Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.12.04. 10:47 emmausz

Átértékelés

POST
Éjszaka rádiót hallgatok. Talán a jezsuita Sebestyén Ottó beszél. Itt most egy kijelentésére reflektálok csak, mert következményei vannak. Azt mondja:
Isten gyönyörködik benned!
Ennek mindnyájunkra nézve következményei vannak.
Isten gyönyörködik bennem!
Isten gyönyörködik benned!
Isten gyönyörködik benne!
Isten gyönyörködik bennünk!
Isten gyönyörködik bennetek!
Isten gyönyörködik bennük!
Nem őrültem meg. A ragozás nem öncélú. Minden személyraggal ellátott ige más és más jelentésű. Bontsuk csak ki!
Oda kellene állnom a tükör elé veled és vele: velünk. Veletek, akik olvassák, és mindenkivel (velük) akik nem olvassák postomat.
Nekem is persze ode kellene állnom. Mert Isten mindenkiben egyként gyönyörködik. Ha tükör elé állok, mit mutat a kép? Tetszik a saját fizimiskám? Meg vagyok elégedve? Békében vagyok magammal? Nyugtalanít valami?
Akkor van rendben életem, ha jól érzem magam a bőrömben.
Jól érzem magam a bőrömben?
Elfogadom magam, akit Isten is elfogad. Mi az, hogy elfogad: Gyönyörködik bennem.
Ha ezt komolyan tudom venni,
át kell értékelnem veled való kapcsolatomat, mert benned is gyönyörködik.
Át kell értékelnem egy hozzánk képest harmadik személyhez fűződő hozzáállásomat, mert benne is gyönyörködik.
Át kell értékelnem a közösségeinkhez való kötődésemet, mert együtt is Isten képmásai vagyunk, akikben kedvét leli.
Minden embert úgy kell(ene) tekintenem, mint aki Isten ikonja, szeretetének részese, akiben Teremtője gyönyörködik.
Aki végiggondolja ezt, nem élhet úgy tovább, mint korábban – telve kritikával és önkritikával, félelmekkel, szorongással, depresszióban, önbecsülés és mások megbecsülése nélkül. Meg kell tágulnia emberségének, hogy beleférjen mindenki, mert mindenki Isten képmását hordozza magában, még ha nagyon rejtve is, akiben csakugyan gyönyörködik közös Gazdánk.

PRAE
Na, ki itt a hülye?
1. Arisztid és Tasziló utaznak a vonaton. A fülkében még egy vénséges fehér hajú aggastyán ül. Arisztid odasuttogja társának:
– Nézd kéhlek, milyen előkelő, lehet, hogy ő maga Szent István kihály?
Mire Tasziló:
– Te, tiszta hülye vagy. Szent István ezer éve halott!
A következő megállónál felszáll egy úr, bekukkant a fülkébe és az aggastyánhoz így szól:
– De, jó, hogy itt vagy, Pista, ezer éve nem láttalak!
Arisztid Taszilóhoz:
– Na, ki a hülye?
2. Van egy másik alapvicc is, valahogy így szól.
A férfiak eleve nagyon okosak, sokkal okosabbak mint a nők. A nők csak a küllemükkel és a partnerük kulináris igényeinek maximális kielégítésével (mondjuk azt, hogy a hasukon keresztül) operálva hódítják meg a férfiakat. Hogy lehet, hogy az okos férfiak megőrülnek a buta nők miatt, s fordítva, hogy az ostoba nők képesek az okos férfiakat meghódítani. Na, ki a hülye?
3. Vannak kultúrnépek, és vannak primitívek. A kultúrnépek kikalkulálják, miképpen lehetne megakadályozni a népességfogyást. A primitívek tesznek is róla, mint ahogy egy püspök által megmondatott: A székelység sorsa a románokkal szemben az ágyban dőlt el. De a magyaroké is hamar eldőlhet. Ki is hát a hülye? 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr685168218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása