Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.12.25. 11:52 emmausz

Karácsonyi kitekintő

A kitekintés eredménye attól függ, hogy mikor tekintünk ki. Reggelre kelve pl. enyhén havas háztetőket láttunk. Misére indulva rendesen kaparni kellett a szélvédőre tapadt havas-jeges masszát. Amúgy nincs fagy, csak éjszaka volt az. Szépen sikerült a Refice-misebemutató. (Mi mutattuk be.)
Egy koradéli kitekintés megint mást mutat. Hétágra süt a nap, meleg van nagyjából, és verőfényes az idő. Ünnepi a világítás.
A karácsonyi kitekintést egyebekben is megtettük telefon útján. A messzi felől közelítettünk fokozatokban. Előbb a franciákat hívtuk. Matyika vette fel a telefont, és örömködött, hogy a magyar nagypapa hangját hallja. Kértem, hogy szóljon anyjának. Megértette, meg is erősítette magyarul egy igennel. Majd jött Éva, és Matyika még mindig magyarul azt mondta a mamának: Tessék. Ez kitüntetésszámba megy, mert kezdtek elfelejteni magyarul, de az idei nagy ívű találkozás felszínre hozta és ott is tartotta passzív tudásukat. Hogy nem összevissza beszélek, Éva is így érzi. Azt mondja, a legkisebb örömmel újságolja, hogy szépen tudja mondani magyarul: „jó”. Kaptak ajándékokat is. Titi és Matyika egy hangicsáló figurát, mely szól is. Estelle-ke pedig egy hóembert, mely mozog is és szintén hangot ad. Nagyon el van varázsolva, hiszen nyáron számolatlanul indította el a táncoló hóember műsorát nálunk, és nagyon szerette. Még mindig magyar. Éva azért kér tőlünk édes-nemes paprikát, mert itt megszerették a pörköltet. Ismételten azt kell készítenie otthon, és ahhoz biza kell a paprika.

Mondtuk nekik, hogy esszük éppen a mákos gubát. Azt válaszolta, hogy irigyel bennünket, mert náluk se mák, se kifli nem kapható, legfeljebb diós baguette-et készíthetne. Egyedül méz van a kellékek közül odakint. Mi is irigykedhetünk, már aki szereti a havat, mert a Jura hegység szélén húszcentis a hó mostanság.
Közeledve Mosonnal is közlekedtünk. Zsuzsa azt mondta: később hív, mert az őrület a tetőfokra hágott: Ágostonnal együtt díszítik éppen a fát. Persze nagy a jókedv, zsivaj, lárma. Később ő hívott minket. Mindenki boldog, mert jól eltrafálták, ki mire vágyik. Könyv, játékok, stb. Blansi kapott egy cicát, és nagyon szereti. Azt ismételgette a telefonba is: Kaptam cicát, kaptam cicát. És boldog. Ágoston meg egy versenypályát kapott két versenyző autóval. Ő is meg van elégedve. Mi is azzal, hogy ők boldogok.
Kati fenn a hegyen nincs egyedül. Érdekes, hogy távollétében is rengeteg ajándékot kapott, mely itt vár rá.
Itthon Mica van velünk. Azt hiszem, senki nem érzi, hogy vesztesen került ki az ünneplésből. Mica állandóan a neten lóg, széles körben tájékozódik, ki hogyan ünnepel. Arról számolt be, hogy többen úgy indulnak neki a karácsonynak, hogy a gyomruk görcsbe rándul, mert ilyenkor felerősödnek az indulatok, és hiába a Stille Nacht, hiába a halszeletek rántva, és hiába a patikatisztaságúra sikált lakás, ha a benne lakók közben fojtottan vagy hangjukat kiengedve sziszegnek egymásra.
Azt hiszem, van ebben valami tendencia. A szakrális és a profán összecsattannak. A nagy fény éles árnyékot vet. Ahol túlárad a kegyelem, előjön a bűn is. Le kellene tán egyszerűsíteni az ünneplést, és a kevesebb talán több lenne. Túlfeszítjük magunkat, és sokunk kipukkad. Nem kéne.     
       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr305168245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása