Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.21. 10:37 emmausz

Babos bögrém

POST
Nekem a bog szó van a bögre szóban. A csomó. Az öklömnyi edény kiméri és megtartja a folyadékokat, alkalmas az ivásra. Ha meszes csontjaimmal megfordulok, a munkahelyi székemen, az ablakpárkányon áll pöttyös bögrém. Babosnak is szokták mondani a nagyobbacska piros pöttyöket, melyek mértani pontossággal kimérve övezik a fehér porcelánedényt. Piros pöttyös ez a bögre, mint gyerekkoromban megszokott volt (az ibolyamintáson kívül).
Az egészet azért írtam eddig, hogy feltehessem filozofikus kérdésemet: Miért mindig a füles bögrék törnek össze, miért nem a fületlenek?
1. sz. válasz. Ha a bögre összetörik, hiába marad meg épségben a fül, többé értéktelen és használhatatlan.
2. sz. válasz. A fületlen bögre is össze van törve, de csak részlegesen. Használati értéke megmarad.
3. sz. válasz. A fületlen bögre is képes összetörni, bár sokszor kitartóbb, mint az ép bögrék. Ennek pedig az az oka, hogy kevéssé akad el valamiben, így megmenekül a balesetek egy részétől.
A fületlen bögre a világ csúfsága, és az igénytelenek edénye. A csonka ivóalkalmatosság nem alkalmas arra, hogy pl. vendég elé tegyük. Így szégyellendő, kidobandó, szegényszagú.
A közhelyet idézhetném még ide:
A fületlen bögrét az különbözteti meg a fülestől,
aki akarja.
Ehelyett a saját csacskaságommal zárom bögrődésemet:
A füles bögre és a szög között az a különbség, hogy
a szögre tudsz bögrét akasztani, de
a bögre szöget nem.

PRAE
Órám 
Volt nekem egy … sőt, van nekem egy Casióm. Évekkel ezelőtt kivettem belőle az elhasznált elemet. Nos. Feleségem kifigyelte, hogy a VII. kerületben van egy órás, akinek a műhelye előtt halad el, mikor a Marek J. utca felé jár. Figyelmessége jeléül, félig pedig meglepetésképpen egy alkalommal leadta egy öreg óráshoz a Casiómat, hogy tegyen bele elemet, újítsa fel, tegye használhatóvá. Annál is inkább tette ezt, mert valaha egyszerre vettünk mindkettőnknek ilyen márkájú órát, s ily módon összetartozásunk, egységünk jelképévé is lett.
Nos, miután leadta, elmesélte nekem, mennyire örült a kisöreg a munkalehetőségnek. Ettől kezdve lestem, mikor készül el az én egyen-órám.
Teltek a hetek, a hónapok.
Lestem az első alkalom után, megérkezik-e kronométerem?
Hát nem. Jó feleségem elfeledkezett róla, hogy bemenjen Csoszogihoz, az öreg Uhrmacherhez.
Eltelt egy újabb hét. Reméltem, talán ezúttal meglesz, elkészült, megújult időmérőm.
Hát nem. Jó feleségem mesmeg elfeledkezett felkeresni az órást.
Ezúttal már firtattam: Miért nincs kész az ígért órám?
Ő bevallotta feledékenységét.
Harmadszorra aztán már nem felejtette el.
Akkor az órás üzletet találta zárva.
Érdeklődve vártam a következő variációt…
Hát volt. Ezen a héten nem ment látogatóba a Marekbe.
Tovább is van. Mondjam még?
Az utóbbi hónapok hőgutagyanús időjárása miatt egyáltalán nem kereste fel a Marek J. utca környékét.
Mostanában szűnőben a hőség. A költöző madarak készülődnek. A gyermekeknek mennek az iskolába, Tücsi a Marek utcába. S eszébe jut rég elkezdett akciója. Az órásbolt nyitva, az órát is megtalálja még az órás, még ketyegteti a masiniszta, a laposelemke. Minden stimmel, azaz hogy nem egészen. Az órám márkája nem Casio, hanem Q&Q. Nahát, csakugyan azt hittem, nekem is Casióm van, mint Tücsinek.
Mégis úgy örülök a ketyegő órának, mint a kisöreg a munkalehetőségnek.
Deus caritas est
Én
Isten féltékenységével aggódom értetek. (2Kor 11,2) – Az Isten szeretet. (1Jn 4,8) – A szeretet nem féltékeny. (1Kor 13,4)
Hát ezért nem szabad odaadni az egyszerű halandónak a Szentírást.
Ám maga a kérdés számunkra sem olyan egyszerű.
Mert vagy nem azt jelentette régen a féltékenység, mint ma, vagy rossz a fordítás, vagy hamis az az állítás,
hogy a szeretet nem féltékeny, vagy nem féltékeny Isten, mert ő maga a szeretet.
Persze ilyeneket lehet mondani,
hogy az Ő féltékenysége merő antropomorfizmus, de így minden igaz(olható). Valójában nagy titok is az, hogy ki az Isten. Számunkra nemcsak érthetetlen (gondolatai nem a mi gondolataink), de befoghatatlan is, hiszen Abszolútum és végtelen.
A jövőbe látás következményei
Kinézek az ablakon. Egy kocsi manőverezik sok másik között szemben egy pléh garázsajtóval. Ha most hátramegy, kocsival koccan, ha előre, nekimegy a garázsajtónak. Manővereznie kell, oldalazva tud csak kijutni az úttestre.
Ha próféta volnék, előre láthatnám,
hogy pl. nekimegy-e a garázsajtónak vagy sem. Előre látnám, de megakadályozni nem tudnám. Elgondolom, milyen jó, hogy nincs prófétai képességem. Nem látom a jövőt, a jövő így fájdalmas történéseivel nem fájhat bennem. Most az jut eszembe: milyen érzés lehet a mindent előre látó Istennek lenni. Mennyire szenvedhet Isten a mi biztosan bekövetkező ostoba döntéseinktől, cselekedeteinktől.
Csoda-e, hogy Jézus vért izzadott a Golgotán? Gar nicht, egyáltalán nem.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr595168150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása