Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.29. 09:35 emmausz

Értékek rendje

POST
Valakinek azt mondtam, hogy akkor érzi hazájának új lakóhelyét, amikor éjjel félelem nélkül megy haza. Bár ez igaz, és azon a tapasztalaton alapul, hogy már 50-szer éjjel mentél haza. És sohasem bántottak, a pozitív érzés kialakulhat, de biztonságban mégsem lehetsz.  Kiskunlacházán a kistini lány egyedül ment haza éjszaka a diszkóból, és sose ért haza, mert brutális gazemberek megölték. De ha mögöttem jön valaki, én se fordulok hátra, hogy vajon van-e boros üveg a kezében, amivel simán leüthet a vélt vagy valós pénzemért, magamnál hordott értékeimért.  
Bízni muszáj, navigare necesse est, de tudomásul kell venni, hogy minden relatív ezen a földön. Minden viszonylagos. Minden törékeny, minden esetleges, minden kikezdhető. Szeretem a zenét, de ha túl erős a légkondi a teremben, nem tudok a melódiákra figyelni. Szeretem a természetet, de ha kóbor kutyák kezdenek méregetni, akkor megette a fene. Szeretem a kellemes ízeket, de ha túl forró a leves, akkor mégis megégeti a nyelvemet. Szeretem a játékokat, de ha sokáig meresztem a szememet a mahjonggra, kikészül tőle.
És sorolhatnám. Van hazám, van feleségem, van állásom, van valamennyi állóképességem, vannak tehetségeim is. Pál nem véletlenül írja,
ha van feleséged, élj úgy, mintha nem lenne,
ha sírsz, mintha nem sírnál,
ha örvendsz, mintha nem örvendenél,
ha vásárolsz, mintha meg sem tartanád, s
ha érintkezel ezzel a világgal, mintha nem érintkeznél.
Mert elmúlik ez a világ. (Vö. 1Kor 7, 29 és köv. sorok)      
Az Úrhoz való ragaszkodást ajánlja ezek helyett, mert Ő egyedül abszolút.
Végül is ugyanezt mondja a prédikátor, aki szélkergetésnek nevez mindent, de mindent, kivéve az Isten szeretetét. (Mondják, hogy ehhez a pesszimista könyvhöz később toldották csak az idézett utolsó mondatot, hogy oldják az oktalanságokként bemutatott sorozatot.)
Azt hiszem, fontos kapaszkodók a kötődések alkalmai, személyei, tehát haza, lakóhely, házastárs, gyerekek, rokonok, iskolák, természet. Mind-mind értékek, de mind relatív értékek. Az örökkévalósághoz képest efemerek, bár, reményünk van arra, hogy a feltámadás után megnemesült formában továbbra is körbevesznek minket (egymást), és továbbra is – immár gond és könnyek nélkül – gazdagítanak.
Ezzel zárom az egyházi év végét, a kvázi szilvesztert, és a 2000. évben lejegyzett humorokkal fűszerezem.

PRAE
Ki az, mi az?

Nonstop ételbár

Szünetmentes tápegység.
Ki az, aki állandóan célzásokat tesz újabb követeléseinek teljesítésére?

Számító-gép.
Mi ma az ebéd?

– Matek leves.

– Az meg milyen?

– Az olyan, amiben sok az ismeretlen.

Kivel könnyű barkohbázni?

– ? ? ?

– József Attilával, mert mindig csak a mamára gondol.

* * *

Korunk viccszerű (nem viccei) a humoros, vagy nem humoros csak abszurd találós kérdések. Terjed mint az influenza. Szójátékba torkolló semmik ezek, de némelyik csakugyan kamaszosan jópofi.

Néhány ezekből: 

Miről lehet felismerni a mérges gombát?

– ???
– Arról, hogy földöz vágja a kalapját.
Hogy hívják a messziről jött hajléktalant?

– ???

– Távcsöves.

Melyik állat forog 300-szor a halála után?

A csirke a grillen.

– Mi kell a babázáshoz?

– Bab és víz.

– Miért késik a homokóra?

– Mert homokszem került a gépezetbe.

– Mi az, amikor a szekrénysor kirándulni megy?

– Garni-túra.

Ebből az utóbbi süketségből is lehet egy sorozatot összerakni:

billentyűzet-kirándulása=klaviatúra

ebéd a kiránduláson=tortúra

szponzorok számára tartott séta=mecenatúra

a fegyveresek gyalogos kiképzése=armatúra

etc, etc.

Melyik mélyebb?

1. A Galileai tenger.

2. A Genezáret-tó

3. Tibériás-tó

.even moráh ót nelteygE

Márianosztra az a hely, ahol egymásra talált az egyház és a fegyház.
Itt ugyanis az egyház épületében van a fegyház, a fegyház szóban pedig kényelmesen elfér az egyház. 
* * *

Ketten beszélgetnek a fürdőszobában. Az egyik leszáll sápadtan a mérlegről. A másik kérdi: Mi történt? Nem vagy elégedett a súlyoddal? Az egyik: A súlyommal semmi bajom sincs, csak a magasságommal. A táblázat szerint 220-nak kellene lennem.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr115168212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása