Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.27. 08:17 emmausz

Terra incognita?

POST
Azt írja a Magyar Kurír, hogy azt írja a La Croix 2008 novemberében. . . (Mindig zavarban vagyok a névelős című lapokkal. Most is. Ugye a szöveg ezt jelenti: „azt írja a A Kereszt”. Hát elég bizarr.) Tehát azt írja: Az Internet egy új, megtérítendő földrész. Az internet számos lehetőséget nyújt a keresztény tapasztalatok átadására – fűzi tovább, és egyet kell értenem vele. A cikkíró azután elmélkedéssé bontja ki a témát.
Ilyeneket rögzít:
– 2007-ben az USA-ban Google keresőjébe leggyakrabban beírt kérdés: „Kicsoda Isten?”
 Egy olasz bíboros felszólította a szerzetesnőket, hogy hozzanak létre vitafórumokat.
– A jezsuita Antonio Sparado arra buzdítja a katolikusokat, hogy váljanak virtuális misszionáriusokká a „Second Life” oldalon.
  A Tömegkommunikáció Pápai Tanácsa 2002-ben rögzíti: „Bátorítjuk az egyházi kötődésű csoportokat, amelyek még meg sem tették az első lépést a világháló felé, hogy minél hamarább lépjenek. . . Elfogadhatatlan a bátortalanság. Az internet rengeteg pozitív lehetőséget rejt.
– Az Internetet külön kontinensnek szokták a szakértők nevezni. Az internetes katolikus oldalak többé-kevésbé zárt hálókban működnek.
– Egy domonkos 13 éve ad lelki tanácsokat az interneten. Hozzá rengeteg kérdés érkezik a lelki életről, és minden tizedik ilyen nem vallásos ember részéről. „Az internet olyan, mint egy katedrális. Vannak odalátogatók, lelki utat kereső emberek, elkeseredettek, öngyilkosságjelöltek, és Isten ellen vádaskodó szenvedők. Az interneten az anonimitás mindenki számára lehetővé teszi, hogy feltegye legszemélyesebb kérdéseit – mondja még a szerzetes.
Ezek a gondolatok bennem is felmerültek, elültek, megfogalmazódtak, foglalkoztatnak. Szerintem a kiber- (cyber-)tér olyan, mint minden számítógép. Lehetőség, mely azzal az információval telik meg, amellyel telerakják. Installálással indul, majd leülepednek benne a legősibb információk. Ám a gép haláláig nincs vége a bővülésnek. A frissebb anyagok adják a folyamatos tájékozódást. Ebből a szempontból inkább a szem munkájára emlékeztetnek, szemben az agyi bevéséssel. Az agy a puffer, az információk és egymáshoz kapcsolódásuk tárhelye, a szem pedig a jelen pillanat információit érzékeli, értékeli, rangsorolja, továbbítja megőrzésre vagy elvetésre. Az információk gyártásának éppolyan folyamatosnak kell lennie, mint ahogyan a szem által befogadott környezeti ingerek érkezése is folyamatos. (Persze ilyen az összes érzékszervünk. A fül pedig akkor is éber, amikor a szem pihen, és a tapintás se kapcsol ki, ugyanúgy az orr sem, sőt még a helyzetérzékelő kortikális szervünk se.)
Adódik, tehát, hogy akik értékek hordozóinak tartjuk magunkat, közvetítsük is az általunk hordozott, vagy éppen ránk bízott értékeket.
Adva pl. a freeblog domain-létesítő lehetősége. Azon
belül is kategóriák. Kiemelek kettőt. Vélemény. Itt található saját blogom, de már van Vallás kategória is. Nem bánom, hogy nem oda konvergálnak írásaim. Legyenek csak a postjaim mindenki érdeklődésére számot tartóak, s ne csak a speciális érdeklődésűeké. A Mester mit tanított? Menjetek, és tegyétek tanítványommá minden népet. Azt hiszem, mindnyájan tanulók vagyunk (tanítványok), akik többé-kevésbé nyitottak az igazságok befogadására. Ennek egy-egy mozzanatát próbálom meg érzékeltetni postjaimban. Nem a magamét adom, legfeljebb magamon átszürcsölve.
Amit megtettem: lehetőség szerint senkit se megbántva közlöm az élet dolgairól vallott felfogásomat. Van persze ennek vallásos vonulata is, hogyne lenne, sőt, hiszen azonosulok az egyház tanításaival.
Tapasztalatom szerint a nyitás a nyilvánosságra részben türelmet és önmérsékletet kíván, részben pedig értelmes döntéseket. Pl. a kölcsönösség jegyében meghirdetjük egymást a Mária Rádióval. Aki akar, ott is rám nyithat, és nálam is megteheti a Mária Rádiót illetően. Ezek körét kellene bővíteni, és még valamit: Nyitott kérdésekkel bombázni az olvasókat, hogy posztommal riposztozzanak, legalábbis kommenteljenek. (Megvallom őszintén: riposztokra nem vágyom igazán. Azért írok valamit, mert úgy gondolom jónak. Nem kell velem egyetértenie senkinek. Elég, ha megengedi, hogy az adott dolgot magam úgy értékeljem, ahogyan formába, szövegbe öntöm.)
Egyelőre ennyit.
Bár az internet mint terra incognita érdemes kitüntető figyelmünkre, és értelmes együtt gondolkodásunkra, melyeket csakugyan tetteknek kell követniük.  

PRAE
1991 őszén
Azt írja a Metro, hogy a szociális miniszter szerint „a legalább féléves fizetési elmaradással rendelkezők tartozásának háromnegyedét az önkormányzat kifizetné”. Kérdem én, ha rendelkeznek a fizetési elmaradással, akkor mi az ördögnek fizeti ki helyettük az önkormányzat?
Apropó, önkormányzat. Levizsgázott a kocsim. Az igazoló matrica alulra nem fér már el, felülre meg tilos odaragasztani, hiába van féloldalnyi szabad felület. Ki kell cseréltetni az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján 15 napon belül. Odamentem a 12. napon munka után, hogy elintézzem. Két órával a zárás előtt elutasították jelentkezésemet azzal, hogy nincs már mára sorszám. Elmagyarázták, hogy ahhoz jókor reggel, még nyitás előtt oda kell állni, hogy a tárgynapra sorszámot „nyerjek”. Azóta sem jártam arra, (csak meg ne tudja a rendőrség,) mert nem érek rá naponta beállni a sorszámkapási versenybe. Meghalni sem merek, mert még utánam küldenék lejárt forgalmi lapomat büntetéssel, hogy hát mit képzelek én? Talán azt gondolom, hogy meg lehet úszni halva? Így hát sem élni, sem halni nem tudok.  

* * *
 Merénylet Csokonai verse ellen a fogyasztói társadalomból:
Egy híját esmértem örömimnek még:
Lila izét kértem, s megadá az ég.
* * *
Hazabeszélek
Nálunk lenni nagyon jó; olyannyira, hogy én például minden nap hazamegyek. Igazi hazafi vagyok.
Mobil
A mobil műfajt teremt, életmódot változtat. Talán már nem is telefon. Sehol a tárcsa, sehol a tárcsahang, sehol a kagyló, a villa. Van viszont egy a cipőkanál és a lúdtalpbetét formájához leginkább hasonlító izé, amit az ember a szájához vesz, s közben próbálja fülét is közelebbtornászni hozzá. Pedig az ajkak izmosabbak. Ennélfogva helyesebb lenne a fülkagyló elé tartani a 10 centis izét, s odacsücsöríteni a szájunkat a fülfertályra. Jobb színészeknek könnyebb ez a mutatvány. Cirkuszban kasszasikert hozna a gumifejű produkció. Nos, mondjuk: ott van a fülnél a száj. Kezdődhet a beszélgetés. De nem egy, hanem sok beszélgetés.
Minap felszállok a HÉV-re. Felszáll még száz mobilos is. Elsőnek Joplin Entertainer ragtime-ját hallom, de nem egészen harmonikusan, mert mellé társul azonnal az SOS-jel, majd a Micimackó dallama, és valami lehetetlen techno is felnyekereg. Szinte egyszerre bányásszák elő a tulajdonosok az elektronikus lúdtalpbetétet, s vezényszóra felhangzik a mobil-hallózás: a MONDJAD! Nem ám, Jónapot, szervusz, csőváz, mondd, kérlek... Csak semmi cicó! Mondjad! Nem is: Hallgatlak, mondd kérlek, mit kívánsz! MONDJAD és kész.
Dehogy kész. Rögtön utána a következő mondat. A HÉV-en vagyok, ... most szálltam fel, ... mindjárt ott leszek.
Hatalmas ötletem van. A HÉV kocsivezetője bezárja az ajtókat. S bemondja: MONDJAD! A HÉV-en utazom, mindjárt ott leszek. Nem kellene külön-külön mindenkinek elmondani.
SMS. Új találmány. Angol szavak rövidítése ezek a betűk is. Biztos jelentenek valamit. Igen, jelentenek. Megtudom: Short message service. „Küldök egy sms-t”. Hát? Nem csak sm-t? Magát a szolgáltatást is? Amúgy az esemes magyar hangzású. Kóstolgatom. Esem (segédmunkás) es. Biztos székely az illető és segédmunkás is: esem es. De lehet, hogy szó sincs róla. Sokkal durvább, sokkal brutálisabb. Esem (mármint én), ess (mármint te is, ha egyszer én estem)! Nem esem hasra a technika előtt. Elképzelem, hogy esemesezem naphosszat. Nekem ugyan már nem kell. Nélküle is eléggé tönkrementek már ujjperc-ízületeim. Nincs szükségük további edzésre. Szép ez a szószörny. Esemes. Esedezem: esemesezzetek, ez és ez esemesezzen. Ez sem esemesezett? Esetleg besebesedett keze rengeteget esemesezve. Megjött már a várt esemesem? Itt van neked esemesem. Emese, nem mese ez: esemes. Elég rémes, nem? Majdcsak megszokjuk, mint a beszkennölést.
Gamelán – indián
Az Amerikában élő gamellus indiánok arról a fakorongról kapták nevüket, melyet mint tányérajkúak, alsó ajkukba biggyesztenek. A bali gamelán zenekar tagjainak ütőhangszere a hangolt gongok sorozata. Bizonyíték-e ez a gamellus szó arra nézve, hogy a rézbőrűek egy csoportja tovahajózott nyugatra az áramlatokkal? A gamellus indián a gamellán, felfedezte őket Magellán. ;-)
* * *
Azt mondják, van telepátia. Én nem tudom, de telepatikus biztosan van, mert az ő gyógyszereit kínálják a tele-víziós reklámok minduntalan elhadarva, hogy a kockázatokról és mellékhatásokról olvassuk el a betegtájékoztatót vagy kérdezzük meg kezelőorvosunkat, vagy gyógyszerészünket. A tévében szereplő patikus lehet a telepatikus. Aki meg ellene szól, az volna az antipatikus.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr395168203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása