Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.28. 12:17 emmausz

Meg kellene már rázni magunkat

POST
A könyvespolcon szemmagasságban olvasom a kötet gerincéről: Száműzöttek a Hortobágyon. Emlékek a borsósi kényszermunkatáborból – 1952–1953.
Ebben a címben két nyomorult szó is szerepel. Száműzött, kényszermunkatábor.
Nagyon normális az, egyben kötelesség is, hogy minden minket ért támadás, megnyomorítás lehetőleg pontosan feldolgozásra kerüljön. Teljesen egyetértek vele. Ám akkora számban keletkeznek ezek a művek, melyek végigolvasása nemcsak lehetetlen, de nem is kívánatos. Végül is nem kesereghet egész életében az ember. Szükség van pozitív benyomásokra, szívet melengető hírekre, a létező szeretet megnyilvánulásait közlő anyagokra, és humorra is, tehát Élet-szagú valóságokra, és fűszeres történetekre. Nem lehet ép ésszel kibírni az örökös fanyalgást, a hamvába hótt gondolatokat, a félig üres pohár miatti kesergést, amikor félig telit is lehetne hirdetni. A rosszat persze rossznak kell nevezni, de nem szabad leragadni ennél, mert saját magunkat taszítjuk vissza a minket övező pocsolyába.
Nem lehet elviselni, hogy a tévéadók és a napilapok csak a szennyáradatról, a gyilkosokról, a fehér lés tarka galléros bűnözésről, maffiózókról és természeti csapásokról tudósítsanak.
Nem lehet elviselni azt sem, hogy az elénk tett étel soha nem elég meleg, nem elég hideg, a víz túl klóros, a hús kemény, a sütemény ízetlen, a kenyér szivacsos...
Ha minden rossz, akkor tekintsünk magunkba: Mit tettünk, hogy jobb legyen? Nem vagyunk egy kissé válogatósak? Teszetoszák volnánk, vagy pesszimisták?
Van nap, vannak csillagok, van madárdal, és van zúgó erdő. Tessék észrevenni.
Van szolidaritás, van empátia, van figyelmesség, van tapintat. Tessék észrevenni.
Van Isten. Tessék kérni tőle.
Tessék élni vele.

Más        
Tegnap ötletelt feleség munkahelyén az együtt ebédelő társaság. Erre jutottak: Új gyógyszer neve (mi találtunk ki ma, ebéd közben) Mínuszöt.
Miért?
Mert egyből hat.
;-)))

PRAE
Figyelj!
A csiga messze lakik a színháztól, ezért az előadás megkezdése előtt két órával felcihelődik, útnak indul. Már egy órát nyáladzott, mikor észrevette, hogy otthon maradt a jegye.
Mármost jegy nélkül nem mehet be, ezért magához kell hogy vegye a jegyeket. Kérdés: hogy immár a jegyével együtt mikor ér a színházhoz?
Tekintettel a kérdés kitalálós jellegére a megfejtést visszafelé kell olvasni.
(!tázáh a ajdroh nágam trem ,tődi tízsev meN)
Karinthy F. kvíze:
Adva egy ovális sziget, mely észak-déli irányban hosszú. A sziget partjai életveszélyesen
meredekek, szakadékosak. A sziget északi csücskén tűz üt ki, és a méteres szavanna égni kezd. Mert a szélirány észak-déli, az egész sziget le fog égni. A közepén pásztor terelgeti nyáját. Észreveszi a tüzet, rövid pánikolás után mentő ötlet jut eszébe, és megmenti a nyájat. Mit csinál?
(.tajáyn a ileretado ,tjúyg tezüT .abynári iléd ludnilE)
Állítólag élesben megtörtént az USA-ban.
Nem mindegy...
A postás írja a kézbesíthetetlen levélre: címváltozás miatt nem síthető kézbe. Mire a főnöke imigyen utasítja: Az új címet hatolja ki pu.  
– Nem mindegy, hogy a róka komázik, avagy a koma rókázik.
BA meséli: Pater Haag, szász eredetű jezsuita két éve tanult magyarul már, amikor ilyet szólt teljesen szabályosan alkalmazva az igekötő ige utáni használatát: Légy szíves, ne galmazz rá! 
Mekkora?
Állítólag Neil Armstrong azt mondta volna a Holdra lépéskor: Kis lépés egy embernek, de nagy lépés az emberiségnek!
Ha engem kineveznének főszerkesztőnek, azt mondanám: Nagy lépés nekem, kis lépés az emberiségnek.
Az ünnepelttől kérjük, hogy énekeljen valamit. Ő szerényen megjegyzi, hogy azt mi nem élnénk túl.
Már miért nem? – kérdezem. Két megoldás is adódik. Az egyik, hogy te iszol, ettől megjön a hangod, a másik, hogy mi iszunk, s ettől mégis kibírjuk valahogy.
Összekavart mondások, blődlik:
Néma gyereknek híg a leve.
Előttünk az élet, mögöttünk a széktámla.
Ki korán kel, hamar elfárad.
Maga alatt vágja a fejszét.
Kicsi a bors, de nagyon fekete.
Kicsi a bors, de minek.
Májusi esõ aranyat ér, mondja Józsi bácsi, és fejest ugrik a búzatengerbe.
Belehalok, ha addig élek is.
Ne tudjak innen elmozdulni, ha nem tudok innen elmozdulni.
Nem bánom, legyen enyém az utolsó szó.
És egy latin: Similis simili gaudet. azaz Simlis a simlisnek örül.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr185168210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása