Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.12.27. 17:59 emmausz

Két téma

Az egyik. Ancsa érdeklődött, hogy milyen volt a „III. felvonás”. Érdeklődése jogos, mert nem írtam le részleteiben, csupán előre jósoltam, hogy mi várható. Utóbb pedig lakonikus választ adtam csak a délutánról. (Létszám, meg hogy énekeltük az ominózus éneket.)

Neki aztán elmondtam ma telefonba, hogy sokan kitettek magukért, sokan meg elfogadták/tuk azokat a dolgokat, melyeket mások kínáltak, akik kitettek magukért. Itt van pl. a feleség. Ő nagyon kitett magáért. Fantáziált, szortírozott, osztott, csomagolt, ragasztott, kinyomtatott, hozzáapplikált, ragasztott, kézzel írt, összeszedett, egy helyre hordott. És még ez sem minden. Bevásárolt, tisztított, aprított, csontozott, szeletelt, sütött-főzött, kóstolt, meg sózott. Közben telefonon pontosított részleteket. Könyveket szedett össze (velem együtt is), hogy dupla készletek ne halmozódjanak fel a lakásunkban. Egyéb kiosztható dolgokat is csomagolt. Aztán a helyszínen szerepeket osztott ki, majd énekszövegeket, maga egy verssel ugrott be. És nem törekedtem a teljességre: pl. dedikált is. És nemcsak ő volt, aki ennyi mindenfélét csinált, hanem még sokan. Itt mégis abbahagyom, mert muszáj elharapni valahol.
(Kb. 4 méteres fenyő verte a magas plafont. Ketten cipelték haza. Volt zene bőven, csend ritkán se, volt még jókedv, tréfa, kacagás, cola és különféle pálinkák, és közte még sokféle szeszfokú és erjesztési eljárással készült itóka. Végül belezavarodtam a rokonok nevébe is. Két hölgyet összecseréltem, akikkel ritkán látjuk egymást. Persze más oka is volt. ;-)
Közös könyvünket dedikáltam Marinak. Ezt írtam bele: Tücsitől szeretettel: Miklós 
 

****

A másik: Most olyan nyugdíjasok vagyunk, akik főfoglalkozásban maradtak. Ha nem változik semmi, még jövőre is főfoglalkozást vállalhatunk nyugdíj kézbesítése mellett. Úgy hírlik, hogy utána vége a „jó világnak”.  Lehet.

Ha megérem, nem szeretnék itthon üldögélni. Két változat képzelhető el. Vagy veszek sétáló botokat, és kézzel-lábbal fogom járni a környéket, vagy veszek egy digitális fényképezőgépet, és bot helyett ezzel körbefényképezem Isten szép világát. Már legalább három pszichofotót készíthettem volna a közelmúltban. Az egyik egy skizofréniás ház, a másik kerti műanyagasztal székekkel. Ott lehetnének ezek a képek egy fotós szakkiállításon.
Hogy miért? Mert a kertes ház szimmetrikus portálja bal oldalát fehérre festették, hibáit kijavították a tetejétől lefelé, egészen az aljáig, cserepeit is pótolták a tetőn. A jobb fele nélkülözte ezeket a munkálatokat. Ott álltak a falak koszos sárgán, a falécek eltörve, a vakolat itt-ott kőművesért kiáltott, a cserepek meglazulva, törve, néhol hiányosan is. Talán ikerház létére csak egy lakója volt?
Nem tudom.
Ma már nincs meg az épület, lebontották, hogy helyére egy soklakásos épületet húzzanak fel.
A második kép fotósorozat lett volna a Pusztaszeri út egyik kertjében álló Opel Kadett haldoklásáról és eltűnéséről. Évről évre rozsdásabb, piszkosabb lett. Kerekei is leeresztettek az idők során. Utóbb elvonszolták a rozsdatemetőbe vagy éppen elhamvasztotta valamelyik kohó. Nincs ott. Csak az emléke.
A harmadik kép a jezsuiták kertjében álló kerti asztal és a hozzá tartozó székek lettek volna a félemeleti ablakból fotózva. A kivágásban zöld gyep, fehér asztal és az asztalnak döntött-támasztott két lábon álló három fehér műanyagszék lett volna. A negyediket az orkán erejű szél vagy két méterrel odébb repítette. Ott feküdt sokáig, mint aki feldobta a talpát, hiszen mind a négy lába az égnek meredezett. A kép címe pedig Kirekesztés lett volna.
Persze ragyogó képsorozat készülhetne a kápolna ablakából is négy évszak címmel. Az ablak előtt állnak ugyanis a cseresznyefák, ilyenkor télen puszta ágaikkal csápolnak az ég felé. Tavasszal aztán fehérbe öltöznek ezek az ágak, nyáron sötétzöldbe, majdnem bekönyökölnek az ablakon. Ősszel azután sárgába mennek át (és le a földre). Még halódó alakjukban is szép kompozícióban mutatkoznak. Hogyne volnának azok. A fekete törzsek alatt a sárga avar – a legerősebb kontraszt.
Ezt a témát is abbahagyom.
Hogyan is láttathatnám azt írásban, amit nézni kell!      

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr105168247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása