Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.01.10. 18:11 emmausz

Tetemre hívás

Napi hír. A Lehel téren megfagyott egy hajléktalan. Vele a fagyhalált haltak száma ezen a télen harmincötre emelkedett. Isten fogadja be őket soha ki nem hűlő hajlékába, és nekünk meg bocsássanak meg a megfagyottak.
Most tetemre hívás következik.
A mai ember csak sejti, mi is az, ezért lexikális rövidséggel idézem lényegét: „Gyilkosság esetén a holttestet sokáig a föld színén tartották, s a helység lakosainak meg kellett előtte jelenniük, a gyilkost, ha tudták, megnevezniük, ha pedig nem tudták, kezüket a meggyilkolt fejére téve megesküdniük, hogy nem ők gyilkolták meg, s hogy gyilkosát nem ismerik.”

Abban az időben, amikor a tetemre hívás gyakorlat volt, a nemesek nem adóztak, a jobbágyok tizedet és kilencedet fizettek. A hajlékok többsége úgy készült, hogy gazdasági épületek húzódtak meg a házak mögött: istálló, nyári konyha, csűr stb. Az istállóban aludtak sokszor gazduram fiúgyermekei, béresei, cselédei.
Ma az állami gondoskodás jegyében a dolgozók jövedelméből legalább háromszorosát vonják el a közjó céljaira, melyből bőven kellene csurrannia-cseppennie a rászorultak számára elfogadható menhelyek kialakítására is. Ezen azt értve, hogy olyan szállást kellene kapniuk, ahol csekélyke vagyonukat biztonságban tudhatják, labilis egészségük nem rosszabbodik. Így néz ki ez az állam, a jövedelem-elvonások, az egyenlőtlen életkilátások oldaláról. A lakások zöme meg úgy épül, hogy elfogadható minőségű melléképületek nem tartoznak hozzá, ahol meghúzhatná magát egy hajléktalan.
Vessünk most egy pillantást a tetemekre. Ha szociális munkás volnék, akkor tudnék csak válaszolni arra, hogy az elhunytak a hajléktalanok melyik fajtájához tartoztak.
– Aki nem akart vagy nem tudott semmiféle formában közüzemekért, lakhatásért fizetni. (Nem ugyanaz a kettő.)
– Aki narkotikumként itta magában a korlát nélküli szabadságot összes következményeivel együtt;
– Akit szeretetlenség folytán kidobtak otthonról vagy maga döntött úgy, hogy magányos lesz.
– Aki szégyellte, hogy állás nélkül képtelen fizetni lakását, közterheit, megélhetését.
– Aki a lakásmaffia áldozata lett, akinek csalással adták el a feje fölül a hajlékát.
– Aki csökkent értelmi képességei folytán bolyongott, ameddig össze nem esett.
– Nem tudom, még hányféle ok adódhat a kivédhetetlen hóviharon kívül, mely megtámadhat bárkit, aki lakóterületén kívül ilyenbe keveredik.
Ő fekszenek tehát kiterítve, és a főváros minden polgára elvonul előttük esküre emelt kézzel:

Jönnek a szeretetlenek, az adókat kivető államigazgatás képviselői, a maffiózók, a bankárok, a spekulánsok, az uzsorások, a szomszédok, akiknek nem tűnt fel XY hiánya, és mindenki, akinek az apropója az előbbi felsorolásból kimaradt.
Érdekes volna az esküjüket meghallgatni. Meg mernek-e szólalni, és mit mondanak? Mert a tetemre hívás nem üres passzió volt. Tanúságtételük alapján próbálták a halálért felelős személyt megkeresni.
Budapesti vagyok. Mit mondanék a halott teteme fölött?  Nekem az élet szent, értékes, egyszeri, pótolhatatlan, nagy méltósággal rendelkezik. Ehhez képest figyelek azoknak az életére, akik a közelemben vannak. Azt remélem, hogy mindenkinek vannak emberek a közelében. Azt remélem, hogy mindenki megtalálhatja azokat az embereket, akik képesek segíteni látva a másik ínséges helyzetét. Azt remélem, hogy ezek a személytől személyig terjedő koncentrikus körök összeérnek. Ha így van, nem fordulhat elő, hogy valaki éhen vagy szomjan haljon szegénysége miatt, megfagyjon, vagy éppen megégjen az időjárás következtében. Minden esetben nagyon meg kellene vizsgálni: elkerülhetetlen volt-e az illető halála, és ha nem, minek kellett volna teljesülnie ahhoz, hogy megmeneküljön az életnek. Kinek mit kellett volna lépnie, hogy életben maradjon. Ez itt a kérdés.
Nagyon méltatlannak tartom a fagyhalál előfordulását. Társadalmunkhoz méltatlannak. Nem igazán szabadna előfordulni ilyesminek.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr945168266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása