén kaptam. Ez utóbbit mostanában akkor szoktam fölvenni, ha strandra megyek. Mert ha véletlenül eltűnne strandolás közben, akkor inkább azt vigyék, mint a mai órámat. Különben akkor is jó szolgálatot tesznek a régi, felhúzós órák, ha a jelenlegiben kimerül az elem, és mondjuk ez éppen vasárnap történik, amikor nincs nyitva az órás. Szerencsére ez nem sűrűn fordul elő, de ilyen esetben azért "jó az öreg a háznál".

mick · emmausz.freeblog.hu 2008.10.01. 18:17:58

A közelmúltban még volt egy pontosan járó jól aranyozott Rekéta órám. Kínáltam mindenkinek. Öcsém elfogadta. Poén az USÁ-ban egy orosz óra. Valamikor rendszeresen felhúzósat használtam. Lusta voltam huzigálni. A szerszámos láda puhafa lécén végiggurítottam, akadásig, aztán egy napig nem volt vele gond.
süti beállítások módosítása