Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.10. 12:29 emmausz

Őszi aranyak

POST
Ha tegnap szürkeség volt mindenütt, ma nem így van. Kisütött a nap, megszínezve a november közepét. Az arany ezer változatát mutatja az avar, mely korunkban talán már ismeretlen szó a levélhalmaz kategóriája takarásában. A tündöklő-tomboló fény segít oszlatni a depit, a spleen-t, hiszen felragyogva tobzódnak a színek. Bár az ősz eleve az elmúlás felé tereli a gondolatokat, mégis nagyon szép tud lenni. Jóllehet színei nem olyan harsányak, mint a tavaszéi, de melegek és sokfélék. Az őszi tarkaság ragyog a napban, mint a deres haj, mint a táncba futó arc, amely mégis mosolyog. Az ősz bölcsen susogó, mint az élemedett ember. A lehulló leveleknek különös és kellemesen fűszeres illatuk van. Nem gondolom, hogy azért szeretem az avarégetés illóolajainak sokszerű aromákból összetett bukéját, mert valaha dohányoztam, és hiányzik a füst. Nem. Ez a természet tömjénje, tele gyógyhatású balzsammal. Szívom magamba a nyomelemeket. Jó összetételben, attól érzem kellemesnek az illatot.
Két napja gyűjtöttem össze az erkély vadszőlőleveleit. A zöldtől a borvörösig, a sárgák különféléi csakugyan szemet gyönyörködtetők voltak. No gyűjtögetés közben éreztem közelről a levelekből áradó aromát. Szinte sajnáltam kidobni. Nehéz tudomásul venni, hogy a levél, s egyáltalán a növény efemer. De hát az.
Ma reggel misére előkerült az aranyszínű szentségtartócska, melyet feltehetően saját betegeik megáldoztatásához visznek magukkal a páterek és fráterek. Elcsodálkoztam melegsárga fényén. Olyan, mint egy zsebóratok. Még felhúzója is van, gondolom, ezzel lehet kipattintani, meg egy láncszem, az esetlegesen csatlakozó lánchoz. Elgondoltam, hogy milyen lehet, megtalálni egy ilyen tenyérbe illő szépséges arany tokot. Aztán gyorsan meghőköltem gondolatilag.
Nem változtunk semmit kétezer év óta.
Akkor Jézus az írástudóknak a szemükre hányta, hogy többre tartják (s emiatt rá esküsznek) az áldozati ajándékot az oltárnál.
A tokocska végül is azt hordozza, aki végtelenül nagyobb érték mindenféle kincsnél, még csak össze sem lehet hasonlítani őket. Aki nem hisz, annak persze csak egy darab ostyává sütött búzaliszt. De aki hisz, annak a megelevenedett második isteni személy értünk áldozattá lett és feltámadt teste, mellyel kapcsolatban maga végrendelkezett: Egyétek és vegyétek!

PRAE (2002)
Kicsik vagy nagyok
Pirul a fél ország, a másik fele eleve vörös. A választások óta idegháborús a helyzet.
Medgyessy igazával vitatkozom, hogy ti. meg kell tanulnunk kicsinek lenni. Kedves globalizációt túlszerető koalíciónk: Molnár Ferencnek száz éve több esze volt, mint kendteknek. Őt idézem, aki 1914-ben írta az itt következőket: „...panaszlom, hogy annak a szellemi munkának, amely ezen a földön Szent István óta folyik, a századrészéről sem bír tudomással a külföld, s így természetesen az ezredrészét sem méltányolja... a nemzetközi kultúrabörzének halvány sejtelme sincs a magyar értékek legtöbbjéről… le vagyunk kicsinyítve, meg vagyunk rágalmazva, le vagyunk nézve, mert el vagyunk titkolva a külföld előtt ... itt van az ideje annak, hogy a kormány sok pénzzel támogasson, vagy alapítson egy kiadóvállalatot, amely könyveket adjon ki Bolyai Farkasról..., amely a mi legjobbjaink életmunkáját ismertetné alaposan és komolyan, az európai kultúra akkori állapotába okosan beillesztve.”

Nesze neked globalizmus…
A Match-ban vásárolván megálltam egy halom focilabda előtt. Volt a kb. bakarasznyi (20 cm) átmérőjű labdákból egy rakat. Minden labdán öntapis cetli ezzel a szöveggel:

GYERMEKJÁTÉK
3 éves kortól ajánlott, mert az apró részeket(?) a gyermek lenyelheti. KERMI által bevizsgált. Egészségre ártalmas anyagot nem tartalmaz. Megfelel az MSZ EN-71 szabványainak. Nedves ruhával törölhető. Származási hely: lásd a [nem létező]doboz oldalán.

Importálja: …….. Kft.

Cím: ……………. CE

Befizetnék arra, hogy láthassam amint a 3 éves gyermek a fejénél nagyobb labda apróbb részeit lenyeli. Aztán, ha sikerülne is neki, mi a probléma? A foci egészségre ártalmas anyagot nem tartalmaz. Hacsak nem árt a műbőr a fejbőrnek, és a gumi nagyobb mennyiségben a gyereknek. Szerintem megfekszi a gyomrát. Miként a miénket is, mikor a csupasz labdán olvassuk: Származási hely a [nem létező] doboz oldalán.
Süsse meg a labdáját a bolt, nekem ennyi sületlenség még ingyen sem kell, nem 999 Ft-ért.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr765168178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása